Τα τέσσερα μελετημένα βήματα Μητσοτάκη – Σταϊκούρα για να μη χαθεί το στοίχημα της ανάκαμψης

Τέσσερα βήματα, όχι και τόσο εύκολα και συνάμα απόλυτα εξαρτημένα από τις ανακοινώσεις του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και από την ένταση της ύφεσης στην Ευρώπη, δρομολογεί η κυβέρνηση με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Το πρώτο βήμα είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα. Το lockdown, στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία από τις 16 Μαρτίου, και το οποίο, σύμφωνα με τις υγειονομικές προσεγγίσεις αλλά και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, θα το βιώνουμε τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου.

Μέχρι σήμερα λοιπόν, η κρίση του κορωνοϊού

έχει στοιχίσει στην ελληνική οικονομία 7 δισ. ευρώ ή σχεδόν 3,5% του ΑΕΠ.  Σημειωτέον ότι την Τετάρτη 15/4, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε επταετές ομόλογο, αντλώντας 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 2%, όσο δηλαδή και τον περασμένο Ιούλιο που η κατάσταση στις αγορές ήταν πολύ καλύτερη από σήμερα. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει μπει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Το ζήτημα θα τεθεί για τα μέτρα του Μαΐου, αφού στις πληττόμενες επιχειρήσεις που πρέπει να χρηματοδοτηθούν θα ενταχθούν κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η ακτοπλοΐα. Κι εδώ αρχίζει το δεύτερο βήμα, το οποίο συνδέεται με την άρση του lockdown.

Πλην όμως, οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοκ από το δίμηνο υποχρεωτικό κλείσιμο, ενώ άλλες δεν έχουν ανοίξει καν ή το σκέφτονται να ανοίξουν, όπως, για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει στη μάχη λοιπόν άλλα 7 δισ. ευρώ, σύνολο δηλαδή 14 δισ. ευρώ, τα οποία, όπως διευκρινίζει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θα έχουν ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητες πρόνοιες και για τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, εφόσον οι υγειονομικοί σχεδιασμοί προχωρούν βάσει επιστημονικού σχεδίου, θα αίρονται σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και θα λαμβάνονται μέτρα ικανά να αρχίσουν να βάζουν την οικονομία σε σωστή τροχιά. Οπότε, λοιπόν, η τρίτη περίοδος ή το τρίτο βήμα, αφορά στο καλοκαίρι και στην έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων μετά από μία διακοπή – σοκ 1,5-2 μηνών. Οι οποίες θα κληθούν να ελέγξουν τη ζημιά, τις υποχρεώσεις και το προσωπικό.

Στο ενδιάμεσο, η κυβέρνηση αναμένει ισχυρή βοήθεια σε ανώτατο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα νέο ΕΣΠΑ δηλαδή, με χρηματοδότηση σε ό,τι μας αφορά τέτοια που να προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ, κατευθυνόμενη στην αγορά εργασίας, για να διασφαλιστούν οι θέσεις, να δημιουργηθούν νέες και να αντέξουν οι επιχειρήσεις.

Σε μεγάλο βαθμό, το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, 23/4. Ήδη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μπρούνο Λεμέρ, σε δηλώσεις του κάνει λόγο για «καλά νέα» που έρχονται στην Ευρώπη.

Και η τέταρτη περίοδος είναι η ανάκαμψη με τις αβεβαιότητές της, η οποία θα αρχίσει από τα μέσα του καλοκαιριού κι έπειτα. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, ο τουρισμός μπορεί να μην έχει έσοδα 20 δισ. ευρώ που είχε πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να αναμένει τουλάχιστον τα μισά, αν η περίοδος επιμηκυνθεί μέχρι τον Οκτώβριο κι εφόσον με υγειονομικά κριτήρια πάντα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την εικόνα της χώρας που έλεγξε την πανδημία. Τότε, σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές, η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει μόνιμες μειώσεις φόρων, προκειμένου να απογειωθεί η οικονομία.

Για το δεύτερο τρίμηνο, πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και του ΔΝΤ ότι θα έχουμε ύφεση περί το 10%. Όσο πιο νωρίς απεμπλακούμε από το lockdown, με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων να αποτελεί βασική προϋπόθεση, τόσο πιο αναστρέψιμη θα είναι η κατάσταση στην αγορά και την οικονομία. Αλλά για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μόνιμη μείωση φόρων, προϋπόθεση είναι κάποιοι άλλοι παράγοντες: αφενός η ένταση της ύφεσης στην Ευρώπη και, αφετέρου, οι επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα ή ήθελαν να έρθουν, αλλά τα σχέδια τους πάγωσαν λόγω της πανδημίας, να δουν συνέπεια στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον Μάιο μία ακόμα συντονισμένη και καλοσχεδιασμένη έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Διότι, όπως εξηγούν οι πηγές στο οικονομικό επιτελείο, μπορεί να βγαίνουν χρήματα από το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά πρέπει να επιστρέφονται κιόλας. Απαντώντας εμμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει χέρι στο μαξιλάρι και πως πρέπει να λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα, ότι «η άσκηση του κ. Τσίπρα είναι αυτή που μας οδηγεί κατευθείαν σε νέα μνημόνια και περιπέτειες»…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη – Σταϊκούρα,mitsotaki – staikoura