Πρωτιά για τους Έλληνες εφοπλιστές. Ξόδεψαν 8,42 δισ. δολ. για νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία

Πρωταγωνιστές στις νέες παραγγελίες αλλά και στο σύνολο των πλοίων που απέκτησαν φέτος -νεότευκτα και μεταχειρισμένα- αναδείχθηκαν οι Έλληνες εφοπλιστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της VesselsValue, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ξόδεψαν από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, συνολικά 8,42 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5,29 δισ. δολάρια αφορούσαν νέες παραγγελίες. Στη second hand αγορά οι Κινέζοι βρέθηκαν στην πρώτη θέση, με αγορές 4,41 δισ. δολάρια.

Πηγή: VesselsValue

Τα deals
στην αγορά μεταχειρισμένων

Στη second hand αγορά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες συμφωνίες αφορούσαν σε πλοία μικρής ηλικίας.

Το μεταχειρισμένο πλοίο με τη μεγαλύτερη αξία ήταν το Flex Enterprise, χωρητικότητας 173,400 dwt, κατασκευής 2018, που πουλήθηκε από τη ναυτιλιακή Flex LNG στην Glovis, έναντι 210 εκατ. δολαρίων.

Επίσης, σε συνολική πώληση, τη μεγαλύτερη αξία είχαν τα 10 Suezmax τάνκερ που πουλήθηκαν από την Trafigura στην Frontline του μεγιστάνα John Fredriksen, σε μία συναλλαγή που περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές. Η VesselsValue εκτιμά ότι η αγοραία αξία των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων κυμαίνεται στα 625 εκατ. δολάρια.

Πηγή: VesselsValue

Νέες παραγγελίες

Τη παραγγελία για την κατασκευή νεότευκτου πλοίου με τη μεγαλύτερη αξία πραγματοποίησε η Awilco Drilling. Πρόκειται για θαλάσσιο γεωτρύπανο (Semi Sub Drill Rig) που κατασκευάζει η  Keppel FELS, με το κόστος του να ανέρχεται στα 425 εκατ. δολάρια. Η ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε για το 2022. Πρόκειται για τη δεύτερη μονάδα που παραγγέλνει η ναυτιλιακή εδώ και αρκετά χρόνια και θα προστεθεί στον υφιστάμενο στόλο της που αριθμεί δύο ακόμη πλοία.

Τη μεγαλύτερης αξίας συνολική παραγγελία έχει κάνει η Evergreen Marine. Πρόκειται για έξι ULCV, χωρητικότητας 23,764 TEU, συνολικού κόστους 918 εκατ. δολαρίων, που θα παραδοθούν το 2022.

Πηγή: VesselsValue
Keywords
Τυχαία Θέματα