Σταϊκούρας: Θα υπάρξει συμβιβαστική λύση στην Ευρώπη ακόμη και χωρίς τα corona bonds

12:07 3/4/2020 - Πηγή: Mononews

Μπορεί να μην καταλήξουμε στην λύση του corona bond στην ΕΕ, αλλά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών

Οδεύουμε προς μία συμβιβαστική λύση στην ΕΕ, πιθανώς χωρίς την ανάγκη corona bond, θετική ωστόσο σε αποτέλεσμα. Αυτά γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.

Ο

υπουργός εκτίμησε, επιπλέον, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την Τρίτη στο Eurogroup, ενώ παράλληλα έκανε σαφές πως η Ελλάδα επιμένει σε ό,τι αφορά στο θέμα του ομολόγου, καθώς και στην ομογενοποίηση του χρέους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, «νομίζω ότι θα καταλήξουμε – όπως συνήθως γίνεται – σε έναν συγκερασμό μέτρων, που δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα ευρωομόλογο – corona bond, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θετικό. Απλά δεν θα έχει μία συνιστώσα» αναφορικά με τη λύση που επιχειρείται να βρεθεί σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης των κρατών – μελών της Ε.Ε., ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση δημόσιας υγείας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, στα προτεινόμενα εργαλεία τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση της Ευρώπης Τράπεζας Επενδύσεων, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν ακόμα περισσότερο επενδύσεις στην Ευρώπη, αλλά και στη χρήση του ESM.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, στο ESM αναφέρθηκε και ο κ. Ρέγκλινγκ. «Υπάρχει, πράγματι, μία μεγάλη συζήτηση για το πώς και ποια θα είναι η δυνατότητα σε κάθε κράτος μέλος, ώστε να μπει σε αυτό το μηχανισμό και – το πιο βασικό – με ποιους όρους και προϋποθέσεις», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγησε πως «υπάρχουν συζητήσεις αυτή την περίοδο, ήδη έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζονται», εκτιμώντας ότι «θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη στο Eurogroup» για το ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να μπει κάποια χώρα σε αυτό το μηχανισμό.

«Φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο ελαστικό το περιβάλλον το οποίο θα δημιουργηθεί, διότι αυτή η χρηματοδότηση θα είναι στοχευμένη για την οικονομική κρίση», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός διευκρίνισε, επιπλέον, πως η κρίση δεν έχει ενδογενή χαρακτηριστικά, «δεν προέκυψε ξαφνικά μία δημοσιονομική ανισορροπία, μία μακροοικονομική ισορροπία σε μία χώρα, σε ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης. Η Ευρωζώνη πήγαινε ικανοποιητικά, η Ελλάδα πήγαινε καλύτερα από την Ευρωζώνη. Προέκυψε μία εξωγενής κρίση».

Κατά συνέπεια, είπε, «η εξωγενής κρίση χρειάζεται έκτακτες λύσεις για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στα οποία θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά και η Ελλάδα. «Μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ομόλογα της κατά τον τρόπο που τα χρησιμοποιούν και άλλες χώρες. Άρα υπάρχουν βήματα προόδου, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα στο μέλλον», εξήγησε.

Ο υπουργός τόνισε ότι «εκεί είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη», δηλαδή τα βήματα «να γίνονται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποφασιστικά». Διευκρίνισε, τέλος, ότι η Ελλάδα επιμένει στην ανάγκη για μία «ομογενοποίηση του χρέους, μέσα από ένα ευρωομόλογο, με τα χαρακτηριστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα