Συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου μετά από επιθέσεις με drones στη Σαουδική Αραβία

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε καθώς στην Σαουδική Αραβία υπήρξαν αναφορές για επιθέσεις με drones σε αντλιοστάσια, με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις στα τάνκερ κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Τα futures στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 1%, αντιστρέφοντας την πτώση που σημειώθηκε τη Δευτέρα. Άγνωστα drones επιτέθηκαν σε δύο αντλιοστάσια της Saudi Aramco, αναγκάζοντας

την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία να αναστείλει τις εργασίες της στην περιοχή. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε δύο πετρελαιοφόρα, τα οποία ήταν αγκυροβολημένα στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την Κυριακή.

Η μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου είναι έντονη αυτό το μήνα, καθώς η ζήτηση για το αργό πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο, ενώ η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η αστάθεια στην παραγωγή από τη Νορβηγία μέχρι τη Νιγηρία δημιουργούν αμφιβολίες τις για προοπτικές της προσφοράς.

Η δραστηριότητα των γεωτρήσεων των ΗΠΑ και η αναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του σχετικά με το εάν θα παραταθούν οι μειώσεις στην παραγωγή έρχονται και πάλι στο προσκήνιο σε περιόδους κρίσεων.

Τα συμβόλαια του αργού μηνός Ιουνίου ενισχύθηκαν κατά 58 σεντς και διαμορφώθηκαν νωρίτερα, στα 61,62 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια έκλεισαν τη Δευτέρα κατά 62 σεντς χαμηλότερα, στα 61,04 δολάρια το βαρέλι.

Τα συμβόλαια μηνός Ιουλίου του brent ενισχύθηκαν κατά 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 71,17 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου, ενώ αρχικά είχαν υποχωρήσει κατά 0,4%.

Τα αντλιοστάσια οκτώ και εννέα στον ανατολικοδυτικό αγωγό, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι Yanbu της Ερυθράς Θάλασσας, δέχτηκαν επίθεση από ένοπλα drones, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Al-Falih. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε περιορισμένες ζημιές στο σταθμό οκτώ, αλλά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο.

Συνεχίζονται οι εξαγωγές

Η Aramco έλαβε προληπτικά μέτρα και σταμάτησε προσωρινά τον αγωγό και τώρα αξιολογεί την κατάσταση και εργάζεται για την αποκατάσταση των λειτουργιών, αναφέρει σε δήλωση η εταιρεία. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων συνεχίζονται κανονικά, δήλωσε ο Al-Falih.

Οι επαναστάτες Χούτι στη γειτονική Υεμένη – οι οποίοι έχουν από καιρό λάβει στήριξη από το Ιράν – δήλωσαν νωρίτερα ότι είχαν στοχεύσει βασικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με τα drones. Αν και η ακριβής προέλευση των επιθέσεων στα αντλιοστάσια και τα δεξαμενόπλοια παραμένει ασαφής, αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ήταν εντονότερος αυτό το μήνα, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τράμπ να μην εξαιρεί πλέον από τις κυρώσεις τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου. Η Ισλαμική Δημοκρατία απειλούσε να μπλοκάρει τις μεταφορές πετρελαίου μέσω του στενού Hormuz εάν οι κυρώσεις σταματήσουν τις εξαγωγές.

The post Συναγερμός για την τιμή του πετρελαίου μετά από επιθέσεις με drones στη Σαουδική Αραβία appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα