Στη σκιά της Όμικρον δύο τετ-α-τετ του Δημοσίου με τις αγορές τον Ιανουάριο

Με την Όμικρον να «σαρώνει» στην παγκόσμια κοινότητα και τους αναλυτές «μουδιασμένους» εν αναμονή πληρέστερων υγειονομικών δεδομένων για τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης και το εύρος των διαταραχών που μπορεί να προκαλέσει ειδικά στην αγορά εργασίας εξαιτίας της ισχυρής της μεταδοτικότητας, η Ελλάδα τελεί εν αναμονή δύο κρίσιμων ραντεβού με τις αγορές τον Ιανουάριο.

Στις 14 Ιανουαρίου αναμένεται -εκτός απροόπτου- η δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης από τη Fitch Ratings, με την

κυρίαρχη προσδοκία στην αγορά να είναι εδώ και αρκετό καιρό πως ο διεθνής οίκος θα «δώσει» στην ελληνική οικονομία μια βαθμίδα, φέρνοντας την πιστοληπτική της αξιολόγηση εγγύτερα στον πολυπόθητο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.

Πολύ μεγάλη σημασία θα έχει, εκτιμούν στην αγορά, το σκεπτικό της όποιας κίνησης γίνει, καθώς θα είναι το πρώτο μήνυμα ενός από τους ισχυρότερους οίκους αξιολόγησης για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει εκτός επενδυτικής βαθμίδας σχεδόν για 12 χρόνια.

Ξεκαθαρίζει και το πολιτικό τοπίο

Όπως άλλωστε έχει γράψει το Mononews, το θέμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ίσως, σύμφωνα με κάποιες πηγές, να μην είναι καθόλου ασύνδετο με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών, καθώς κάποιοι συναρτούν την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα με ένα ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο που θα εγγυάται την αποτροπή επικίνδυνου «πισωγυρίσματος» από λαϊκίστικες δυνάμεις.

Η  «ετυμηγορία» της Fitch το πιθανότερο είναι πως θα συνδεθεί με το χρόνο της πρώτης ομολογιακής έκδοσης από το ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού προγράμματος για το 2022 το οποίο στοχεύει σε εμπροσθοβαρή άντληση σχεδόν 12 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Είναι πιθανόν, σύμφωνα με αναλυτές, η πρώτη έκδοση να αφορά σε ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, αν και οι αποφάσεις τόσο για το χρόνο της πρώτης έκδοσης του 2022 όσο και για τη διάρκειά της θα ληφθούν κοντά στο χρόνο της έκδοσης και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Αυτό που εκτιμούν αναλυτές είναι πως το Δημόσιο θα επιχειρήσει εκδόσεις σε καίρια σημεία της καμπύλης, 10ετία, 5ετία, 30ετία, με τις πρώτες μεγάλες εκδόσεις εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Πολύτιμο background σε αυτή τη διαδικασία είναι αφενός το ισχυρό μήνυμα στήριξης για τα ελληνικά ομόλογα που ήλθε από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο, διαβεβαιώνοντας τη διεθνή επενδυτική κοινότητα πως η ΕΚΤ δεν θα αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της με τη λήξη του έκτακτου προγράμματος και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα με άλλες οδούς εξαιτίας του ότι η χώρα δεν έχει ακόμη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αφετέρου είναι ο ισχυρός ρυθμός ανάκαμψης που σημειώνει η ελληνική οικονομία, παρά τις αντίξοες συνθήκες και με μεγάλο στοίχημα την εδραίωση σταθερά υψηλών ρυθμών ανάπτυξης την προσεχή πενταετία.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022Ταμείο Ανάκαμψης: Ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις – Πώς θα δίνονται τα δάνεια
Keywords
Τυχαία Θέματα