Συμφωνία Eurobank-doValue: Σε εφαλτήριο επέκτασης στην Ευρώπη αναδεικνύεται η FPS

Σε «Hub ανάπτυξης» για την ευρύτερη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αναδεικνύεται η FPS μετά τη συμφωνία Eurobank – doValue, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο  στην ευρωπαϊκή αγορά των κόκκινων δανείων, που θα αποτελέσει αυτοτελή τομέα δραστηριότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου τα προσεχή χρόνια.

Βασικό πυλώνα του σχεδίου ανάπτυξης θα αποτελέσει ο τομέας των ακινήτων, στον οποίο η doValue εξειδικεύεται μετά

την εξαγορά στα μέσα του 2019 της Altamira Asset Management. Η μέχρι πρόσφατα ισπανική εταιρεία Altamira με παρουσία στην Ιβηρική Χερσόνησο, την Κύπρο και την Ελλάδα, εξειδικεύεται στον τομέα των ακινήτων, διαθέτοντας συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 55 δις ευρώ. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, το σχήμα εξελίχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της διαχείρισης πιστώσεων, έχοντας στο επίκεντρο τις αγορές της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν μη εξυπηρετούμενα assets άνω των 650 δισ. ευρώ. Η κίνηση υπήρξε στρατηγική επιλογή στον βαθμό που εντάσσεται στον στρατηγικό στόχο να καταστεί και να εδραιώσει τη θέση της ως ο μεγαλύτερος διαχειριστής (servicer) κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

Η Altamira χρησιμοποιεί προηγμένες πλατφόρμες για τη διάθεση στην αγορά των ακινήτων και η ανοδική τάση που παρουσιάζει ο τομέας του real estate στη χώρα μας, αποτέλεσε ένα βασικό στοιχείο της συμφωνίας μεταξύ Eurobank και do Value, καθώς τόσο το χαρτοφυλάκιο Pillar όσο και το χαρτοφυλάκιο Cairo, που αναλαμβάνει να διαχειριστεί, συγκεντρώνουν πάνω από 100.000 ακίνητα.

Με τη συμφωνία με τη Eurobank, η doValue αυξάνει το χαρτοφυλάκιό της από τα 140 δις ευρώ στα 167 δισ. ευρώ και η ελληνική αγορά, μέσω της FPS, στην οποία η Eurobank διατηρεί ποσοστό 20%, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επέκταση και σε άλλες αγορές.

Η πορεία της doValue αποτελεί ένα ισχυρό success story στη διαχείριση πιστώσεων, καθώς σε λιγότερα από τρία χρόνια, ακολουθώντας στρατηγική επικεντρωμένη στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, έχει εξελιχθεί στον μεγαλύτερο ανεξάρτητο πάροχο στους τομείς διαχείρισης πιστώσεων και ακινήτων, τόσο για τράπεζες όσο και για θεσμικούς επενδυτές στην Ευρώπη.

Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην αγορά της Ιταλίας, όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία 18 χρόνια, με συνολικό υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 80 δις ευρώ σε όρους ακαθάριστης λογιστικής αξίας στο τέλος του 2018, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής αγοράς των NPLs (Non Performing Loans) και UTPs (Unlikely to Pay). Στην ιβηρική χερσόνησο το ύψος των υπό διαχείριση δανείων ανέρχεται στα 47 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 11 δις ευρώ προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό της από τη δραστηριότητα της Κύπρου.

Διαθέτει χαρτοφυλάκιο κυρίως με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που φέρουν εξασφαλίσεις, γεωγραφική διασπορά στη Νότια Ευρώπη και ισχυρό πελατολόγιο, καθώς συνεργάζεται με συστημικές τράπεζες και θεσμικούς επενδυτές, όπως Santander, Unicredit, Intesa San Paolo, SAREB, FINO Investors κ.ά.

Στην Ελλάδα η doValue δραστηριοποιείται από το 2018, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου Solar, που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,8 δις ευρώ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα