Οι servicers πήραν το όπλο τους….

Οι εταιρείες διαχείρισης είναι σε  πλήρη ετοιμότητα για  να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ακόμη και στην τρέχουσα γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία, ανέφερε χαρακτηριστικά η  Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager, Retail, SB & Agri Recovery της Ιntrum Hellas, μιλώντας στο 4ο NPL Summit.

Και  σκιαγράφησε με την εικόνα που επικρατεί σήμερα στην αγορά λέγοντας πως: «στην Intrum

Hellas λειτουργούμε με βάση το βασικό σενάριο που σχεδιάσαμε στις αρχές της χρονιάς, βλέπουμε το αισιόδοξο για το μέλλον και είμαστε προετοιμασμένοι και για το δυσμενές σενάριο».

Στο ίδιο Forum ο κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Διευθύνων  Σύμβουλος της  Cepal, υπογράμμισε πως: Φέτος θα δούμε 40.000-50.000 πλειστηριασμούς. Είναι ο αριθμός που πρέπει να γίνεται ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν τα πλάνα των τιτλοποιήσεων, όπως τόνισε.

Και ο Άνθιμος Θωμόπουλος, Founder & CEO, Hellenic Finance  τόνισε πως: Το πρόβλημα του τεράστιου ιδιωτικού χρέους δεν έχει λυθεί, έχει μεταφερθεί. Το στοίχημα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία αυτό να έχει επιλυθεί. Έχουμε καταφέρει 12 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το πρόβλημα των NPLs να επιβαρύνει ακόμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Μάλιστα όπως επεσήμανε η κα Αλεξάνδρα Φατσέα, για να πετύχουμε τους στόχους μας οι servicers και για να λειτουργήσει η οικονομία, είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλοι οι μηχανισμοί: η Δεύτερη ευκαιρία, με τον εξωδικαστικό και την πτώχευση, οι πλειστηριασμοί αλλά και η αγορά ακινήτων. Και εκτίμησε ότι το ενδιαφέρον που ήδη καταγράφεται από επενδυτές για τις ευκαιρίες από τη δευτερογενή αγορά απαιτήσεων και για τα ακίνητα που βρίσκονται στους ισολογισμούς των οχημάτων τιτλοποίησης, θα ενισχυθεί.

Ακόμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις βιώσιμες λύσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς όπως είπε « είναι σημαντικό ότι, για πρώτη φορά, με το νόμο 4738/20, υπάρχει ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά ενώ ειδικά ο πυλώνας του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι σε πλήρη ετοιμότητα και παράγει ήδη βιώσιμες λύσεις.

»Το πλαίσιο είναι εντελώς καινούργιο και εμείς στην Intrum Hellas το πιστεύαμε από τότε που το σχεδιάζαμε και το στηρίξαμε τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της εφαρμογής του». Και όπως  η κα Φατσέα  σήμερα λειτουργεί στην πράξη, με διαφανή και δίκαιο τρόπο και δίνει μια λύση επωφελή και κατάλληλη για όλες τις πλευρές.

«Πρωτοπόρο και φιλόδοξο πλαίσιο» που αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων, χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ο κ. Αθανασόπουλος, συμπληρώνοντας πως: τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα. Ως CEPAL, σημείωσε,  διαχειριστήκαμε 4 συναλλαγές του «Ηρακλή» και είμαστε σε θέση να πούμε ότι το 2021 κλείσαμε όλες τις τιτλοποιήσεις.

Βέβαια παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη κρίση θα επηρεάσει τις τιτλοποιήσεις, ωστόσο, όπως είπε,  η πρώτη φάση του προγράμματος Ηρακλής  είναι απόλυτα επιτυχημένη καθώς δημιούργησε και επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ η δευτερογενής αγορά θα βοηθήσει τυχόν ελλείμματα που δημιουργήθηκαν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

«Τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα και η κλιμάκωση των επιτοκίων αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά», σημείωσε ο κ. Θωμόπουλος και ανέφερε ότι «είναι ευτύχημα που οι επενδυτές που ακολούθησαν την αποκλιμάκωση της ελληνικής αγοράς NPLs έχουν την ρευστότητα να επενδύσουν».

Όπως είπε στην  Ελλάδα έχουν γίνει πλέον επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ και ότι η  πρόκληση τώρα είναι να διατηρηθεί η χωρα  ως ελκυστικός επενδυτικός  προορισμός, γιατί τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει σημαντικά.  Αναφορά έκανε και στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς η επίτευξη της θα αποτελέσει «καταλύτη»  στις εξελίξεις, και τόνισε πως πρέπει να δοθεί δυνατότητα αναχρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει από το υπάρχον σύστημα. Χρειάζεται νέο οικοσύστημα χρηματοδότησης, νέοι «παίκτες» στην αγορά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Εθνική Τράπεζα: Νέα επενδυτικά προϊόντα σε συνεργασία με την Εθνική Ασφαλιστική

Αλεξάνδρα Φατσέα (Intrum): Πλήρης ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια

Keywords
Τυχαία Θέματα