Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και στόχος για υψηλότερη κερδοφορία το 2024

Την εκτίμηση ότι το 2024 μπορεί να πετύχει υψηλότερη κερδοφορία παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας που εγείρει η νέα γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή κάνει η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης.

Όπως ανάφερε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτρης Μαλάμος οι στόχοι παραμένουν  παρά την αβεβαιότητα των γεωπολιτικών συνθηκών και τις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Ισχυρές οι επιδόσεις τριμήνου

«Δεν αλλάζουν

τα αρχικά πλάνα και είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε σημειώνοντας τις υψηλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου όπου τα αποτελέσματα EBITDA ήταν κατά 5%-10% αυξημένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου τριμήνου του 2023.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από το αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα από τις διοικήσεις των εταιρειών και τις ομάδες πωλήσεων, αλλά και της απόδοσης των νέων προϊόντων και συνεργασιών.

Σε επίπεδο ζήτησης, παρατηρείται σταθερότητα στη ζήτηση στους κλάδους υποδομών και συσκευασίας, αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα του αγροτικού τομέα, ενώ η ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών παραμένει ακόμα αδύναμη.

Εστίαση σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας και ευκαιρίες σε νέες αγορές

Όπως τόνισε ο κ. Μαλάμος η στρατηγική του ομίλου για φέτος εστιάζεται στην ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, στην εστίαση σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, στη διασφάλιση οικονομικής πειθαρχίας και  στην αναζήτηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και επέκταση σε νέες αγορές.

Ήδη ο όμιλος έχει πρόσφατα ξεκινήσει την επέκταση της δραστηριότητάς του σε χώρες της Αφρικής και των περιοχών του Κόλπου.

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ στην πενταετία

Το συνολικό Capex την πενταετία 2019-2023 ανέρχεται σε 149 εκατ. ευρώ  ενώ για φέτος το πρόγραμμα επενδύσεων είναι στα 30 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο εστιάζεται κυρίως στην οργανική ανάπτυξη, την παραγωγή, τη μεταποίηση αλλά και την επέκταση σε νέες αγορές.

Οι επενδύσεις στοχεύουν  τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας ώστε να βελτιωθούν τα περιθώρια του ομίλου.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, μια εκ των δεκατεσσάρων θυγατρικών του ομίλου, με την περαιτέρω επέκταση των θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Μάλιστα, επισημάνθηκε χθες στους αναλυτές  με βάση τα δεδομένα αυτά,  ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οποιασδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία, που τυχόν θα προκύψει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του.

Εξάλλου στο πλάνο της εταιρείας είναι η επέκταση της δραστηριότητας μέχρι το 2026 και επέκταση των θερμοκηπίων  κατά 130 στρέμματα, καθώς και την παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το Capex του 2023 ύψους 30 εκατ. ευρώ έχει  ολοκληρωθεί πλήρως μετά την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανθεκτικότητα σε συνθήκες αστάθειας

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, κ. Δημήτρης Φράγκος  έκανε λόγο για ανθεκτικές επιδόσεις εν μέσω συνθηκών αστάθειας.

Ο όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τον όγκο πωλήσεων στους 109,8 χιλιάδες τόνους έναντι 109,2 χιλιάδων τόνων το 2022.

Οι ιστορικά υψηλές τιμές πρώτων υλών στους πρώτους μήνες του 2022 είχαν ως αποτέλεσμα ο κύκλος εργασιών το 2023 να διαμορφωθεί σε 345,4 εκατ. ευρώ έναντι 394,4 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε επίπεδο κερδοφορίας το συνολικό EBITDA διαμορφώθηκε στα 44 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 2,4%, από το EBITDA της χρήσης 2022 από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων.

Ωστόσο, το επίπεδο καθαρής κερδοφορίας μειώθηκε κατά 31,1% στα 17,76 εκατ. ευρώ και το προτεινόμενο ετήσιο μέρισμα προσδιορίστηκε στα 0,23 λεπτά ανά μετοχή (μεικτά) το οποίο, μετά την αφαίρεση του προμερίσματος που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει υπόλοιπο μερίσματος προς διανομή 0,17 ευρώ ανά μετοχή (μεικτά) το οποίο και θα καταβληθεί τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρθηκε από τη διοίκηση της εισηγμένης, η  αύξηση του επιπέδου επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας του 2023 ξεκάθαρα καταδεικνύει τη ανθεκτικότητα του ομίλου να επιτυγχάνει σταθερή και επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ενώ η διατήρηση των πωληθέντων όγκων είναι επίσης μια ισχυρή ένδειξη των δυνατοτήτων του ομίλου για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής απόδοσης του στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της  ρευστότητας ο  καθαρός δανεισμός του ομίλου ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους 13,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση το χαμηλό επίπεδο καθαρού δανεισμού καταδεικνύει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του ομίλου και την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου, τη δυνατότητα του να επενδύει διατηρώντας χαμηλά τον καθαρό του δανεισμό, διανέμοντας παράλληλα σημαντικά υψηλότερα μερίσματα, συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Διαβάστε επίσης:

Πλαστικά Θράκης: Λειτουργικά κέρδη 44 εκατ. ευρώ το 2023 – Προτεινόμενο ετήσιο μικτό μέρισμα €0,23/μετοχή

Όμιλος Πλαστικά Θράκης: Ένα μοναδικό case study βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης και καινοτομίας

Πλαστικά Θράκης: Με προσανατολισμό στην πράσινη και κυκλική οικονομία η στρατηγική ανάπτυξης

Keywords
Αναζητήσεις
plastika-thrakis-ependyseis-30-ekat-evro-kai-stochos-gia-ypsiloteri-kerdoforia-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα