Πληθωρισμό “φωτιά” ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο

07:46 8/7/2022 - Πηγή: Mononews

Νέο ιστορικό ρεκόρ τριών δεκαετιών αναμένεται να σπάσει ο πληθωρισμός που θα ανακοινώσει το μεσημέρι η ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο, καθώς θα υπερβαίνει το 12%.

Το πρώτο δείγμα γραφής είναι δώσει προ ημερών η Eurostat εκτιμώντας ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα θα αγγίξει το 12%. Με δεδομένο ότι ο τρόπος υπολογισμού σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ

διαφέρει, το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Για έναν ακόμα μήνα, η ακρίβεια καθοδηγείται από την ανατιμήσεις κυρίως στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, στα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός το Μάιο είχε αυξηθεί στο 11,3%. «Φωτιά» πήραν οι τιμές στην ενέργεια, με τις τιμές στο φυσικό αέριο να αυξάνονται κατά 172,7%, το ρεύμα κατά 80,2%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1% και τα καύσιμα 36,6%.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκε σε αεροπορικές μεταφορές (22,8%), ξενοδοχεία (22,2%) και μεταφορές με πλοίο (17,7%), κυρίως λόγω της τουριστικής σεζόν. Το Μάιο συνεχίστηκαν και οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά και αυγά κατά 14,1%, κρέατα 13,8%, το ψωμί και τα δημητριακά 13,4% και τα λαχανικά κατά 13%.

Εκτιμήσεις για πληθωρισμό έως το 2024

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις δεν θα μας εγκαταλείψουν άμεσα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για ένα “παροδικό φαινόμενο”, μια φράση που είχε υιοθετήσει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάλιστα, μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε πληθωρισμό μακράς διάρκειας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι νέες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως η ακρίβεια θα συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο του 2022 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται στο τέλος του 2023, για να επιστρέψει στα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο η ΕΚΤ (το 2%) εντός του 2024.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Οικονομικών αναθεωρεί προς τα πάνω τον στόχο για τον φετινό πληθωρισμό στην περιοχή του 7%, από το 5,6% της τελευταίας αναθεώρησης, ενώ η ΤτΕ στην έκθεσή της προβλέπει πλέον πληθωρισμό 7,6% το 2022.

Διαβάστε επίσης

Στουρνάρας: Ο πληθωρισμός καθιστά αναγκαία την εξομάλυνση της νομισματικής μας πολιτικής
Keywords
Τυχαία Θέματα