Οι μετοχές υποχωρούν καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις εμπορικές προοπτικές

Οι μετοχές στην Ευρώπη υποχωρούν παράλληλα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ, αφού η Κίνα φάνηκε να απορρίπτει μία μερική εμπορική συμφωνία που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, αναφέροντας ότι επιθυμεί να ξεκαθαρίσει λεπτομέρειες πριν την υπογράψει. Τα ευρωπαϊκά ομόλογα κινήθηκε ανοδικά.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 επέκτεινε την πτώση του, με επικεφαλής τις

τράπεζες και τα ανθρακωρυχεία, μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg σύμφωνα με το οποίο η Κίνα επιθυμεί περαιτέρω συνομιλίες πριν σφραγίσει τη συμφωνία «πρώτης φάσης» που ανακοίνωσε ο Donald Trump. Τα futures του S&P 500 υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, υποδεικνύοντας ότι οι αμερικανικές μετοχές ενδέχεται να χάσουν έδαφος, αφού ενισχύθηκαν κατά 1,8% σε επίπεδα-ρεκόρ την Παρασκευή. Οι μετοχές είχαν ενισχυθεί νωρίτερα από το Σίδνεϊ έως το Χονγκ Κονγκ, βοηθώντας στη διατήρηση ενός ράλι στα assets των αναδυόμενων αγορών μετά από τη θετική ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου γύρου εμπορικών συζητήσεων.

Το γιουάν έχασε τα περισσότερα από τα προηγούμενα κέρδη του. Τα futures των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, καθώς η αγορά των cash bonds έκλεισε λόγω αμερικανικών και ιαπωνικών αργιών.

Η περιορισμένη συμφωνία το περίγραμμα της οποίας καθόρισαν Κίνα και ΗΠΑ την Κυριακή διατήρησε τις προοπτικές ζωντανές για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία και παρείχε μια αρχική ώθηση σε περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο. Ωστόσο, ο σκεπτικισμός των επενδυτών αποδείχθηκε βάσιμος μετά το ρεπορτάζ του Bloomberg ότι η Κίνα θέλει να ελέγξει τα ψιλά γράμματα, με κάποια επίμονα ζητήματα να παραμένουν. Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για το εμπόριο στην Κίνα υπογράμμισαν την αυξανόμενη πίεση τόσο για τον Trump όσο και για τον Xi ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την αποτροπή μίας ευρύτερης επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Ας μην παρασυρθούμε», δήλωσε ο Raoul Leering, επικεφαλής διεθνούς εμπορικής έρευνας στην ING Bank NV. «Υπάρχει ένα πολύ δύσκολο ταξίδι εν όψει για τους Αμερικανούς και τους Κινέζους διαπραγματευτές ώστε να πετύχουν μια συμφωνία που πραγματικά να έχει ουσία».

Η προσοχή σύντομα θα στραφεί στην περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων που ξεκινά με μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase & Co., η Goldman Sachs Group και η Morgan Stanley.

Αλλού, η λίρα υποχώρησε μετά τη μεγάλη άνοδό της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι τα σχέδια για το Brexit από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, δεν είναι ακόμη αρκετά καλά ώστε να αποτελέσουν τη βάση για μια συμφωνία. Η χρηματιστηριακή αγορά και το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησαν, καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αύξησαν τις απειλές για επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής στη Συρία. Και το αργό πετρέλαιο υποχώρησε μετά από τη μεγαλύτερη άνοδό του εδώ και σχεδόν ένα μήνα την Παρασκευή.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά βασικά γεγονότα της εβδομάδας που ξεκινά:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα διοργανώνουν συναντήσεις για να συζητήσουν για την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση.Ο πρόεδρος του παραρτήματος της Fed στο Σεντ Λούις, James Bullard, μιλά στοσυνέδριο του Bloomberg για τη νομισματική και οικονομική πολιτική στο Λονδίνο. Ο Διοικητής της Riksbank Stefan Ingves μιλά επίσης εκεί. Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δίνει ομιλία στην Ατλάντα. H πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, μιλά στο Λος Άντζελες.Η Τετάρτη φέρνει μια απόφαση νομισματικής πολιτικής στη Νότια Κορέα.Οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθούν για έβδομο συνεχόμενο μήνα.Οι πωλήσεις στην «ομάδα ελέγχου» αναμένεται επίσης να αυξηθούν. Οι καταναλωτικές δαπάνες σηκώνουν το βάρος της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, οπότε τα δεδομένα παρακολουθούνται στενά για τυχόν σημάδια επιβράδυνσης.Η Κίνα δίνει στη δημοσιότητα το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, τη βιομηχανική παραγωγή του Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων την Παρασκευή.

Ακολουθούν οι κύριες κινήσεις στις αγορές:

Μετοχές

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε 0,9% στις 10:35 π.μ. ώρα Λονδίνου.Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον δείκτη S&P 500 υποχωρούσαν κατά 0,3%.Ο δείκτης SMI της Ελβετίας υποχώρησε 1,1%.Ο Δείκτης DAX της Γερμανίας υποχώρησε 0,8%.Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών αυξήθηκε κατά 0,6%.

Νομίσματα

Ο Δείκτης Bloomberg Dollar Spot σημείωσε άνοδο 0,1%.Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,8% στα 1,2565 δολάρια.Το ευρώ κέρδισε 0,1% στα $1,1033.Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε 0,5%, στα 0,676 ανά δολάριο.

Ομόλογα

Η απόδοση των 10ετών της Γερμανίας υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,47%.Η απόδοση του 10ετούς της Βρετανίας υποχώρησε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 0,616%.Η απόδοση των 10ετών της Ισπανίας υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,203%.

Εμπορεύματα

Το αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,9% στα 53,68 δολάρια ανά βαρέλι.Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,3% στα $1,494,09 ανά ουγγιά.Το σιδηρομετάλλευμα υποχώρησε κατά 2,4% στα $86,32 ανά μετρικό τόνο.Οι άδειες εκπομπών άνθρακα υποχώρησαν κατά 3,5% στα 23,59 ευρώ ανά τόνο.

The post Οι μετοχές υποχωρούν καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις εμπορικές προοπτικές appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα