Πετρελαϊκές εταιρείες τα… άκουσαν από φοιτητές-ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή

Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη οργή από τους νέους για το ρόλο τους στην επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών ξεκίνησαν μια προσπάθεια τη Δευτέρα για να βελτιώσουν την εικόνα τους στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Η Πρωτοβουλία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για το Κλίμα, που αντιπροσωπεύει 13 μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, πραγματοποίησε συναντήσεις με περίπου 20 φοιτητές και νεαρούς επαγγελματίες

με στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα μακροπρόθεσμο συνεργασίας με τους νέους.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα καθώς κορυφαίοι διευθύνοντες σύμβουλοι πετρελαϊκών εταιρειών, όπως ο Bob Dudley της BP και ο Ben van Beurden της Royal Dutch Shell, συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την ανταπόκριση της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Σουηδέζα έφηβη ακτιβίστρια Greta Thunberg καταδίκαζε με οργή τους διεθνείς ηγέτες και τη βιομηχανία για την αποτυχία τους να δράσουν αρκετά γρήγορα για το ζήτημα.

«Πρόκειται για διάλογο και για να έχεις διάλογο πρέπει να έχεις διαφάνεια», δήλωσε ο Eldar Sætre, διευθύνων σύμβουλος της νορβηγικής εταιρείας πετρελαίου Equinor ASA, ο οποίος δήλωσε ότι η διαχείριση της οργής της νεολαίας προς τη βιομηχανία του είναι «δύσκολη».

Η Geraldine Satre Buisson, μία 28χρονη που κάνει το διδακτορικό της στην πολιτική κλιματικής αλλαγής και στην επικοινωνία της επιστήμης στο Imperial College London, δήλωσε ότι συμμετείχε στην παγκόσμια κλιματική απεργία της Παρασκευής, στην οποία περισσότερα από 4 εκατομμύρια άνθρωποι απείχαν από το σχολείο ή από την εργασία τους για να απαιτήσουν επείγουσα δράση για την κλιματική αλλαγή.

Η Buisson έλαβε μέρος στο διάλογο της Δευτέρας απρόθυμα, αλλά δήλωσε ότι ένιωσε πως ήταν απαραίτητο να διοχετεύσει την οργή που αισθάνθηκε στους δρόμους σε δράση, συναντώντας πρόσωπο με πρόσωπο στελέχη πετρελαϊκών.

«Ένιωσα γενικά ότι είχαμε την ευκαιρία να ακουστούμε, αλλά δεν είμαι βέβαιη ότι η ακρόαση θα μεταφραστεί σε δράση», είπε, προσθέτοντας ότι τα στελέχη απέφευγαν τις ερωτήσεις για την Thunberg.

Η Faiza Haq, μια 24χρονη φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη που μελετά την ενέργεια και το περιβάλλον, δήλωσε πως όταν μπήκε στην αίθουσα, «δεν πήγα με ένα αίσθημα εμπιστοσύνης».

Αν και είπε ότι η βιομηχανία λαμβάνει θετικά βήματα, κάνοντας κάποιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε τεχνολογία συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα, υποψιάζεται ότι οι εταιρείες πιέζουν την Ουάσινγκτον να απορρυθμίσει τη βιομηχανία τους.

«Κάνουν πράγματα που είναι πολύ θετικά, αλλά ποια είναι η διαφάνεια;», είπε.

Τη νύχτα πριν από την εκδήλωση, περίπου 40 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης που φιλοξενούσε ένα ιδιωτικό δείπνο της πρωτοβουλίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου για το Κλίμα. Κάποιοι κρατούσαν πλακάτ «Καταζητείται» με τα πρόσωπα και τα ονόματα των CEOs της Shell, της BP, της Exxon Mobil και της Chevron.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Όχι αέριο, όχι πετρέλαιο – κρατήστε τον άνθρακα στο έδαφος» και «Ήξεραν, είπαν ψέματα, πρέπει να πληρώσουν».

«Είμαι εδώ για να πω στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων ότι η ζωή μας έχει σημασία και ότι η κλιματική αλλαγή δεν μας επηρεάζει σε 10 χρόνια, αλλά τώρα», δήλωσε η Mayana Torres, 19 ετών, φοιτήτρια και εθελόντρια του SustainUS, ενός νεανικού κινήματος που ζητά να απαγορευθεί στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να επηρεάζουν την πολιτική για το κλίμα.

Η Christina Figueres, πρώην εκτελεστική γραμματέας της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που βοήθησε στην οριστικοποίηση της Συμφωνίας των Παρισίων, είπε στα στελέχη των πετρελαϊκών σε συνεδρίαση αργότερα τη Δευτέρα ότι θα πρέπει να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση, αλλιώς κινδυνεύουν να γίνουν ξεπερασμένοι.

«Το στίγμα με το οποίο έχει λερωθεί αυτός ο κλάδος δεν σας επιτρέπει να προσελκύσετε τους καλύτερους και τους πιο έξυπνους», είπε. «Και χρειάζεστε τους καλύτερους και τους πιο έξυπνους για μια μεταμόρφωση».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Reuters, και συγγραφέας είναι η Valerie Volcovici

The post Πετρελαϊκές εταιρείες τα… άκουσαν από φοιτητές-ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα