Οι 10 πρωτιές του Χρήστου Μεγάλου

00:02 5/8/2021 - Πηγή: Mononews

Με 10 κινήσεις η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και του Χρήστου Μεγάλου γύρισε το παιχνίδι την τελευταία τριετία.

Συντονισμένη και προοδευτική κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζες έδωσε την απαιτούμενη ευρωστία το πιστωτικό ίδρυμα να αντέξει τους κραδασμούς από τη μεγάλη μείωση των NPEs που στις αρχές του 2022 αναμένεται να πέσουν στα 3,6 δισ. ευρώ. Η μείωση του κόστους μέσα από τον περιορισμό του δικτύου εθελουσίες

και άλλες ενέργειες βοήθησε ουσιαστικά στην εξυγίανση του ισολογισμού.

Πρωτοποριακές ενέργειες σε ότι αφορά την πράσινη ανάπτυξη κλείδωσαν την προσπάθεια ενός διαφορετικού αποτυπώματος της τράπεζας.

Οι δέκα μεγάλες κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου που συνιστούν πρωτιές για την Πειραιώς αφορούν:

-Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου: Ήταν η Τράπεζα Πειραιώς η πρώτη τράπεζα που πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά την κρίση στις αρχές του 2021, προσελκύοντας διεθνή κεφάλαια και ανοίγοντας τον δρόμο για την αναβάθμιση του κλάδου σε μια περίοδο που ακόμη το παιχνίδι δεν είχε ξεκινήσει σε ότι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα.

-Έκδοση Ομολόγου Tier 2 – H τράπεζα πραγματοποίηση την 1η έκδοση ομολόγου Tier 2 στην Ελλάδα, στα μέσα του 2019, μετά το πέρας μιας ολόκληρης δεκαετίας.

-Έκδοση Ομολόγου ΑT1 – Η τράπεζα ολοκλήρωσε την 1η έκδοση ομολόγου Additional Tier 1 στην Ελλάδα, στα μέσα του 2021, μετά από πάνω από δέκα έτη.

-Μείωση ΝΡΕ – Μείωση NPE ύψους €19 δισ. τους τελευταίους 12 μήνες, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη, στον κλάδο, χρήση εγγυήσεων μέσω του προγράμματος Ηρακλής.

– Διαχείριση ΝΡΕ – Η Πειραιώς είναι η 1η τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με ανεξάρτητο διαχειριστή NPE στα μέσα του 2019.

– Πώληση Πλατφόρμας Αποδοχής Καρτών – Η Πειραιώς ήταν η 1η τράπεζα στην Ελλάδα που συμφώνησε την απόσχιση. Την κίνηση αυτήν μιμήθηκαν και άλλες τράπεζες. και πώληση της πλατφόρμας αποδοχής καρτών, επιτυγχάνοντας υψηλό δείκτη αποτίμησης.

-Συνθετική Τιτλοποίηση – Ήταν 1η τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε σε συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων στις αρχές του 2021.

– Αναπτυξιακά Προγράμματα – Συνεργασίες ύψους 6 δισ. με αναπτυξιακά ταμεία και διεθνείς οργανισμούς, ο μεγαλύτερος διαχειριστής διαρθρωτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στηνΕλλάδα.

– Λειτουργικά Έξοδα – Η τράπεζα κατέλαβε την πρώτη θέση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, με τη μεγαλύτερη μείωση κόστους περίπου 30% τα τελευταία 4 χρόνια.

-Πρωτοπορία ESG – Η Πειραιώς είναι μοναδική ελληνική τράπεζα που συμπεριλαμβάνεται στους «Europe’s 2021 Climate Leaders” των Financial Times, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πράσινων χρηματοδοτήσεων (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), 1η Τράπεζα στην Ελλάδα που πραγματοποίησε εταιρικές χρηματοδοτήσεις με κριτήρια ESG. Επίσης πρόκειται για την πρώτη Τράπεζα που εξέδωσε ESG ομόλογο και αμοιβαίο κεφάλαιο.

Διαβάστε επίσηςΤράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνοΧρήστος Μεγάλου: Αξιολόγηση επενδυτικής πρότασης για ακίνητα 1 δισ. ευρώΠειραιώς: Με ονομαστική αξία 0,95 ευρώ οι μετοχές από τη Δευτέρα – Το χρονοδιάγραμμα για τις μετοχές της Phoenix Vega Mezz
Keywords
Τυχαία Θέματα