Πάνος Παπαδόπουλος: Η «χρυσή» θητεία του CEO στη Forthnet, οι αμοιβές των 3,9 εκατ. και το «όχι» των μετόχων στα Bonus

Η εικόνα της Forthnet, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα δανειακά κεφάλαια που έχουν εισφέρει οι πιστώτριες τράπεζες, μοιάζει με εκείνην της… καιόμενης βάτου.

Και τούτο, γιατί το deal  εξαγοράς από την BC Partners , μεταφράζεται σε «κούρεμα» της τάξεως του 85% , σε υφιστάμενα δανεισμό ύψους 307 εκατ. ευρώ.

Το οξύμωρο είναι πως η διαχρονικά ζημιογόνος τηλεπικοινωνιακή εταιρεία,

δείχνει να έχει μετατραπεί σε έναν πραγματικό… σιτοβολώνα, που τροφοδοτεί επί σειρά ετών τις παχυλές αποδοχές του Διευθύνοντος  Συμβούλου (και Αντιπροέδρου της) Πάνου Παπαδόπουλου. Ο 50χρονος σήμερα  CEO της Forthnet, ανέλαβε το Διοικητικό της τιμόνι στις 11 Φεβρουαρίου του 2011. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και  τα τέλη του 2019 , έχει λάβει (μικτές) αποδοχές, συνολικού ύψους 3,915 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων τα περίπου 1,1 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται ότι αφορούν τα καρπωμένα Bonus. Χωρίς στο όλο «παζλ» των αποδοχών να συμπεριλαμβάνονται και οι συνοδευτικές, εταιρικές παροχές.

Το ότι ο Κρητικής καταγωγής Πάνος Παπαδόπουλος μπορεί να είναι ένας ταλαντούχος και καλά αμειβόμενος manager, σαφώς και το αξιολογεί η ίδια η εταιρεία, βάσει του συμβολαίου που του έχει προσφέρει. Ειδικά μάλιστα όταν υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μετόχων.

Ως εδώ όλα καλά. Τα ερωτήματα  αρχίζουν να ανακύπτουν από τη στιγμή κατά την οποία, οι έκτακτες αμοιβές παραγωγικότητας και επίτευξης επιχειρηματικών στόχων, δίνονται από μια ( εισηγμένη στο χρηματιστήριο) εταιρεία, η οποία παράγει συνεχώς ζημιές. Πόσες είναι αυτές ; Συνολικά…540 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, στις 9 τελευταίες χρήσεις, στις οποίες το πηδάλιο του CEO το έχει στα χέρια του ο Πάνος Παπαδόπουλος. Στην ίδια αυτή 9ετή θητεία Παπαδόπουλου, η Forthnet έχει κάψει 486,8 εκατ. ευρώ από τα ίδια κεφάλαια του κεφάλαια του Ομίλου, τα οποία με την ολοκλήρωση της περσινής χρήσης είχαν καταστεί αρνητικά κατά 226,5 εκατ. ευρώ.

Πέραν τούτων τα έσοδα του ομίλου της Forthnet στη χρήση του 2019 ήταν κατά 114 εκατ. ευρώ χαμηλότερα (-35,6%) από αυτά του 2010, ενώ στο ίδιο συγκριτικό διάστημα η λειτουργική κερδοφορία έχει υποχωρήσει κατά 9,2 εκατ. ευρώ (-19,9%) και οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί κατά 37,9% ( από τους 1545 στους 959 τώρα).

Σαφώς, για την αρνητική αυτή εικόνα υπάρχουν αρκετοί και συνάμα σύνθετοι λόγοι. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο εξηγήσιμοι. Το «ρεζουμέ « όμως είναι, ότι με τόσο «κόκκινο» χρηματοοικονομικό προφίλ , το παχυλό «πακέτο» αμοιβών Bonus στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Forthnet, μάλλον ξενίζει. Παραπέμποντας κατά κάποιο τρόπο στα αλήστου μνήμης golden boys…

Ειδικά σε ότι αφορά τα χορηγούμενα ,έκτακτα πριμ αμοιβών,  καθοριστικό στοιχείο είναι το πόσο ψηλά έχει τοποθετηθεί ο «πήχης» της επίτευξης των στόχων. Αν βρίσκεται σε σημείο που μπορεί να το πηδάει κι ένας υπέρβαρος γάτος, τότε ασφαλώς ο βαθμός δυσκολίας είναι αμελητέος.

Η περσινή «κόκκινη κάρτα» των bonus που…ξανάρχονται

Στην περίπτωση της Forthnet, η μετοχή της οποίας βρίσκεται στη συναλλακτική κατηγορία της επιτήρησης ,οι Γενικές Συνελεύσεις  άναβαν το «πράσινο φώς» για το «πακέτο « αποδοχών του Πάνου Παπαδόπουλου. Όλα αυτά όμως μέχρι πέρσι, όπου οι μέτοχοι είπαν για πρώτη φορά «όχι» στις επιπρόσθετες αμοιβές του CEO, οι οποίες αφορούσαν στην επίτευξη στόχων στη χρήση του 2018. Από τη Γενική Συνέλευση είχε ζητηθεί η έγκριση επιπρόσθετης οικονομικής παροχής στον Πάνο Παπαδόπουλο, ύψους 2,75 μηνιαίων μισθών. Έναντι των 4,23 μηνιαίων μισθών της αμέσως προηγούμενης χρήσης.

Ωστόσο, οι παριστάμενοι μέτοχοι με ποσοστό 40% κατά, 23,13% υπέρ και …36,87% αποχής, δεν ενέκριναν το περσινό Bonus στον CEO, που εκτιμάται ότι ήταν στα επίπεδα των 62.000 ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, για αυτήν την «κόκκινη κάρτα» καθοριστική ήταν η στάση των πιστωτριών τραπεζών που ελέγχουν το 35,73% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Όμως παρά το περσινό, ηχηρό «όχι» το ζήτημα του Bonus στον Πάνο Παπαδόπουλο, επανέρχεται και στην εφετινή Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 26 Ιουνίου, στην παραδοσιακή έδρα της εταιρείας που βρίσκεται κάπου 340 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Δηλαδή στην περιοχή Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου είναι και το Τεχνολογικό Πάρκο.

Σε αντίθεση με πέρσι το ζητούμενο πρίμ για τον CEO αντιστοιχεί σε 2,34 μηνιαίους μισθούς. Και μένει να διακριβωθεί αν θα εισπράξει και πάλι το «όχι» από τους μετόχους και δη τις τράπεζες…

Η  αναλυτική διαδρομή του χρήματος

Όπως προκύπτει από τη ροή των ετήσιων αποδοχών, το 2011 πού ήταν η πρώτη του χρονιά ώς διοικητικός ηγέτης της Forthnet, ο Πάνος Παπαδόπουλος είχε λάβει 312.677 ευρώ μικτές αποδοχές. Αντικαθιστώντας τότε, στη θέση του CEO, τον Παντελή Τζωρτζάκη. Του οποίου η αποζημίωση ήταν 1.195.218 ευρώ.

Το 2012 ο Πάνος Παπαδόπουλος είχε αποδοχές 298.250 ευρώ, το 2013 πήγε στα 309.917 ευρώ, στα 308.711 το 2014 και 316.270 το 2015. Όπως αναφέρεται όμως σε μεταγενέστερο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, εντός του 2015 καταβλήθηκαν στον CEO, ετεροχρονισμένες, έκτακτες αμοιβές παραγωγικότητας, 823.380 ευρώ… Αφορούσαν τις χρήσεις 2011,2012 και 2014 και ήταν εγκεκριμένες από τις Γενικές Συνελεύσεις. Το ποσό φαντάζει τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αυτές τις τρεις χρήσεις η Forthnet κατέγραψε ζημιές, κάπου 340 εκατ. ευρώ… Προφανώς οι (τότε )μέτοχοι για να πουν το «ναι» θα πρέπει να εκτίμησαν δεόντως τις ικανότητες του CEO, που κρύβονται από το βουνό των ζημιών…

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έλαβε 316.505 ευρώ το 2016 και 508.814 το 2017, μαζί με τα Bonus των δύο προηγούμενων χρήσεων. Το 2018 οι αμοιβές έφτασαν στα 400.877 ευρώ και πέρσι στα 321. 336 ευρώ με βάση την οικονομική κατάσταση, αν και στην έκθεση αποδοχών του 2019 αναγράφεται το ποσό των 297.209 ευρώ.

Αν ληφθούν υπόψη οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τότε από τα 3,915 εκατ. ευρώ των αμοιβών Παπαδόπουλου στα 9 χρόνια, περίπου τα μισά αποτελούν τις καθαρές του αποδοχές.

Το «πακέτο» των παροχών και η ρήτρα αποζημίωσης

Πέραν τούτων όμως ο CEO έχει κι άλλες παροχές, που για την περσινή χρονιά ….μεταφράζονται σε 56.699 ευρώ. Εξ αυτών τα 42.000 αφορούν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, 4.503 είναι έξοδα κίνησης, 5.095 ευρώ είναι για το εταιρικό αυτοκίνητο, 4.022 ευρώ για την επικοινωνία (προφανώς δαπάνες κινητού τηλεφώνου) και 1.079 ευρώ για την κάλυψη του ιατροφαρμακευτικού προγράμματος.

Σε αδρές γραμμές, το συνολικό «πακέτο» αποδοχών Παπαδόπουλου ( μισθοί και  εταιρικές παροχές) κινήθηκε πέρσι ανάμεσα στα 353.908 και τα 378.035 ευρώ. Αυτό το οικονομικά «πακέτο» είναι κατά 1,4 φορές μεγαλύτερο από  εκείνο των αμοιβών του Ανδρέα Καρέλια, Διευθύνοντα Συμβούλου της ομώνυμης καπνοβιομηχανίας που παράγει μεγάλα κέρδη. Επίσης οι αποδοχές του Πάνου Παπαδόπουλου είναι 0,9 φορές περισσότερες από αυτές του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη, ενώ αντιστοιχούν στο 70% περίπου των αποδοχών του Απόστολου Βακάκη, το βασικό κομμάτι των οποίων όμως προέρχεται από τα κέρδη της Jumbo.

 Επί του παρόντος πάντως , αποτελεί  ανοικτό ερώτημα  το αν και κατά πόσο θα παραμείνει στη θέση του ο Πάνος Παπαδόπουλος ,από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί πλήρως η εξαγορά της Forthnet. Η θητεία του CEO λήγει στις 30 Ιουνίου του 2021 και όπως αναφέρεται σε παλαιότερο ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, αν καταγγελθεί η σύμβασή του θα πρέπει να του δοθούν αποδοχές 1,5 έτους. Αναφέρεται επίσης ότι στις συμβάσεις εργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ορισμένα διευθυντικά στελέχη παίρνουν επιπρόσθετη αποζημίωση εάν διωχτούν από την εταιρεία, ακόμη και σε περίπτωση που αλλάξει ο έλεγχός της… Όπως συμβαίνει τώρα, με την αλλαγή της ιδιοκτησιακής σκυτάλης.  Αν μη τι άλλο ο CEO έχει φροντίσει να περιφρουρήσει τα συμφέροντά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα