ΟΠΑΠ: Τι αναμένει η αγορά στο β’ εξάμηνο- «Έχει να λαμβάνει» από το Δημόσιο

Ενισχυμένος θα  βγει ο  ΟΠΑΠ τη δύσκολη χρονιά της πανδημίας, καθώς εκτός από την ανθεκτικότητα που επέδειξε στην κρίση, «έχει να λαμβάνει» από το Δημόσιο, κατά το β’ εξάμηνο του 2020, κάτι που  η αγορά γνωρίζει καλά.

Κι αυτό γιατί η εταιρεία είναι σε διαπραγμάτευση με το Ελληνικό Δημόσιο σε δύο σημαντικά μέτωπα: Σε λίγες ημέρες στις 12 Οκτωβρίου, ο ΟΠΑΠ

θα λειτουργεί με τη νέα σύμβαση 2020-2030, που υπογράφτηκε το 2011, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί και η προσφυγή της Emma Delta στη Διαιτησία για αποζημίωση της, για την «αντισυμβατική» αύξηση του φόρου παιγνίων από το 30% στο 35%, που έγινε τον Ιανουάριο του 2016.

Και στα δύο αυτά θέματα, τα συμβατικά επιχειρήματα του ΟΠΑΠ είναι ισχυρά και, όπως και να λήξει αυτή η διαπραγμάτευση, έχει να λαμβάνει κάποιες δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ενισχύοντας τη ρευστότητά του και την αξία του, αλλά και τη μερισματική του πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσανατολισμός της ΟΠΑΠ παραμένει προσανατολισμένος στη μερισματική απόδοση καθώς δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ αποτελεί να διανέμει το 100% των ταμειακών ροών μετά τις επενδύσεις που χρειάζεται η εταιρεία.

Η εισηγμένη από το 2001 αποτελεί μια εταιρεία με πολύ ισχυρές μερισματικές αποδόσεις, αν όχι την ισχυρότερη, ανάμεσα στις μετοχές του FTSE Large Cap. Με βάση την τρέχουσα τιμή, ο ΟΠΑΠ διαμορφώνει μια μέση ετήσια μερισματική απόδοση των τελευταίων 20 ετών 9,8%.

Πρώτο ζήτημα: Τι φόρο θα πληρώνει μετά τις 12/10

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σύμβαση του 2011, όταν ο ΟΠΑΠ ανανέωσε το δικαίωμά του για τα παιχνίδια για τη δεκαετία 2020-2030,  η εισηγμένη είχε πληρώσει προκαταβολικά φόρο 300 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να μειώσει τον φόρο από 35% σε 5%, από τις 13/10/2020 μέχρι τις 12/10/2030, σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση.

Ωστόσο το  Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι έτοιμο για μια τέτοια μείωση φόρου στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ σήμερα  και για αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο , είτε να παρατείνει την άδεια για το μονοπώλιο για μερικά χρόνια μετά το 2030 και να μη μειωθεί τόσο πολύ ο φόρος, είτε να μειωθεί ο φόρος αλλά λιγότερο δηλαδή  όχι στο 5% αλλά στο 25%.

Το δεύτερον ενδεχόμενο όμως θα ανοίξει μια συζήτηση για οριζόντια μείωση του φόρου τυχερών παιγνίων, κάτι που και η αγορά το θέλει και η κυβέρνηση ενδεχομένως μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο της εξαγγελίας της για μείωση φόρων και ενίσχυσης των πληττόμενων κλάδων από την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση η εισηγμένη ωφελείται, αφού είτε στην περίπτωση της μεγάλης μείωσης του φόρου θα ενδυναμωθεί η ήδη ισχυρή ταμειακή θέση της εταιρείας, δίνοντας, έτσι, το δικαίωμα στη διοίκηση του ΟΠΑΠ να συνεχίσει να διανέμει ισχυρά μερίσματα όπως έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια, είτε στην περίπτωση παράτασης της σύμβασης και μικρής μείωσης φόρου εξασφαλίζει την παράταση του δικαιώματός της χωρίς κόστος.

Δεύτερο ζήτημα: Στη Διαιτησία η αγωγή της Emma Delta

H δεύτερη διαπραγμάτευση με το Δημόσιο, αφορά την αγωγή της Emma Delta για το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας των τυχερών παιγνίων, που έλαβε χώρα το 2016. Η προσφυγή στη Διαιτησία της Emma Delta, που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ,  υποστηρίζει ότι η μεταβολή που οδήγησε τη φορολογία παιγνίων από το 30% στο 35% επί των ακαθαρίστων εσόδων (Gross Gaming Renenue Tax, GGR Tax) παραβίασε τους όρους της συμφωνίας μετόχων του 2013, τη σύμβαση αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ, που προέβλεπε ότι δεν θα γίνει καμιά αύξηση φόρου.

Μάλιστα, η εν λόγω  προσφυγή  δεν περιορίζεται στην αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για το 2018, ο βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ διεκδικεί από το ΤΑΙΠΕΔ τον αντισυμβαλλόμενό της κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που προέκυψαν για τα οικονομικά έτη 2010 και 2012 από τον φορολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εκ των υστέρων.Επίσης, παραβίαση των όρων της συμφωνίας μετόχων του 2013, η Emma Delta θεωρεί και την πρόσθετη επιβάρυνση της ΟΠΑΠ Α.Ε., ως αποτέλεσμα της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) να καταλογίσει στον ΟΠΑΠ ως διαφημιζόμενος οφειλή από αγγελιόσημο.

Η πιο σημαντική διεκδίκηση ωστόσο αφορά την αλλαγή της φορολογίας τυχερών παιγνίων επί του GGR. Με δεδομένο ότι ο ΟΠΑΠ αποδίδει πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως (το 2018 απέδωσε 507 εκατ. ευρώ) η αύξηση της φορολογίας κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες σημαίνει ότι η νομική διεκδίκηση μπορεί να ξεπεράσει  για την τετραετία αύξησης φόρου τα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει καταβάλει  ο ΟΠΑΠ.

Η Emma Delta  α διεκδικεί την επιστροφή του 1/3 αυτών, ωστόσο αν τα κερδίσει θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου όχι μόνον για τους λοιπούς μετόχους του ΟΠΑΠ, που θα κάνουν λόγο για διακριτή μεταχείριση, αλλά και για το σύνολο της βιομηχανίας τυχερών παιγνίων (Internet κλπ.).

Αυτός είναι και ο λόγος που το Δημόσιο, θα προτιμούσε μια συνολική λύση, με αποζημίωση της ΟΠΑΠ με κάποιο τρόπο ώστε να αποσύρει τη διεκδίκηση αυτή που θα μπορούσε να κοστίσει πολλαπλάσια. Πληροφορίες από την αγορά  αναφέρουν ότι συζητείται μια ενιαία λύση στο πρώτο και το δεύτερο ζήτημα,  λύση που, σε κάθε περίπτωση, θα αποφέρει κέρδος για την ΟΠΑΠ και τη μετοχή της.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα