Πάρτι στη Wall Street έφεραν οι δηλώσεις Πάουελ – Άλμα άνω του 3% για τον Nasdaq

23:29 4/5/2022 - Πηγή: Mononews

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, αντιδρώντας στα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της FOMC και την, αναμενόμενη, αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.061,06 μονάδες με άνοδο 932,27 μονάδων ή 2,81%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.300,17 μονάδες με κέρδη 2,99% ενώ ο Nasdaq στις 12.964,86 μονάδες, με άλμα 3,19%.

Η

αγορά είχε προεξοφλήσει από τις προηγούμενες εβδομάδες την κίνηση της FED, η οποία για πρώτη φορά από το 2000 προχώρησε σε άνοδο των βασικών της επιτοκίων κατά 0,50%, με το εύρος να διαμορφώνεται στο 0,75% με 1%. Η αγορά εκτιμά παράλληλα πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει και σε άλλες ανάλογες κινήσεις, κάτι που επιβεβαίωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και ο Τζερόμ Πάουελ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της FED φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να προχωρήσει σε μια αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις. Παράλληλα δήλωσε πως υπάρχουν καλές πιθανότητες για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας, οδηγώντας στην απαραίτητη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποφεύγοντας μια καταστροφική απότομη ύφεση που θα προκαλούσε ένα  άλμα στην ανεργία. Όπως μάλιστα ανέφερε, η αμερικανική οικονομία έχει δείξει ισχυρές αντιστάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. «Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό, ξέρετε, να ισοπεδώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Πάουελ προκάλεσαν ανακούφιση στους επενδυτές, με τις μετοχές τεχνολογίας να κλείνουν ιδιαίτερα ανοδικά, όπως επίσης και οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας, οι οποίες πήραν ώθηση και από το ισχυρό άλμα των τιμών του πετρελαίου. Exxon Mobil και Chevron σημείωσαν, μάλιστα, άνοδο άνω του 3%.

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Starbucks και Airbnb, οι οποίες ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα τριμήνου. Η μετοχή της Sturbucks έκλεισε με άνοδο 9.83% και της Airbnb με άνοδο 7,71%.

Και οι 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με άνοδο, με τις καλύτερες επιδόσεις να σημειώνονται από τις Honeywell International (4,47%), Caterpillar (4,20%), 3M (4,15%) και Apple  (4,10%).

Στον αντίποδα, βουτιά 29,91% σημείωσε η μετοχή της Lyft, αφού η εταιρεία εξέδωσε αδύναμο guidance για το τρέχον τρίμηνο. Η ανταγωνιστική Uber σημείωσε πτώση 4,65%.

Διαβάστε επίσης:

FED: Αύξησε κατά 50 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια, στην μεγαλύτερη κίνηση από το 2000 – Η επίσημη ανακοίνωση

Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν «εξετάζει ενεργά» μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Άλμα 5% για τις τιμές του πετρελαίου, μετά την παρουσίαση των προτάσεων της ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία

Keywords
Τυχαία Θέματα