Ο Ερντογάν προειδοποιεί: Η επίθεση θα ξεκινήσει ξανά αν δεν τηρηθεί η συμφωνία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε χθες στην υπογραφή νέας συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Βόρεια Συρία, αυτή τη φορά με τη Ρωσία, ώστε να μπορέσουν μέσα σε 150 ώρες όπως αναφέρει να φύγουν οι Κούρδοι από τη συγκεκριμένη περιοχή έκτασης 120 χλμ., σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα Συρίας- Τουρκίας. Ωστόσο ο Ερντογάν προειδοποιεί.

Και προειδοποιεί με επανέναρξη

της επιχείρησης κατά των Κούρδων, αν δεν φύγουν από την περιοχή. Η συμφωνία με τη Μόσχα προβλέπει τη διατήρηση της πολιτικής ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας καθώς και το δικαίωμα της Τουρκίας να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων και η Ρωσία δεσμεύτηκε να βοηθήσει.

Ωστόσο ο Ερντογάν κατέστησε σαφές πως εάν η  συμφωνία δεν τηρηθεί ο πόλεμος θα ξεκινήσει ξανά. «Δεν τίθεται θέμα για εμάς καμίας αλλαγής όσον αφορά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που διατυπώθηκαν στις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν επιστρέφοντας από το Σότσι όπου συνάντησε τον Πούτιν.

«Αν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου», ξεκαθάρισε το Ερντογάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο “Θα κάνουμε τις YPG να φύγουν χωρίς αμφιβολία” είπε. Δεδομένου ότι έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στο καθεστώς. Αυτό που φοβάται η Άγκυρα είναι ότι ο Μπασάρ αλ Ασάντ θα επιτρέψει στις κουρδικές δυνάμεις να παραμείνουν σε κάποιες ζώνες.

Πάντως, ο Ερντογάν δήλωσε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

The post Ο Ερντογάν προειδοποιεί: Η επίθεση θα ξεκινήσει ξανά αν δεν τηρηθεί η συμφωνία appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα