Χρηματιστήριο: Τα δύο σενάρια μετά από πέντε εβδομάδες κερδών και οι μετοχές με τις οποίες «γεμίζουν» οι ξένοι

Δύο τα σενάρια για την βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Από τη στιγμή που είναι εμφανές ότι οι ξένοι κάνουν τη διαφορά για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι Έλληνες επαγγελματίες της αγοράς προβληματίζονται, βάζοντας κάτω όλα τα τεχνικά δεδομένα.

Για την ιστορία, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες που λαμβάνει χώρα το πάρτι έχουμε μετοχές που έχουν… εκτοξευτεί. Ειδικά την Εθνική ΕΤΕ 8,89% 1,96#ifrm93{opacity: 0;transition: opacity 0.5s

linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig93:hover + #ifrm93,#ifrm93:hover,#trig93:active + #ifrm93,#ifrm93:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;}, που από τα χαμηλά της φέτος έχει εκτοξευτεί κατά… 120%, την Πειραιώς που είδε άνοδο πάνω από 100% και την Alpha που έχει ενισχυθεί περισσότερο από 80%. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά… 4 δισ. ευρώ, ο δείκτης ατενίζει υψηλά 9μήνου και οι απώλειες από την αρχή του χρόνου έχουν περιοριστεί σε 14%, όταν στα μέσα Οκτωβρίου η πτώση το 2020 έφτανε το 37%.

Υπό αυτή την ορμητική πίεση, αλλά με την αντίστροφη φορά, τη θετική, τα τμήματα ανάλυσης στα μεγάλα χρηματιστηριακά γραφεία έχουν πιαστεί στον ύπνο.

Η αγορά θυμίζει τις παλιές, καλές ένδοξες μέρες της, με την όποια διόρθωση να συντελείται ενδοσυνεδριακά, κατά το πρώτο ημίωρο από την έναρξη των συναλλαγών.

Το πρώτο σενάριο λοιπόν, θέλει την αγορά να κάνει “στάση” στην περιοχή των 810 μονάδων. Οι χρηματιστές ναι μεν βλέπουν βάθος στις εντολές αγορών από τα ξένα χαρτοφυλάκια που λειτουργούν μετά τις υποδείξεις των αναγνωρισμένων οίκων για το Χ.Α.

Η συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία είναι το κλειδί. Η κυβέρνηση κινείται με ταχείς ρυθμούς για να καταστήσει την οικονομία ανταγωνιστική με μειώσεις φόρων, ασφαλιστικών εισφορών του ενεργειακού κόστους, δίδοντας ταυτόχρονα το μήνυμα για το ότι η χώρα θα πρωταγωνιστήσει στις πράσινες υποδομές.

Ετοιμάζονται διαγωνισμοί ή τρέχουν αντίστοιχοι για την πώληση κρατικών assets, όπως του ΔΕΔΔΗΕ, η πώληση της ΔΕΠΑ, η πώληση της ΛΑΡΚΟ που έρχεται στο προσκήνιο, αφού το νικέλιο λέγεται ότι αποτελεί την βασική ύλη για τις μπαταρίες φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε τον Μυτιληναίο σε νέα υψηλά, τη ΔΕΗ σε υψηλά 6ετίας, την Τέρνα Ενεργειακή σε ιστορικά υψηλά, ενώ μετά την έξοδό της από τον MSCI παίρνει τα πάνω της η Μότορ Όιλ, ένα από τα φαβορί για την ΔΕΠΑ, αλλά και τα ΕΛΠΕ που εξαργυρώνουν την είσοδό τους στον MSCI!

Ταυτόχρονα, οι ξένοι που μπαίνουν στο Χ.Α. έχουν υπόψη τους, ότι οι τράπεζες μέσα στην κρίση και την πανδημία καταφέρνουν να εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους, ξεφορτώνοντας προβληματικά δάνεια, αναδεικνύοντας τελικά την χρησιμότητα του Ηρακλή και το σημαντικότερο περνούν στην κερδοφορία. Επίσης, το παιχνίδι γίνεται πιο ενδιαφέρον με την πώληση της Τράπεζας Πειραιώς μετά την απόρριψη από τον SSM της πληρωμής των Cocos με μετρητά, εξέλιξη που συνιστά πρόσκαιρη ενίσχυση της συμμετοχής του Δημοσίου σε επίπεδα μεγαλύτερα του 60%.

Όλα αυτά οδηγούν στο δεύτερο σενάριο που παραθέτουν οι αναλυτές. Κίνηση της αγοράς απνευστί στις 900 μονάδες και χτίσιμο νέας αφετηρίας στην περιοχή εκεί. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εξανεμίζονται οι απώλειες της χρονιάς και το 2020 αποτελούσε μια θλιβερή χρηματιστηριακή παρένθεση… 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα