Σεξ εν μέσω πανδημίας: Πότε, πώς και με ποιον;
Δεδομένου ότι από σήμερα αίρονται οι περιορισμοί σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών, ένα από τα πολλά ζητήματα που απασχολούν είναι και οι περιορισμοί που εκ των πραγμάτων επιβάλλονται στη σεξουαλική μας ζωή.
Είναι ήδη γνωστό ότι, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, ο νέος κορονοϊός (όπως και οι προηγούμενοι) δεν ανιχνεύεται στα σεξουαλικά υγρά (κολπικά, σπέρμα) των μολυσμένων ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω των σεξουαλικών υγρών που εμπλέκονται στην κολπική ή πρωκτική επαφή. Όμως, δεν σημαίνει ότι το σεξ είναι ασφαλές. Η σεξουαλική μετάδοση είναι κάτι διαφορετικό από τη μόλυνση μέσω του σεξουαλικoύ παρτενέρ.
Ο κορονοϊός μεταδίδεται με σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα, με το βήχα και το φτάρνισμα, με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας και μετά άγγιγμα της μύτης ή/και του στόματος, ίσως ακόμα και με την ομιλία ή την αναπνοή. Κατά συνέπεια, υπάρχει ύψιστος κίνδυνος μετάδοσης της COVID-19 μέσω του φιλιού και της στενής φυσικής επαφής με μολυσμένο άτομο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται και στα κόπρανα, επομένως το στοματικό σεξ γύρω από την πρωκτική περιοχή μπορεί να είναι ένας τρόπος μετάδοσης του ιού.
Σεξ με συμπτώματα
Εάν εσείς ή ο σεξουαλικός σας σύντροφος εμφανίζετε συμπτώματα της COVID-19 – επίμονο βήχα, πυρετό ή δυσκολία στην αναπνοή κ.ά. – θα πρέπει να περιορίσετε κάθε στενή σωματική επαφή για να σταματήσετε την εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε τα φιλιά και τις αγκαλιές, καθώς και το κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ.
Σεξ με κάποιον που ζείτε μαζί
Εάν ζείτε στο ίδιο σπίτι με έναν μόνιμο σεξουαλικό σύντροφο και οι δύο δεν εμφανίζετε συμπτώματα και δεν έχετε πρόσφατη πιθανή έκθεση στο ιό, τότε έχετε τις λιγότερες πιθανότητες να τον κολλήσετε ή να τον μεταδώσετε.
Να θυμάστε: Η υγιεινή πριν και μετά το σεξ είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Σύμφωνα με το Τμήμα Υγείας και Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης, τα προφυλακτικά και τα οδοντικά φράγματα (dental dams) μπορούν να μειώσουν την επαφή με το σάλιο ή τα κόπρανα, ειδικά κατά τη διάρκεια του στοματικού ή πρωκτικό σεξ.
Σεξ με κάποιον που ζείτε χωριστά
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ορισμένες χώρες αποθαρρύνουν ρητά τη σύνδεση ή τη σεξουαλική επαφή των πολιτών με άτομα με τα οποία δεν ζουν μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, υπονομεύοντας τις «κοστοβόρες» σε κάθε επίπεδο προσπάθειες που γίνονται για την προστασία δημόσιας υγείας.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ο ιός δεν προκαλεί εξαρχής συμπτώματα, οπότε ακόμη κι αν κάποιος είναι φαινομενικά ασφαλής παρτενέρ, μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι.
Ομάδες υψηλού κινδύνου και σεξ
Εάν έχετε μια ιατρική πάθηση που σας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή COVID-19, τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με όλες τις πτυχές της ζωής σας – συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής. Μπορείτε να περιορίσετε το σεξ μόνο με έναν σύντροφο που ζει μαζί σας και λαμβάνει κι εκείνος επιπλέον προφυλάξεις.
Σεξ με νέο σύντροφο
Η σύσταση αυτή τη στιγμή είναι, σε περίπτωση που ερχόμαστε σε επαφή με άλλους, να διατηρούμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Πολλοί ειδικοί προτείνουν την αξιοποίηση άλλων μορφών σεξουαλικής έκφρασης, όπως το sexting, οι βιντεοκλήσεις και ο αυνανισμός.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Έρχεται νέο νόμισμα στη μετά COVID-19 εποχή;
- Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες και όχι χρόνια
- Η σπαζοκεφαλιά του Τζίγγερ, το pressing του mr Aegean, η επιστολή της Duet στη Nomura και σε ποιον ανήκει το νέο mansion στο Ψυχικό
- Ευτύχης Βασιλάκης: “Μέσα σε ένα μήνα βρεθήκαμε από το ρετιρέ στο υπόγειο”
- ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ (;) ΤΙΜΩΡΙΑ: Δύο χρόνια από τη μεγαλύτερη εξαπάτηση επενδυτών όλων των εποχών
- Η κυβέρνηση “έπιασε” το SOS των αγροτών-παραγωγών και ανοίγει τα σύνορα για “εισαγωγή” 7.000-10.000 εργαζομένων από τα Βαλκάνια
- Οι πιο ασυνήθιστες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό
- Latest Turkish provocation in eastern Aegean involves helicopter carrying Greek DM
- Μεγάλη μείωση κρουσμάτων και νεκρών στην Ιταλία από τον μεταλλαγμένο κορονοιό της νυχτερίδας
- Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τα καταστήματα που λειτουργούν από σήμερα – Τηλέφωνο καταγγελιών για αισχροκέρδεια και μη τήρηση μέτρων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Η σπαζοκεφαλιά του Τζίγγερ, το pressing του mr Aegean, η επιστολή της Duet στη Nomura και σε ποιον ανήκει το νέο mansion στο Ψυχικό
- ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ (;) ΤΙΜΩΡΙΑ: Δύο χρόνια από τη μεγαλύτερη εξαπάτηση επενδυτών όλων των εποχών
- Singular Logic: Οι συζητήσεις με τους 4 «μνηστήρες» και πότε θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές
- «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» από τους Κουτσολιούτσους και το κουβάρι των αποκαλύψεων για την Folli Follie
- Άρθρο-παρέμβαση: «Σήμερα ξεκινά μια νέα φάση – Ας κάνουμε την κρίση μια τεράστια ευκαιρία»
- Πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος εργαζομένων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν

- Τελευταία Νέα Mononews
- Η σπαζοκεφαλιά του Τζίγγερ, το pressing του mr Aegean, η επιστολή της Duet στη Nomura και σε ποιον ανήκει το νέο mansion στο Ψυχικό
- Πρόγραμμα αναπλήρωσης εισοδήματος εργαζομένων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν
- «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» από τους Κουτσολιούτσους και το κουβάρι των αποκαλύψεων για την Folli Follie
- ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ (;) ΤΙΜΩΡΙΑ: Δύο χρόνια από τη μεγαλύτερη εξαπάτηση επενδυτών όλων των εποχών
- Άρθρο-παρέμβαση: «Σήμερα ξεκινά μια νέα φάση – Ας κάνουμε την κρίση μια τεράστια ευκαιρία»
- Singular Logic: Οι συζητήσεις με τους 4 «μνηστήρες» και πότε θα ζητηθούν οι δεσμευτικές προσφορές
- Η οικία Σούτσου κατεστραμμένη μετά την πυρκαγιά – Τραγικές εικόνες
- ΤΖΟΚΕΡ: Τζακ ποτ στην κλήρωση για τα € 4.000.000 – Οι τυχεροί αριθμοί
- Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας συστήνει από αύριο τη χρήση μάσκας όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επισκόπηση Τύπου
- Στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι ο Κ. Μητσοτάκης για να ενημερώσει την Κ. Σακελλαροπούλου
- Λέσβος: Σε δομές της ενδοχώρας μεταφέρονται 249 μετανάστες και πρόσφυγες
- Covid-19: Πάνω από 7.000 νεκροί στη Βραζιλία
- Οι προκλήσεις της “επόμενης μέρας”
- Πρόγραμμα σταθερότητας: Ύφεση έως 7,9% το 2020
- Πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα - Τι αλλάζει από σήμερα
- Κορωνοϊός: Κανένα κρούσμα στη Νέα Ζηλανδία, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου
- Anatomic Help: Στη μάχη κατά του κορωνοϊού με την παραγωγή μασκών