Ο πληθωρισμός βούλιαξε την Wall Street: Απώλειες 1.200 μονάδων για τον Dow Jones, πάνω από 5% έχασε ο Nasdaq

Σε ελεύθερη πτώση οι βασικοί δείκτες της Wall Street σήμερα, με τον πληθωρισμό να «ρίχνει» τον Nasdaq πάνω από 5% ενώ ο Dow Jones έχασε παραπάνω από 1200 μονάδες στο κλείσιμο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έφεραν ισχυρό sell off στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυξήθηκε 0,1% από τον Ιούλιο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε

άνοδο 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Πρόκειται για μια πολύ χειρότερη έκθεση CPI από ό,τι περίμενε κανείς», έγραψε στο Twitter ο Τζάστιν Γούλφερς, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Η μείωση του μετρούμενου πληθωρισμού λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας υπάρχει, αλλά το υποκείμενο επιτόκιο — που προσεγγίζεται καλύτερα από τον δομικό πληθωρισμό — είναι αρκετά υψηλότερο από ό,τι προέβλεψε κανείς και οι περισσότεροι από εμάς ελπίζαμε».

Οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν 10,6% κατά τη διάρκεια του μήνα, αλλά αυτό εξουδετερώθηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που έμμεσα οφείλεται στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ενώ η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις τιμές της ενέργειας, τώρα έχει εδραιωθεί όλο και περισσότερο σε άλλους τομείς δαπανών. Μόνο δύο τομείς – αναψυχή και εκπαίδευση – παρουσιάζουν τώρα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού κάτω του 5%, σύμφωνα με τον στρατηγικό σύμβουλο της ADM ISI.

Μπάιντεν: Χρειάζεται χρόνος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, παρόλο που τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Τρίτης έδειξαν «περισσότερη πρόοδο στη μείωση του παγκόσμιου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ».

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και αποφασιστικότητα για να μειωθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που του δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, η οποία επισήμανε επίσης τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών ωστόσο παραμένει στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα, όπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων, πιθανότατα κατά 75 μονάδες βάσης.  «Θα το πάμε μέχρι τέλους» είχε τονίσει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ο Πάουελ υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Η ιστορία προειδοποιεί για την πρόωρη χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, «δείχνοντας» τον επίμονο πληθωρισμό στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μου και εγώ είμαστε σθεναρά αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο θα το συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσει η δουλειά» υποστήριξε ο πρόεδρος της Fed.

Μετοχές

Βούλιαξαν οι μετοχές τεχνολογίας, με την Meta να χάνει 9,4%, η Netflix δέχεται πιέσεις 7,7%, ενώ και η Amazon έχασε λίγο πάνω από 7%.

Απώλειες 6% για την Apple, στο -5,5% η Microsoft όπως και η Alphabet ενώ και η Tesla έκλεισε με πτώση 4,4%.

Από τις μετοχές του Dow Jones όλες χάνουν πάνω από 1%, με τις ισχυρότερες πιέσεις να δέχονται η Intel (-7,2%), η Boeing (-7%) και η Home Depot (-6,5%).

Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones έχασε 1.276 μονάδες ή 3,94%, ο S&P 500 βούλιαξε 4,32% στις 3.932 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε δεχόμενος τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες 5,16% στις 11.633 μονάδες.

Διαβάστε επίσης:

Καταρρέει η Wall Street λόγω πληθωρισμού – Μάχη με τις 4.000 μονάδες για τον S&P 500, απώλειες 3,4% για τον Nasdaq

Keywords
Τυχαία Θέματα