Πρώτη προσφυγή στο ΣτΕ για τα μέτρα κατά του κορονοϊού: Ζητούν να ξανανοίξουν οι εκκλησίες για τους πιστούς

Η πρώτη προσφυγή για την ακύρωση μέτρων της Πολιτείας κατά της εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέσσερις πολίτες, όλοι δικηγόροι στο επάγγελμα, ζητούν να ξανανοίξουν οι εκκλησίες και οι πιστοί να μπορούν πάλι να παρακολουθούν τις θείες λειτουργίες.

«Μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να αναστείλει τις θείες λειτουργίες», υποστηρίζουν οι τέσσερις προσφεύγοντες, υποστηρίζοντας ότι θίγεται η θρησκευτική τους ελευθερία, με την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλες τις

εκκλησίες της Ελλάδας.

Η απαγόρευση παρακολούθησης των λειτουργιών από τους πιστούς ελήφθη για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, προς αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19 στις 16 Μαρτίου και θα ισχύει έως τις 30 Μαρτίου, με πιθανό βεβαίως το ενδεχόμενο παράτασης και αυτού του μέτρου.

Όλο αυτό το διάστημα, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών για ατομική προσευχή, με βραχεία παραμονή τους στην εκκλησία. Οι μόνες τελετές που εξαιρούνται είναι οι κηδείες.

Μετά το Πάσχα η απόφαση

Η συζήτηση της προσφυγής με την οποία ζητείται η ακύρωση της κοινής απόφασης των υπουργών Παιδείας και Υγείας, ορίστηκε για τις 5 Μαΐου, στο Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, οι 4 προσφεύγοντες έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναμένεται να κριθεί νωρίτερα.

Στην προσφυγή τους, υποστηρίζουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με άρθρα του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Συντάγματος, η επικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού και οι Ιεροί κανόνες τηρούνται αποκλειστικά από την Ιερά Σύνοδο και τη Διαρκή Iερά Σύνοδο.

Συνεπώς, κατά τους 4 δικηγόρους, μόνο η Ιερά Σύνοδος έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το ζήτημα της τέλεσης της θείας λειτουργίας, που είναι ο πυρήνας του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί ατομικό προστατευόμενο δικαίωμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», αναφέρουν οι 4 δικηγόροι και επικαλούνται και το άρθρο 13 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη και η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 25 του Συντάγματος, για την αρχή της αναλογικότητας, καθώς, όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους, «το επιβληθέν μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης των λειτουργιών είναι αυστηρό μέτρο που περιορίζει ασφυκτικά το ατομικό δικαίωμα των πολιτών, υπερβαίνοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον».

Keywords
Τυχαία Θέματα