Πέμπτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα

Πέμπτο κρούσμα του κορονοϊού εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην Ελλάδα.

Πρόκειται, όπως καταδεικνύουν τα πρώτα στοιχεία, για μια γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπειτα από εξετάσεις που υποβλήθηκε, ήταν θετική στον ιό.

Η εν λόγω γυναίκα, φέρεται να είχε έρθει σε επαφή με την 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη

– το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα πανελληνίως. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό και το παιδί της.

Και οι δύο νοσηλεύονται με εξαιρετικά ήπια συμπτώματα στο ΑΧΕΠΑ.

Eν συνεχεία επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα με μια 40χρονη που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», ενώ το τέταρτο κρούσμα ήταν μια Ελληνίδα, 36 ετών, καθηγήτρια που έκανε ιδιαίτερα και η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας.

Σε επιφυλακή το σύστημα υγείας

Όπως έγραψε το mononews.gr oι υγειονομικές Αρχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και διαχειρίζονται τη νέα «απειλή» ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο ιός στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι» και συνέστησε και ο ίδιος ψυχραιμία στους πολίτες αλλά και υπευθυνότητα ως προς την τήρηση των προληπτικών μέτρων.

Στην χώρα μας έχουν οριστεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ 13 νοσοκομεία αναφοράς, ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), τα οποία διαθέτουν διαμορφωμένους χώρους, κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, ώστε να αντιμετωπίσουν κρούσματα ή ύποπτα κρούσματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους οι θεσμικοί φορείς του κλάδου του Φαρμάκου εγγυήθηκαν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

«Ετοιμοπόλεμοι» είναι και οι γιατροί, με τα θεσμικά όργανα του κλάδου να προβαίνουν σε συνεχείς επικαιροποιημένες ενημερώσεις.

Στο μεταξύ, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε προκήρυξη για την πλήρωση 200 θέσεων υγειονομικού προσωπικού, ενώ  με απόφαση του Βασίλη Κικίλια ανεστάλησαν όλες οι κανονικές άδειες των εργαζομένων στο  υπουργείο και σε υγειονομικές δομές μέχρι νεωτέρας.

Τέλος, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου, τα οποία θα ενεργοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Άλλα έκτακτα μέτρα

«Λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας», με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κοροναϊού, προχώρησε και  ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα