Παπαστράτος: Πρόγραμμα για τη μετάβαση καλλιεργητών από τον καπνό στη στέβια
Ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας της Παπαστράτος και της Stevia Hellas.
Η Παπαστράτος, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης που παρουσίασε πρόσφατα με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων της, ανακοίνωσε την έναρξη του Προγράμματος «Νέα Γη».
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας που υλοποιείται σε συνεργασία με τη Stevia Hellas και στοχεύει στην ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για τη μετάβαση από την καλλιέργεια του καπνού στην καλλιέργεια στέβιας, εξοικονομώντας, ταυτόχρονα, φυσικούς πόρους.
Το Πρόγραμμα που απευθύνεται σε καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης και της Ξάνθης, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιου Λιβανού, η Παπαστράτος και η Stevia Hellas υπέγραψαν σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας.
Ο Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, κ. Χρήστος ΣταμάτηςΤι περιλαμβάνει το πρόγραμμαΤο πρωτοποριακό Πρόγραμμα Αναγεννητικής Καλλιέργειας, που η πιλοτική εφαρμογή του έχει ξεκινήσει ήδη σε συνολική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων, περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη», η οποία καλύπτει τις ανάγκες μετάβασης από τον καπνό στη στέβια. Μεταξύ άλλων προβλέπει:
Τη χρηματοδότηση για την προμήθεια σπόρων, φυτοχώματος, αναλωσίμων υλικών και συστημάτων άρδευσης.Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή τεχνικής υποστήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια της μετάβασης.Την ενεργοποίηση οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.Τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων που θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική ισχύ των καλλιεργητών.Την απορρόφηση από τη Stevia Hellas του συνόλου της παραγωγής των καλλιεργητών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμαΓιατί στέβια;Η επιλογή της στέβιας έγινε με γνώμονα την ευκολία στη μετάβαση, καθώς χρησιμοποιούνται ίδιες καλλιεργητικές πρακτικές, όπως και ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός, την καλύτερη στρεμματική απόδοση και τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση της στέβιας από τη βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών, ως ένα φυσικό γλυκαντικό. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της είναι και το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον. Η καλλιέργεια στέβιας απαιτεί σημαντικά λιγότερους φυσικούς πόρους, λιγότερο νερό, μειωμένη χρήση λιπασμάτων και καθόλου χημικά.
Τα πρώτα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη είναι πολύ ενθαρρυντικά, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ωφέλειες που προκύπτουν για τον ίδιο τον παραγωγό, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος ΛιβανόςΈνα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμαO Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή της Παπαστράτος και της Stevia Hellas αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που συνδυάζει κρίσιμα χαρακτηριστικά που έχει κι η δική μας πολιτική στο Υπουργείο: Συνεργασία. Καινοτομία. Νέα αντίληψη. Σεβασμό στο περιβάλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη. Προσαρμοστικότητα στα σύγχρονα δεδομένα. Στήριξη στον αγροτικό κόσμο. Σίγουρα θα παρακολουθούμε την πορεία μετάβασης από κοντά. Θα αναλύσουμε και θα μελετήσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα αυτού του πιλοτικού προγράμματος. Πιστεύουμε ότι θα δώσει μια εναλλακτική λύση στους καπνοπαραγωγούς και κυρίως σε αυτούς που πλήττονται τα εισοδήματά τους τα τελευταία χρόνια συγκριτικά με το παρελθόν».
Στρατηγική Βιώσιμης ΑνάπτυξηςO Αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία χρόνια στην Παπαστράτος μετασχηματιζόμαστε για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και φέτος, στα ενενήντα μας χρόνια, «Ξαναγεννιόμαστε». Την νέα αυτή πορεία θέλουμε να τη διανύσουμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα έρχεται να υπηρετήσει τον πυλώνα «Υποδειγματική λειτουργία», έναν από τους πέντε συνολικά που συνθέτουν τη νέα Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος. Κυρίως, όμως, έρχεται να αποδείξει ότι θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν πίσω. Για 9 δεκαετίες οι καπνοπαραγωγοί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της Παπαστράτος. Η συνεργασία μας με τη Stevia Hellas, μέσα από τη «Νέα Γη», στοχεύει να κάνει πιο εύκολη τη μετάβασή τους στο μέλλον. Ένα μέλλον με νέες, καλύτερες προοπτικές».
O Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, Χρήστος Σταμάτης, σημείωσε πως: «Όταν αρχίσαμε να «μιλάμε» για την στέβια στην Ελλάδα, όλα βρίσκονταν σε ένα στάδιο αμφιβολίας για το μέλλον, καθώς ήταν η εποχή της βαθιάς κρίσης. Κανείς δε μπορούσε να δει ξεκάθαρα ότι η στέβια και η καλλιέργειά της θα έδινε μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, ενώ θα συγκέντρωνε πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο. Σήμερα, έχοντας στο πλάι μας την Παπαστράτος, δείχνουμε το δρόμο προς σύγχρονες αναγεννητικές καλλιεργητικές πρακτικές, βοηθώντας τους παραγωγούς να διαχειριστούν με σύνεση τους φυσικούς μας πόρους. Όπως με τη φύση, η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν όλοι συνεργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον».
Το βίντεο του προγράμματος «Νέα γη»:
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πρώτη και με διαφορά η Κοινωνία Ώρα MEGA
- Πώς θα λειτουργήσουν τα φροντιστήρια- Τα μέτρα που θα ισχύουν
- Άνοιξε η εφαρμογή του πόθεν έσχες- Έως 15 Δεκεμβρίου του 2021 η προθεσμία
- Πρώτο Ένσημο: Πώς θα διατεθούν τα 1.200 ευρώ για τις προσλήψεις νέων – 100% επιδότηση εισφορών μετά το πρώτο 6μηνο
- Super League: Οι ορισμοί της ΚΕΔ για τη 2η αγωνιστική
- Γαλλία – ΗΠΑ: Η κατάρρευση μιας συμμαχίας και η «πισώπλατη μαχαιριά» των 56 δισ. ευρώ
- ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας αύριο λόγω επισήμων
- Marks & Spencer: Κλείνει τα 11 καταστήματα που διαθέτει στη Γαλλία μέχρι τέλος του έτους
- ΕΤΕ: Ανάκαμψη τύπου V για την ελληνική οικονομία - Στο 7,5% η ανάπτυξη το 2021
- ΑΕΙ: Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική εγγραφή των επιτυχόντων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Πρώτη και με διαφορά η Κοινωνία Ώρα MEGA
- Πρώτο Ένσημο: Πώς θα διατεθούν τα 1.200 ευρώ για τις προσλήψεις νέων – 100% επιδότηση εισφορών μετά το πρώτο 6μηνο
- Μαρία Θάλεια Καρρά: Φέρνει στον Ταύρο το Biosentinel της Hypercomf
- Μητσοτάκης: Τετ-α-τετ με Ντράγκι και Πλένκοβιτς στο περιθώριο του EUMED 9
- Εθνική Τράπεζα: Αναθεωρεί την εκτίμηση για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 7,5%
- Marks & Spencer: Κλείνει 11 καταστήματα στη Γαλλία λόγω Brexit
- ΟΠΑΠ: Περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Αναστολή στις πληρωμές για επιταγές επιχειρήσεων από πυρόπληκτες περιοχές
- Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

- Τελευταία Νέα Mononews
- Βρυξέλλες για AUKUS: Δεν ενημερωθήκαμε για την συμφωνία ΗΠΑ – Βρετανίας – Αυστραλίας
- Στα 61,7 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια που περιήλθαν στις εταιρείες διαχείρισης στο β’ τρίμηνο του 2021
- Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Αναστολή στις πληρωμές για επιταγές επιχειρήσεων από πυρόπληκτες περιοχές
- Μαρία Θάλεια Καρρά: Φέρνει στον Ταύρο το Biosentinel της Hypercomf
- Μητσοτάκης: Τετ-α-τετ με Ντράγκι και Πλένκοβιτς στο περιθώριο του EUMED 9
- Εθνική Τράπεζα: Αναθεωρεί την εκτίμηση για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος στο 7,5%
- Πρώτη και με διαφορά η Κοινωνία Ώρα MEGA
- ΟΠΑΠ: Περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
- Marks & Spencer: Κλείνει 11 καταστήματα στη Γαλλία λόγω Brexit
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Με προσφορές πάνω από 1 δισ. ευρώ έκλεισε το ομόλογο της Alpha Bank
- Super League: Οι ορισμοί της ΚΕΔ για τη 2η αγωνιστική
- Τι φοβάται η Γαλλία για τη μετα-Μέρκελ εποχή της Γερμανίας
- Λιγότερες ώρες εργασίας - υψηλότερη παραγωγικότητα
- Ρώμη: Η ΠτΔ επισκέφθηκε πρόσφυγες προερχόμενους και από την Λέσβο στη κοινότητα Σαντ' Ετζίντιο
- Σουηδία- κορωνοϊός Μέσα στο φθινόπωρο ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών
- Πώς το άγχος γερνά το πρόσωπό σου
- Δήμος Αθηναίων - «Όλοι Μαζί Μπορούμε» συγκεντρώνουν σχολικά για τα παιδιά του Κ.Υ.Α.Δ.Α.
- Σουηδία: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τα παιδιά 12-15 ετών