Σωκράτης Κόκκαλης: Πού οδηγεί την Ιντραλότ η ΑΜΚ-Πόσα κεφάλαια θα βάλει ο ίδιος και ο στρατηγικός του εταίρος Σου Κιμ

Ανακατεύει και πάλι την επιχειρηματική τράπουλα ο Σωκράτης Κόκκαλης, με στόχο την «ολική επαναφορά» της Ιντραλότ, την οποία ο ίδιος ίδρυσε πριν από 30 χρόνια.

Η κατ΄ ουσίαν «κλειδωμένη» αύξηση κεφαλαίου για ένα ποσό που αναμένεται να κυμανθεί από  122 έως τα 130 εκατ. ευρώ, αποτελεί προπομπό σημαντικών εξελίξεων για την εισηγμένη εταιρεία, η χρηματιστηριακή

αξία της οποίας διαμορφώνεται τώρα στα 83,7 εκατ. ευρώ. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 0,55 ευρώ.

Συμπαραστάτης του Έλληνα επιχειρηματία  είναι ο Κορεατικής καταγωγής Σου Κιμ, ιδρυτικός εταίρος και «ψυχή» του fund Standard General  που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και το οποίο ειδικεύεται σε επενδύσεις στο χώρο των Καζίνο, των Τυχερών Παιχνιδιών και των Media.

Το συγκεκριμένο fund από τη θέση του νέου στρατηγικού εταίρου της Ιντραλότ, αναλαμβάνει ρόλο μεγάλου εγγυητή στην κεφαλαιακή αύξηση, που γίνεται με σκοπό την εξαγορά του 33,23% της οικονομικά στιβαρής αμερικανικής θυγατρικής του ελληνικού ομίλου. Ποσοστό ελεγχόμενο ως τώρα από τους ομολογιούχους, στο πλαίσιο της  συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού, που έγινε τον περασμένο Αύγουστο. Με πυκνές και προσωπικές παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος στις 27 Μαΐου θα κλείσει τα 83 του χρόνια.

Οι δρομολογούμενες κινήσεις διαμορφώνουν μια ιδιαίτερα φιλόδοξη αναπτυξιακή δυναμική για τη διεθνοποιημένη από πλευράς δραστηριοτήτων Ιντραλότ. Λύνει το ζήτημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης, που πρακτικά σημαίνει έξοδο από το  συναλλακτικό καθεστώς της επιτήρησης και επαναφορά στη χρηματιστηριακή κανονικότητα. Παράλληλα βέβαια ισχυροποιείται η οικονομική θέση του επιχειρηματικού Ομίλου καθώς αποκτά πλήρη πρόσβαση στις ταμειακές ροές της αμερικανικής θυγατρικής, που οι πάντες την αναγνωρίζουν ως το «ιερό δισκοπότηρο» της Ιντραλότ.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν τις κινήσεις Κόκκαλη ώς επιτυχημένη στρατηγική και προδικάζουν ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει και συνέχεια. Πάλι με εμπροσθοφυλακή την αμερικανική θυγατρική, που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα αναδιάρθρωση/αναχρηματοδότηση του δανείων του Ομίλου. Έχοντας πάντα ανοικτά τα ενδεχόμενα είτε για εισαγωγή στο Αμερικανικό χρηματιστήριο, είτε και για πώλησης της στο νέο στρατηγικό εταίρο της εισηγμένης, που είναι το Νεοϋρκέζικο fund  του Σού Κίμ.

Η  δομή της ΑΜΚ και τι πρέπει να ξέρουν οι μέτοχοι

Με βάση τα πρώτα αρχικά στοιχεία η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους. Το Standard General fund έχει αναλάβει τη δέσμευση να απορροφήσει τα αδιάθετα υπόλοιπα της ΑΜΚ. Σε τιμή που δεν θα υπερβαίνει τα 0,58 ευρώ ανά μετοχή και με την προϋπόθεση ότι δεν θα ξεπεράσει το 1/3 του συνόλου των μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Η Ιντραλότ μετά την πρόθεσή της να ακυρώσει τις ίδιες μετοχές, θα έχει 148.536.785 μετοχές. Αν η έκδοση πάει στο πλαφόν των 130 εκατ. ευρώ, τότε με τιμή στα 0,58 ευρώ θα εκδοθούν 224,137 εκατ. νέοι τίτλοι. Στην περίπτωση που η ΑΜΚ θα είναι ύψους 122 εκατ. ευρώ (όσο περίπου και το κόστος εξαγοράς του μειοψηφικού ποσοστού στην αμερικανική θυγατρική) τότε τα παραπάνω δεδομένα θα τροποποιηθούν ανάλογα.

Σε αδρές γραμμές η κεφαλαιακή αύξηση φαίνεται να είναι της τάξεως των 3 νέων μετοχών ανά δύο παλαιές. Γεγονός που σημαίνει ότι αν έχει κάποιος 1.000 μετοχές της Ιντραλότ θα χρειαστεί περίπου 870 ευρώ για να ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του. Μένει βέβαια να γίνει η ακριβής αποτύπωση των δεδομένων από την επικείμενη γενική συνέλευση της 17ης Μαίου.

 Από τη στιγμή πάντως που το αμερικανικό fund μπορεί να φτάσει μέχρι να ελέγχει μέχρι και το 33,33% της Ιντραλότ (παλαιές και νέες μετοχές) σημαίνει ότι μπορεί να εισφέρει κεφάλαια μέχρι 72 εκατ. ευρώ. Με την προϋπόθεση πάντα ότι η ΑΜΚ θα είναι στα 130 εκατ. ευρώ και με τιμή έκδοσης των νέων μετοχών στα 0,58 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του μετοχολογίου ο Σωκράτης Κόκκαλης κατέχει το 25,7% της εταιρείας, ενώ μετά από τη διαγραφή των ιδίων μετοχών το ποσοστό του ανεβαίνει στο 26,3%. Κάτι που σημαίνει ότι η δική του συνεισφορά στην ΑΜΚ θα είναι στα επίπεδα των 34 εκατ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν ο επιχειρηματίας προτίθεται να κάνει πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων του, ενώ αν κριθεί από τις περιστάσεις η βούληση είναι να πάει και παραπάνω. Έτσι ώστε να παραμείνει ο κύριος μέτοχος στην Ιντραλότ, χωρίς να χάσει την πρωτοκαθεδρία από το Standard General fund.

Όπως προκύπτει από τα συμφραζόμενα , πέραν του Κόκκαλη και του αμερικανικού fund οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Ιντραλότ θα χρειαστεί να εισφέρουν περί τα 25 με 30 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ΑΜΚ. Κάτι που φαντάζει μάλλον εύκολο υπό τις παρούσες συνθήκες και από τη στιγμή που υπάρχει και η… εγγυήτρια δύναμη.

Η σημερινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση θα δώσει μια πρώτη γεύση για το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια η αγορά τις επερχόμενες εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης:

Intralot: Προχωρά σε ΑΜΚ έκπληξη – Το fund Standard General στρατηγικός επενδυτής

INTRALOT: Αύξηση 67% στα EBITDA του 2021 – Για εκμετάλλευση νέων ευκαιριών κάνει λόγο ο Σωκράτης Κόκκαλης

Keywords
Τυχαία Θέματα