Σοκ από το «μαύρο» ρεκόρ των 203 κρουσμάτων – Προ των πυλών νέα μέτρα

Καμπάνες κινδύνου έχουν σημάνει στην κυβέρνηση από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να ανατρέψει την άριστη εικόνα διαχείρισης της πανδημίας στην πρώτη φάση.

Χθες καταγράφηκαν στην χώρα τα περισσότερα κρούσματα σε ένα 24ωρο (203) από την αρχή της πανδημίας, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό εν όψει της κορύφωσης του καλοκαιριού και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει από

το Μέγαρο Μαξίμου σε μια ακόμη τηλεδιάσκεψη για την εξέλιξη της κατάστασης και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, τα οποία ήδη βρίσκονται στο τραπέζι.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως «παρακολουθούμε διαρκώς την επιδημιολογική κατάσταση, ακούμε τους ειδικούς και παίρνουμε όποια μέτρα χρειάζεται κάθε φορά. Εδώ και εβδομάδες χτυπούμε καμπάνα κινδύνου. Τώρα είναι ανάγκη να χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά».

Ο ίδιος περιέγραψε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο μόνος δείκτης που παρακολουθούμε. Κρίσιμο είναι να παρακολουθούμε αν τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνωμένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 22 χθες, για πρώτη φορά από την περασμένη άνοιξη.

Στο τραπέζι υπάρχει και η λύση της τοπικής καραντίνας, όπως συνέβη στον Πόρο και στα Αμπελάκια Λάρισας όπου ισχύουν τα εξής:

-Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.-Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.-Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.-Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δίνεται η δυνατότητα αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες, δηλαδή από τις 06.00 σήμερα το πρωί έως και 20-8-2020 και ώρα 06.00.

Στα σενάρια που μελετώνται τις τελευταίες ώρες, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν η γενίκευση της χρήσης μάσκας (η οποία προεξοφλήθηκε εν πολλοίς με την έκδοση σε ΦΕΚ της σχετικής απόφασης το Σάββατο), η πιθανή μείωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε θρησκευτικές και κοινωνικές τελετές (γάμοι, βαφτίσια κτλ), αλλά και η επιτήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης με εντατικότερους ελέγχους και πρόστιμα.

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκαν οι λιτανείες σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα.

Όπως αναφέρεται, αναστέλλεται η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ.

Η απόφαση έχει ισχύ μέχρι και την 31η Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκτασή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα