Ποια έργα προχωρούν στο Ελληνικό – Οι πύργοι, τα malls και οι κατοικίες

Σε τροχιά υλοποίησης έχουν μπει κυρίως τα οικιστικά έργα του Ελληνικού, που προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο στόχος να είναι ορατοί οι πρώτοι όροφοι του Riviera Tower έως το Πάσχα του 2024 φαίνεται ότι επιτυγχάνεται. Τον πρώτο πράσινο ουρανοξύστη της αθηναϊκής ριβιέρας χτίζει η κοινοπραξία της Intrakat με τη γαλλική Bouygues, ενώ έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση που διήρκεσε περισσότερες από 40 ώρες για τη θεμελίωση του πύργου στον οποίο θα δημιουργηθούν σχεδόν 200 διαμερίσματα έως το 2026.

Επιπλέον, την πρώτη

φάση των κατασκευών στα δύο από τα τέσσερα οικόπεδα, όπου αναγείρονται τα παραθαλάσσια condos έχουν αναλάβει Εθνοκάτ και Άκτωρ.

Την προηγούμενη εβδομάδα συστάθηκε το όχημα ειδικού σκοπού για την ανάπτυξη του πύργου στο βόρειο τμήμα του Ελληνικού. Το SPV για την επένδυση των 200 εκατομμυρίων ευρώ συστάθηκε από εκπροσώπους της Brooklane και της Lamda Development, έχει διάρκεια ζωής 100 έτη και αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 40 εκατ. ευρώ. To fund θα καλύψει ποσό 28 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του μετοχικού κεφαλαίου, με καταβολή μετρητών, ενώ η Lamda θα καταβάλει 12 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% της επένδυσης. Στον πύργο θα δημιουργηθούν έως 50 διαμερίσματα και περισσότερα από 100 δωμάτια ξενοδοχείου.

Τα εμπορικά κέντρα

Την ίδια ώρα, εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένονται ανακοινώσεις αναφορικά με τους κατασκευαστές των δύο εμπορικών πόλων του πρώην αεροδρομίου.

Η Riviera Galleria στην περιοχή της μαρίνας Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN. Σε εξέλιξη είναι η αξιολόγηση των προσφορών των υποψήφιων αναδόχων για την κατασκευή του εμπορικού πόλου, ένα έργο προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων

Εντός του 2024 ξεκινά, βάσει αισιόδοξων προβλέψεων, η κατασκευή του εμπορικού πάρκου της Trade Estates στο Ελληνικό. Το πάρκο ανήκει στο commercial hub του Ελληνικού, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί. Έως τις αρχές του 2025 θα έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές και το γ’ τρίμηνο του 2027 αναμένεται να παραδοθεί το εμπορικό πάρκο. Να διευκρινιστεί πως η Trade Estates έχει αποκτήσει το 16% οριζόντιων ιδιοκτησιών του commercial hub από τη Lamda Development, ενώ βάσει της συμφωνίας στο ακίνητο θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης που θα εκμεταλλεύεται η παραχωρησιούχος του Ελληνικού.

Το Commercial Hub, το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στην Ελλάδα, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ., έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS. Η Άκτωρ έχει ήδη αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες του Vouliagmenis Mall, αλλά αναμένονται εξελίξεις για την προκήρυξη του διαγωνισμού των κυρίως κατασκευαστικών εργασιών.

Ωστόσο, σε δυσμένεια φέρεται να έχουν πέσει ορισμένες από τις επενδύσεις για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, με τη Lamda να δίνει προτεραιότητα σε ξενόγλωσσα ιδρύματα. Το Κολλέγιο Αθηνών ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει τελικά στην ίδρυση σχολικών συγκροτημάτων εντός της έκτασης του Ελληνικού, αφού επικράτησε η άποψη ότι δεν είναι απαραίτητη η επέκταση του σχολείου. «Σκεπτική» φέρεται να είναι και η Prodea σε ό,τι αφορά τη συνέργεια με την Costeas Geitonas για τη δημιουργία ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Η απόδοση της επένδυσης θα είναι χαμηλότερη από αυτή που επιδιώκει η ΑΕΕΑΠ, με πηγές της εταιρείας να διαμηνύουν πως υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί, επομένως δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Πάντως, η CVC Capital σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας προετοιμάζονται για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, στο ακίνητο της πρώην Olympic Catering, μία επένδυση που θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Lamda Development: Πέφτουν μέχρι το Πάσχα οι υπογραφές για τον πύργο της Brooklane

Lamda Development: Διάκριση για το κτιριακό συγκρότημα ΑμεΑ στο Ελληνικό (Φωτό)

Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό

Keywords
Αναζητήσεις
poia-erga-prochoroun-sto-elliniko--oi-pyrgoi-ta-malls-kai-oi-katoikies.htm
Τυχαία Θέματα
Ποια, Ελληνικό –,poia, elliniko –