Σε ταβέρνα μετατράπηκε το παλιό Μουσείο Ακρόπολης

Στρωμένα τραπέζια για φαγητό, στους τοίχους αποκριάτικες κορδέλες και πλήθος από συνδαιτυμόνες. Δεν πρόκειται για κάποια ταβέρνα με τους πελάτες της, αλλά για την μεγάλη αίθουσα του Παλαιού Μουσείου Ακρόπολης στον ιερό βράχο.

Εκεί, όπου στο παρελθόν βρίσκονταν τα μεγάλα αρχαϊκά αετώματα του Παρθενώνα και όπου τώρα, μετά την δημιουργία του νέου μουσείου εκτελούνται έργα για την επαναλειτουργία του. Μια αίθουσα, που μετατράπηκε σήμερα σε χώρο αναψυχής, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν ούτε το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει πάνω στην Ακρόπολη

ούτε ότι οι κίνδυνοι για τις αρχαιότητες – γιατί το μουσείο δεν είναι εντελώς άδειο, φυλάσσονται ακόμη κάποια αρχαία είναι πάντα υπαρκτοί.

Η εκδήλωση, που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή, γίνεται από τους μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης, οι οποίοι γιορτάζουν σήμερα τον πολιούχο τους Άγιο Χαράλαμπο ενώ την έγκριση έχει δώσει φυσικά η υπηρεσία τους, συγκεκριμένα η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως που υλοποιεί εδώ και πολλά χρόνια τα έργα στα μνημεία της Ακρόπολης.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται τέτοιο γλέντι μέσα στο μουσείο. Ως φαίνεται είχε αρχίσει από το 2014, οπότε και είχαν υπάρξει αυστηρές παρατηρήσεις για να μην επαναληφθεί. Κάτι όμως, που όχι μόνον δεν συνέβη αλλά από τον επόμενο χρόνο και με τις ευλογίες της ΥΣΜΑ ο εορτασμός επικυρώθηκε, πάντα μέσα στο μουσείο.

Να σημειωθεί μάλιστα, ότι το υπουργείο αγνοούσε παντελώς τη «γιορτή», οπότε αναμένονται και οι αντιδράσεις του.

Είναι αλήθεια ωστόσο, ότι όπως σε κάθε εργοτάξιο έτσι και σ΄αυτά της Ακρόπολης, χρόνια τώρα επιστημονικό προσωπικό και εργαζόμενοι γενικώς, μπορεί «στα όρθια» και μετά από μια επιτυχία να έπιναν ένα ποτήρι κρασί για να την γιορτάσουν. Τίποτε το οργανωμένο, τίποτε το επισφαλές για τα μνημεία.

Η αίθουσα του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης όπου λαμβάνει χώρα το γλέντι

Εξάλλου πρέπει να ειπωθεί, ότι οι μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στα έργα αναστήλωσης των μνημείων της, είναι πραγματικά αφανείς ήρωες, παλεύοντας εδώ και 40 χρόνια παλεύουν για την σωτηρία τους. Πρόκειται για σπουδαίους καλλιτέχνες, που είναι άδικο να αμαυρώνεται η φήμη τους μέσα από τέτοιες πράξεις, τις οποίες ωστόσο όφειλαν να προλάβουν και οι ίδιοι αλλά και οι υπεύθυνοι των έργων.

Τρεις μέρες μετά το άλλο περιστατικό στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, όπου σε γιορτή πάλι, ακούστηκαν πρωτοφανείς χυδαιότητες για δημόσιο χώρο και μάλιστα πολιτιστικό, η εντύπωση που διαμορφώνεται είναι, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μέσω μιας κακώς νοούμενης «ελευθερίας», ρέπουσας προς ασυδοσία, η προσβολή και η διάλυση των θεσμών δεν προβλημάτισε κανέναν.

Keywords
Τυχαία Θέματα