Ουκρανία: Ο στρατός της Ρωσίας κατέλαβε τη Χερσώνα – Εκρήξεις στο Κίεβο – Σήμερα ο 2ος γύρος των διαπραγματεύσεων (Live update ενημέρωση)

07:04 3/3/2022 - Πηγή: Mononews

Πόλεμος στην Ουκρανία 8η μέρα: Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας, κάθονται σήμερα και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί μία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Ο

επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι συνομιλίες να συνεχιστούν στην Μπρεστ (δυτική Λευκορωσία) και ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει «ασφαλής διάδρομος» για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες – τίποτε άλλο.

Ωστόσο, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αξίωσε η Ρωσία να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Χαρκίβ και Σούμι (ανατολικά), ώστε να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

#Irpin, #Ukraine today. pic.twitter.com/reKs7rWOTE

— NEXTA (@nexta_tv) March 3, 2022

Ώρες αγωνίας για το ελληνικό κομβόι – Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

Γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης Ελλήνων ομογενών, δημοσιογράφων και προσωπικού του Προξενείου από τη Μαριούπολη, η οποία ξεκίνησε χθες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί έναν επιπλέον γύρο κυρώσεων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτή τη φορά με στόχο την παροχή ασφάλισης.

Οι ρωσικές εταιρείες στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές υπηρεσίες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Σε δήλωση ανέφερε ότι αυτό το μέτρο «θα περιορίσει τα οφέλη που αποκομίζουν οι ρωσικές εταιρείες από την πρόσβασή τους στην παγκόσμια ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά».

Ο αποκλεισμός αυτός στοχεύει στην «περαιτέρω απομόνωση της οικονομίας της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε η κυβέρνηση.

Γαλλία: Θα ζητήσει ψήφισμα για εκεχειρία στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ που θα ζητεί εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Γαλλία εξέταζε ένα τέτοιο βήμα.

Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο σε τυχόν σημαντικό ψήφισμα.

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι ζήτησε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και τη βοήθεια του ΟΑΣΕ

Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου», κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους – τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια», κατέληξε.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε ένα κέντρο ραδιοφωνίας- τηλεόρασης στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

Το Χάρκοβο παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου με σχετικό tweet ενημέρωσε ότι οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη «παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας», παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι αν και «ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη Χερσώνα», η «στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής».

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης του νότιου λιμανιού, ενώ ο δήμαρχος της Χερσώνας λέει ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις.

Η δήλωση προσθέτει ότι το «κύριο σώμα» της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο εξακολουθεί να απέχει πάνω από 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από την ουκρανική πρωτεύουσα.

Τέλος, αναφέρει ότι έχει καθυστερήσει λόγω «σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και συμφόρησης».

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 03 March 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/94E5eEDqiw

#StandWithUkraine pic.twitter.com/XFTUykMhQx

— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 3, 2022

Κίεβο: Η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα «δεν πέτυχε τον κύριο στόχο της κατάληψης της Μαριούπολης» την Τετάρτη και δεν είχε φτάσει στα «διοικητικά σύνορα» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Η Μαριούπολη, στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα και αντάρτες από την ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Ανελέητοι βομβαρδισμοί έχουν πέσει βροχή στην πόλη, ενώ χθες το απόγευμα διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα «κατέφευγαν σε τακτικές νυχτερινού βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών μεγάλων πόλεων» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Γερμανία: Στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

BREAKING: Several large explosions reported in Kyiv, #Ukraine. #UkraineRussianWar pic.twitter.com/TTroKd8biP

— Eretz Israel (@EretzIsrael) March 3, 2022

Fifth Explosion in #Kyiv

A huge explosion rocks the #Ukrainian capital Kyiv #UkraineUnderAttaсk #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/1isvFzgRQH

— PURUSHOTTAM SINGH (@singhpuru2202) March 3, 2022

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

Διαβάστε επίσης

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Keywords
στρατος, live, update, ουκρανια, γυρος, κιεβο, update, ρωσία, today, twitter, γαλλια, france, οασε, tweet, defence, ukraine, https, dpa, israel, capital, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μετρο, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, τραπεζα της ανατολης, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, προξενειο ρωσιας, dpa, ρωσία, βερολινο, βημα, εδρα, ηνωμενο βασιλειο, ρωσικα, υπουργειο οικονομικων, ωρα, capital, ukraine, απλα, ασθενοφορα, βετο, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βροχη, δευτερα, διαστημα, δηλωση, ειπε, εβδομαδα, εμμεσα, εξελιξη, ευρωπη, εχθρος, ζωη, ζωνες, υπηρεσιες, ιγκορ, κυβερνηση, λεπτομερειες, μοσχα, οασε, οικογενεια, ορια, πρωι, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φορα, ωρες, ασφαλεια, defence, δικαιωμα, εξαγωγες, france, https, χωρα, υπουργειο, israel, εισβολη, tweet, πηγες, today, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ρωσίας, Χερσώνα – Εκρήξεις, Κίεβο,oukrania, rosias, chersona – ekrixeis, kievo