Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ραγδαίες εξελίξεις με το φυσικό αέριο

Η απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία –τις δύο πρώτες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υφίστανται αυτόν τον εκβιασμό από τη Μόσχα– σήμανε συναγερμό στην Αθήνα.

Έτσι, ορίστηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σύσκεψη θα γίνει στις 15:30 το μεσημέρι με

αντικείμενο, όπως ανέφεραν από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας».

Όπως έγινε γνωστό εξάλλου, το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ. Σύμφωνα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης, στη διάρκεια της επικοινωνίας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Νωρίτερα η Gazprom είχε ανακοινώσει την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί και τίποτα δεν προμηνύει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας ότι η αγωνία που προηγήθηκε της εκλογής Μακρόν στη Γαλλία θα αφυπνίσει τους ηγέτες της Ε.Ε και θα κάμψει τις ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας και των δορυφόρων της στην ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση, αντίστοιχη με αυτές για την πανδημία, στο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

Ένα πρώτο δείγμα, θα υπάρξει στις 18 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η επιστολή της Κομισιόν, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προθέσεις των Βρυξελλών για τη στάση της Ε.Ε έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Σχέδιο με δύο σενάρια

Επειδή, ωστόσο, το πιθανότερο είναι να μην ληφθούν άμεσες αποφάσεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, το κυβερνητικό επιτελείο δρομολογεί ήδη σχέδιο για την ανακούφιση των καταναλωτών, ιδιωτών και επιχειρήσεων, με εθνική στήριξη.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν στο τραπέζι δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το δεύτερο συνέχιση της κρατικής επιδότησης των λογαριασμών.

Παράλληλα, με τη σκέψη στις γαλλικές κάλπες και το υψηλό ποσοστό των πολιτών που γύρισαν την πλάτη στον Μακρόν και στήριξαν την ακροδεξιά Λεπέν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει μια σειρά ακόμα μέτρα στήριξης, όπως:

Την αύξηση ορισμένων επιδομάτων πρόνοιας, όπως το επίδομα αναπηρίας αλλά και του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματοςΤην επέκταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο και τον Μάϊο

Η πρόταση για μείωση του Φ.Π.Α. σε βασικά είδη διατροφής, παραμένει στο τραπέζι, αλλά μέχρι στιγμής, τουλάχιστον «παγωμένη», καθώς ιδιαίτερα οι τεχνοκράτες υπουργοί αμφισβητούν ότι θα φτάσει στην τσέπη των καταναλωτών, αν και θα έχει σημαντικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Γεγονός, που σε περιόδους τόσο ρευστές όσο αυτή που διανύουμε, τα φορολογικά έσοδα συνιστούν μία δικλείδα ασφαλείας για τα κρατικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύσκεψη λόγω Gazprom στο Μαξίμου – Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας

Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο από σήμερα σε Πολωνία και Βουλγαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα