Ο Κυριάκος, η Φώφη και ο μαγικός αριθμός 180 της προεδρικής εκλογής

Ποιο πρόσωπο θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας; Συνταγματικά, η απάντηση είναι πολύ απλή – όποιον θέλει. Η αναθεώρηση που έκανε η ΝΔ με τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή, του δίνει αυτό το δικαίωμα. Πολιτικά, το πράγμα είναι λίγο πιο περίπλοκο…

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει

– μέσω του διαλόγου που είχε με την Φώφη Γεννηματά – ότι πρόκειται να σκεφτεί το θέμα μέσα στις γιορτές, οι οποίες πλησιάζουν. Υπουργοί που γνωρίζουν τις προκαταρκτικές ζυμώσεις , που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, μιλούν για μία υποψηφιότητα που θα μαζεύει ψήφους – και δεν θα διώχνει βουλευτές, αν και αυτό το τελευταίο , υπό τις δεδομένες συνθήκες, δεν έχει νόημα: ποιος βουλευτής της πλειοψηφίας θα βάλει το κεφάλι του στη λαιμητόμο για ένα ζήτημα που μπορεί πλέον να λυθεί και με σχετική πλειοψηφία;

Ο Μητσοτάκης, επομένως, μπορεί να προτείνει όποιον επιλέξει, με την απόλυτη βεβαιότητα ότι η επιλογή του θα είναι ο επόμενος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Και από κει και πέρα, αρχίζουν τα σενάρια: θα είναι το ίδιο αν ο επόμενος πρόεδρος εκλεγεί με 200 ψήφους; Θα είναι το ίδιο αν εκλεγεί με 180; Θα είναι το ίδιο αν βγει με 151; Και το ίδιο με 140;

Αρκεί να δει κανείς το νόμο για την ψήφο των αποδήμων στο εξωτερικό για να αντιληφθεί πόσο η ελληνική κοινωνία διψά για συναινέσεις: η κυβέρνηση έκανε όλα τα χατίρια του ΚΚΕ για να πετύχει τον μαγικό αριθμό των 200 ψήφων – άλλο όμως ένας νόμος και άλλο ένα πρόσωπο. Εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν…

Για παράδειγμα, το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο σε κανέναν. Αν ο Μητσοτάκης βρει κάποιον υποψήφιο που θα συγκινούσε τον Κυριάκο Βελόπουλο, είναι δεδομένο ότι δεν θα έβρισκε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίον δεν είχε ψηφίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – μόνος από τη ΝΔ – το 2015. Και δύσκολα ο πρωθυπουργός θα έδινε έναν εύκολο πόντο στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα , η πιθανότερη εκδοχή είναι η αναζήτηση προσώπου που θα εκλεγεί με τις ψήφους ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής – και αν όλα πάνε καλά, θα λάβει 180 ψήφους. Τι θα σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και με το προηγούμενο σύνταγμα , η Βουλή θα εξέλεγε πρόεδρο Δημοκρατίας χωρίς να προηγηθούν πρόωρες εκλογές.

Και πως μπορεί να βρεθεί αυτό το πρόσωπο; Με δύο τρόπους – ο ένας είναι να υπάρξει πρόταση από το ΚΙΝΑΛ που θα γίνει δεκτή από την συμπολίτευση. Και ο άλλος είναι να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα πρόσωπο που δεν θα μπορεί να αρνηθεί το Κίνημα Αλλαγής.

Ο πρώτος τρόπος χρησιμοποιήθηκε το 1995 – ο αείμνηστος Κωστής Στεφανόπουλος ήταν τυπικά πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα, ο αείμνηστος Παπανδρέου είχε αποδεχθεί αυτή τη φόρμουλα προκειμένου να διευκολύνει πολιτικά τον Σαμαρά – και να διασφαλίσει ότι δεν θα γίνονταν πρόωρες εκλογές.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να αποδεχθεί πρόταση άλλου – μιας και πρόεδρος θα εκλεγεί ούτως ή άλλως , χωρίς εκλογές. Επομένως, το ότι η Φώφη Γεννηματά κατονόμασε ως κατάλληλους για την θέση όλους τους εν ζωή προέδρους του ΠΑΣΟΚ, είναι απλώς μία προσπάθεια δημόσιας διαπραγμάτευσης, που δεν προβλέπεται να έχει ιδιαίτερη τύχη – και φυσικά, μία εύφημη μνεία στους Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο, οι οποίοι διαθέτουν αρκετούς εχθρούς στην Νέα Δημοκρατία…

Keywords
Τυχαία Θέματα