Στα Τριζόνια με Subaru Forester! (pics+video)

Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι ο Κορινθιακός έχει νησί κατοικημένο, τα Τριζόνια.

Βρίσκονται απέναντι από το Αίγιο ή τα Χάνια, εξαρτάται σε αν είσαι στην Αχαΐα ή τη Φωκίδα. Έχεις όμως πρόσβαση μόνο από τη Στερεά Ελλάδα από τα Χάνια. Περνάς με το καραβάκι μ’ ένα ευρώ, σ’ ένα λεπτό.


Στα Τριζόνια δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, όλο το σκηνικό είναι στημένο γύρω από το λιμανάκι. Δυο αξιοπρεπή καταλύματα, μερικές ψαροταβέρνες, ένα beach bar

και μια μικρή παραλία μπροστά του. Πιο δίπλα μια εκκλησία και ένα νεκροταφείο.

Εκτός λιμανιού έχει μερικά σπίτια, ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, δενδροκυπάρισσα, πυκνούς σχίνους, πουρνάρια και ευκαλύπτους. Υπάρχει μονοπάτι που σου επιτρέπει να κάνεις το γύρο του νησιού περπατώντας, συνολικά 6km.

Τα Τριζόνια ανήκουν στο νομό Φωκίδος και έχουν συνολική επιφάνεια 2.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διαθέτων τρεις παραλίες, την κόκκινη, τα Άσπρα Χαλίκια και τις Καψάλες.

Ότι καιρό και να έχει, θα βρεις έναν απάνεμο κόλπο να ευχαριστηθείς το μπάνιο σου. Όντας φυσικό λιμάνι λειτουργούν ως σταθμός για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Τριγύρω υπάρχουν μυθικοί ψαρότοποι ενώ ο λαϊκός θρύλος θέλει το παρακείμενο νησάκι του Αγ. Γιάννη, λημέρι για σκυλόψαρα. Προσωπικά έχω δει μόνο δελφίνια στα στενά από τα Χάνια ως τα Τριζόνια.

Τα Τριζόνια απέχουν 25km από τη Ναύπακτο, 276km από Αθήνα και 50km από την Πάτρα. Εμείς επιλέξαμε να κινηθούμε στη Νέα Οδό, μέχρι τον Ορχομενό και μετά Λειβαδιά, Δεσφίνα, Ιτέα, Γαλαξίδι, Ερατεινή, φτάσαμε! Για την επιστροφή πήγαμε από Ναύπακτο, Γέφυρα (έχει γενέθλια αυτές τις μέρες), Ολυμπία Οδό.

Για το ταξίδι αυτό χρησιμοποιήσαμε το ολοκαίνουργιο Subaru Forester. Είναι η 5η γενιά του πολύ πετυχημένου μοντέλου. Ο «δασοφύλακας» παράγεται από το 1997 στις δυο πρώτες εκδόσεις του ως station wagon και μετέπειτα ως SUV. Η νέα γενιά συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον επίπεδο κινητήρα (boxer). Είναι ατμοσφαιρικός δίλιτρος με απόδοση 150PS. Στα πλεονεκτήματά του επίπεδου κινητήρα είναι η ευστροφία, η άμεση απόκριση, το χαμηλό κέντρο βάρους και ο μειωμένος όγκος που σε περίπτωση εμπρόσθιας σύγκρουσης συντελεί στη διατήρηση ζωτικού χώρου επιβίωσης των επιβατών.

Το Forester επιπλέον συνεχίζει να διαθέτει συμμετρική τετρακίνηση (symmetrical AWD) που επιτρέπει να κινείσαι με άνεση off road. Δεν υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στην κατηγορία του Forester με τέτοιες δυνατότητες εκτός δρόμου. Καθοριστική και η απόσταση των 22cm από το έδαφος. Στη νέα γενιά προστέθηκε ένα ήπιο υβριδικό σύστημα στον boxer κινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 17PS είναι ενσωματωμένος στο κιβώτιο CVT και βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο βάρους του οχήματος, ενώ η μπαταρία και τα υπόλοιπα εξαρτήματα βρίσκονται πάνω από τον πίσω άξονα, χαμηλώνοντας κι άλλο το κέντρο βάρους και δίνοντας ακόμα πιο ισορροπημένη κατανομή του βάρους του οχήματος 51/49 εμπρός/πίσω. Η αύξηση του βάρους περιορίστηκε στα 110kg, το Forester ζυγίζει 1656kg.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου έχει τάση 118V και χωρητικότητα 4.8Ah. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα (17PS) αλλά και η επιπλέον ροπή των 6,7kgm δεν χρησιμοποιήθηκαν για αύξηση των επιδόσεων αλλά για εξοικονόμηση καυσίμου. Η συνολική ιπποδύναμη παρέμεινε στα 150PS και η ροπή στα 19.8kgm αλλά είναι διαθέσιμη άμεσα χάρη στη σταθερή ροπή του ηλεκτροκινητήρα.

Η Subaru έχει επενδύσει πολλά στην ενεργητική ασφάλεια με την τεχνολογία Eye Sight. Πρόκειται ουσιαστικά για «δυο μάτια» που βλέπουν συνεχώς το δρόμο μπροστά και σε προστατεύουν. Το Eye Sight ξεχωρίζει σχήματα, προειδοποιεί και παρεμβαίνει για να μειώσει τη βιαιότητα της επικείμενης σύγκρουσης όταν πλέον αυτή είναι αναπόφευκτη. Το Forester πρόσφατα κέρδισε την διάκριση «Best in Class του 2019» στην κατηγορία των μικρών off-road / MPV, ένα βραβείο που δίνεται στο μοντέλο με τις καλύτερες επιδόσεις σε δοκιμές ασφαλείας κάθε κατηγορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Euro NCAP. Έλαβε πέντε αστέρια με εξαιρετικές βαθμολογίες και στις τέσσερις περιοχές αξιολόγησης (Ενήλικος Επιβάτης, Παιδί Επιβάτης, Ευάλωτοι Χρήστες Δρόμου, Υποβοήθηση Ασφάλειας), επιτυγχάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του.

Κορυφαίο στο ταξίδι!

Στον αυτοκινητόδρομο το Forester είναι αθόρυβο και ξεκούραστο. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας διέθετε σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης, έτσι διατηρούσε την ταχύτητα, την απόσταση και την πορεία αφαιρώντας σημαντικό φορτίο από τον οδηγό. Παραδοσιακά το Forester ξεχωρίζει για την άνεση χώρων που διαθέτει. Με μήκος 4.6m και χώρο αποσκευών 509lt οι διακοπές μπορεί να είναι πληθωρικές χωρίς άγχη. Η ακαμψία της νέας πλατφόρμας έχει επιτρέψει στους μηχανικούς της Subaru να σετάρουν την ανάρτηση με έμφαση στην άνεση, χωρίς όμως κανέναν συμβιβασμό στην οδική συμπεριφορά. Το Forester ούτε κοπανάει, ούτε γέρνει, έχει μια προβλέψιμη, οικογενειακή ασφαλή συμπεριφορά. Στο ταξίδι και σε νόμιμες ταχύτητες η κατανάλωση είναι στα 9lt/100km, η τιμή όμως μπορεί να πέσει εντός πόλης, στα σταμάτα – ξεκίνα, στα 8lt/100km καθώς το υβριδικό σύστημα είναι αποδοτικό σε τέτοιες συνθήκες.

Στο ταξίδι τίποτα δεν διαταράσσει την γνώριμη στους κατόχους των Subaru, άνεση και την πολυτέλεια. Σε δρόμο με στροφές η ουδέτερη συμπεριφορά και η ενδοτικότητα της ανάρτησης κυριαρχούν. Ο δρόμος από τη Δεσφίνα ως τη Ναύπακτο είναι παρατημένος στην τύχη του, γεμάτος λακκούβες, τις οποίες ούτε καν νιώθεις με το Forester. Η ανάρτησή του τις εξαφανίζει. Το Forester έχει γόνατα McPherson εμπρός και διπλά ψαλίδια πίσω. Αν χρειαστεί να προσπεράσεις η ροπή του ηλεκτροκινητήρα σε βοηθά οπότε εδώ έχουμε μια σαφή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Ο θόρυβος του CVT στη φάση «τέρμα γκάζι» είναι μειωμένος, αλλά υπαρκτός. Δε μας άρεσε επίσης η έντονη παρεμβατικότητα των πολλών συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας, αλλά μας αρέσει να μας προσέχει κάποιος, οπότε…υπομονή!

Η θέση του οδηγού είναι εξαιρετικά άνετη. Κάθεσαι ψηλά έχεις απρόσκοπτη ορατότητα περιμετρικά και το φαρδύ, παχύ, άνετο κάθισμα συμβάλλει στην αρχοντική αίσθηση που αποκομίζεις. Το παρκάρισμα με τέτοια ορατότητα είναι παιχνίδι. Στις μανούβρες ο θερμικός κινητήρας σβήνει και κινείσαι ηλεκτρικά αυτό εντυπωσιάζει όσους είναι τριγύρω.

Η κεντρική κονσόλα φιλοξενεί την οθόνη 10 ιντσών του εύχρηστου multimedia ενώ στην κορυφή βρίσκεται η παραδοσιακή οθόνη με τις βασικές πληροφορίες. Τα πλαστικά είναι μαλακά και ποιοτικά, ενώ στα πλαϊνά τμήματα των θυρών συνεχίζεται το μαλακό υλικό. Η ποιότητα κατασκευής και συναρμογής είναι Subaru. Δε σπάει, δε τρίζει, δε χαλάει.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Subaru Forester

Κινητήρας: 1995cc
Ισχύς: 150PS/ 5600 – 6000 rpm
Ροπή: 19,8 kgm/4000 rpm
Μετάδοση: Στους 4 τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο τύπου CVT
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 11,8 sec
Τελική ταχύτητα: 188 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 8. 1 lt/100 km (δοκιμής)
Βάρος: 1656 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4625/1.815/1.730 mm
Μεταξόνιο: 2670
Εκπομπές CO2: 185 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 515 ευρώ
Τιμή: από 39.950 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα