Προανακριτική: Ποια νέα πρόσωπα μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου

19:21 5/5/2020 - Πηγή: Mononews

Νέα πρόσωπα, πέραν του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών για την υπόθεση των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη μετά την πρόταση 30 βουλευτών της ΝΔ για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με την πρόταση, ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν έρευνα από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης,

είναι και το αδίκημα της «εγκληματικής οργάνωσης-περίπτωση συμμορίας» σύμφωνα με το άρθρο 187 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα (παλαιό άρ.187 παρ. 5). Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ότι είναι κακούργημα η συγκρότηση ή η ένταξη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα.

Μολονότι η πρόταση έρευνας νέων αδικημάτων αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο, τα πρόσωπα αυτά «φωτογραφίζονται», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δημοσιογράφους προκειμένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. «Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα, αποστέλλοντας τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειμένου να διενεργούνται, σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε, προκαταρκτικές εξετάσεις. Φέρεται μάλιστα να διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών, που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε, προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και εν συνεχεία να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους», αναφέρει η πρόταση της ΝΔ και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει καταγγελθεί από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, την Αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, για την υπόθεση Novartis, καθώς και από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, για άλλες υποθέσεις. .

Πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά, στην αιτιολόγηση της πρότασης της ΝΔ, είναι ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Γίνεται ειδικότερα επίκληση της εξέτασης της πρώην εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη. Η κ. Τσατάνη έχει καταθέσει ότι ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιθυμούσε να της αφαιρεθεί ο φάκελος της δικογραφίας της υπόθεσης Βγενόπουλου και λοιπών, προκειμένου να επιστρέψει στη δικαιοδοσία της Ελενης Ράικου, «ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Βαξεβάνης δημοσίευσε άρθρο σε βάρος της εισαγγελέως, κατέθεσε και καταγγελία εις βάρος της κ. Τσατάνη και στη συνέχεια εκκινήθηκε σχετικά πειθαρχική έρευνα εις βάρος της, η οποία αρχειοθετήθηκε την 22-12-2015». Στη συνέχεια άλλαξε ο νόμος και επέτρεψε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ασκήσει πειθαρχική δίωξη, πράγμα που έγινε.

Ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου και ο δημοσιογράφος-εκδότης Αλέξανδρος Τάρκας είναι τα τρία πρόσωπα στα οποία έκανε εκτενή αναφορά ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής, καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και το επισημαίνει η πρόταση της ΝΔ. Ο επιχειρηματίας μίλησε στην επιτροπή για επαγγελματικό σχεδιασμό εκβίασης του. Οι τρεις δημοσιογράφοι είναι τα μη πολιτικά πρόσωπα εναντίον των οποίων ο επιχειρηματίας έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη και έχει καταθέσει μήνυση σε βάρος τους, όπως μήνυση έχει καταθέσει και σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Την προσπάθεια εργαλειοποίησης του Τύπου και των ΜΜΕ σκιαγράφησε και ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου. Καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε συνομιλία του με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κατά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος πίεζε να τελειώσει άμεσα ο φορολογικός έλεγχος που διενεργείτο, για την υπόθεση Βγενόπουλου, και απειλούσε ότι θα βγει στα κανάλια και θα καταγγείλει ότι οι ελέγκτριες του υπουργείου Οικονομικών που ήλεγχαν τη συγκεκριμένη υπόθεση «τα έχουν αρπάξει». Ο Παναγιώτης Αθανασίου αναφέρθηκε σε πιέσεις να προχωρήσει γρήγορα ο έλεγχος για εκδότες όπως ο κ. Αλαφούζος ενώ αναφέρθηκε και σε στιχομυθία που είχε με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο το 2016. Σε εκείνη τη συνομιλία ο κ. Παπαγγελόπουλος προέτρεψε τον Οικονομικό Εισαγγελέα να ασχοληθεί-ερευνήσει τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο και αν δεν είχε κάτι σε βάρος του, να δημιουργήσει…

Keywords
Τυχαία Θέματα