Στη 1 η ορκωμοσία Μητσοτάκη – Ανατροπές στα ονόματα του νέου υπουργικού

11:47 8/7/2019 - Πηγή: Mononews

Μετά την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις χθεσινές εκλογές, που της εξασφάλισε ισχυρή αυτοδυναμία 158 εδρών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται σήμερα στη 1 μ.μ. ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πρωθυπουργός. Προηγήθηκε το τηλεφώνημα του κ. Παυλόπουλου προς τον κ. Μητσοτάκη, με το οποίο του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μετά την ορκωμοσία του ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί

ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την παράδοση-παραλαβή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα θα ανακοινώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που, όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι ήδη έτοιμη και την Τρίτη θα γίνει η ορκωμοσία. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής.

Για πρόεδρος της Βουλής επικρατέστερος είναι ο Κώστας Τασούλας, αλλά ακούγονται και τα ονόματα των Κώστα Τζαβάρα και Κώστα Τσιάρα.

Για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Μητσοτάκης προορίζει, σύμφωνα με πληροφορίες τον Στέλιο Πέτσα, τον μέχρι σήμερα διευθυντή του γραφείου του, από τον Απρίλιο του 2018.

Διευθυντής στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου θα τοποθετηθεί ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Συντονιστής του κυβερνητικού έργου αναμένεται να αναλάβει ο μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ενώ ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να αναλάβουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρώην μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανήκει στην στενή ομάδα συνεργατών του κ. Μηστοτάκη, Γιώργος Μυλωνάκης και πρώην διευθυντής της εφημερίδας Τα Νέα, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος είχε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της ΝΔ τα δύο τελευταία δύο χρόνια, κυρίως σε διεθνή θέματα, και έχουν σχέση φιλίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Επίσης, αναμένεται να δημιουργηθούν δύο υπερ-υπουργεία, το Προστασίας του Πολίτη με επιπλέον αρμοδιότητες αυτές του Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και των φυλακών, όπως έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της ΝΔ. Το δεύτερο υπερυπουργείο είναι το Εσωτερικών, στο οποίο θα συγχωνευτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το πρώτο ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως εξωκοινοβουλευτικού υπουργού με άριστη γνώση του αντικειμένου.

Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανή η τοποθέτηση του στενού συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Για την κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται το όνομα του Χρήστου Σταϊκούρα. Για την θέση του υφυπουργού Οικονομικών έχει ακουστεί το όνομα του Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, για την θέση του υπουργού Ενέργειας προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης. Η επιλογή του συνδέεται με την πολύ καλή γνώση του στα ευρωπαϊκά θέματα, αφού έχει εκλεγεί τρεις φορές ευρωβουλευτής, την εμπειρία του στις εξυγιάνσεις (Ολυμπιακή και ΟΣΕ) σε συνδυασμό με την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Υπουργός Παιδείας αναμένεται να αναλάβει η Νίκη Κεραμέως.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ετοιμάζεται για τον υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Προς το υπουργείο Εξωτερικών οδεύει ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο Άγγελος Συρίγος θα αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών.

Για το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών ακούγεται το όνομα του βουλευτή Σερρών, Κώστα Αχ.Καραμανλή.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Τουρισμού, ενώ για το υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται το όνομα της Λίνας Μενδώνη.

Στο υπουργείο Υγείας οδεύει ο Κώστας Τσιάρας ή ο Μάκης Βορίδης.

Για το νέο υπουργείο Επικρατείας στο οποίο θα υπάγεται η ψηφιακή πολιτική ακούγεται έντονα το όνομα του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Γιάννης Βρούτσης.

Ο Βασίλης Κικίλιας φαίνεται ότι οδεύει προς το υπουργείο Άμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας θα τοποθετηθεί ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ή ο Γιάννης Πλακιωτάκη θα αναλάβουν καθήκοντα υπουργού Ναυτιλίας.

Εντός του κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να είναι οι Κώστας Σκρέκας και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Θέσεις υφυπουργών αναμένεται να πάρουν οι Σοφία Ζαχαράκη (Παιδείας), Δόμνα Μιχαηλίδου, Βασίλης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Βασίλης Κοντοζαμάνης (Υγείας) και ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής (Άμυνας).

The post Στη 1 η ορκωμοσία Μητσοτάκη – Ανατροπές στα ονόματα του νέου υπουργικού appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα