Covid-19: Ποιοι θα ελέγχονται από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ

19:17 3/5/2020 - Πηγή: Mononews

Ξεκινά  από αύριο η λειτουργία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ). Βασικό έργο τους θα είναι η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του νέου κορονοϊού (SARS-CoV-2), με στόχο την επιδημιολογική καταγραφή της νόσου Covid-19 στη χώρα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Κυριακής (3/5/2020), ο έλεγχος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, θα είναι στοχευμένος και θα αφορά συγκεκριμένες

ομάδες πληθυσμού, εντός και εκτός Αθηνών.

«Δεν θα περιμένει ο κόσμος στο σπίτι του να του χτυπήσουν το κουδούνι ή να τον πάρουν τηλέφωνο», τόνισε ο κος Κοντοζαμάνης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κυρίως σε κλειστές και  ειδικές δομές, όπως είναι οι προνοιακές δομές και οι φυλακές, Από εκεί και πέρα θα εξελίσσεται το πρόγραμμα που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση με το μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού και σε δεύτερο χρόνο, επίσης στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης, θα διενεργείται και έλεγχος αντισωμάτων.

Αύριο Δευτέρα, στις 12:00, 4 από αυτές θα βρίσκονται στο 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου.

«Οι ΚΟΜΥ έχουν στόχο να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να βοηθήσουν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Η μάχη δεν έχει τελειώσει, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί, επομένως είμαστε σε ετοιμότητα, είμαστε σε επαγρύπνηση, προκειμένου να δούμε τη διασπορά της νόσου και πώς θα συμπεριφέρεται επιδημιολογικά στο εξής, στο σύνολο του πληθυσμού», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο, ήδη έχουν ειδοποιηθεί και έχουν προσέλθει οι πρώτοι επιτυχόντες νοσηλευτές και οδηγοί, οι οποίοι υπεβλήθησαν στον σχετικό έλεγχο για την ανίχνευση τυχόν ύπαρξης του ιού SARS-CoV-2, ενώ η πρόσληψή τους ολοκληρώθηκε αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους.

Η ίδια διαδικασία θα τηρηθεί για όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση πρόσληψης του ΕΟΔΥ και εργαστούν στο πρόγραμμα. Σταδιακά, και σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό του ΕΟΔΥ, θα προσληφθούν 500 νοσηλευτές, 500 οδηγοί και 100 διοικητικοί υπάλληλοι σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ᾽ ολοκλήρου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020» και υλοποιείται υπό την καθοδήθηση του ΕΟΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιοι, ΕΟΔΥ,poioi, eody