Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν θα απαντήσω στους εισαγγελείς για τα περιουσιακά μου»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε το δικαίωμα που απορρέει από την Πέμπτη Τροποποίηση σχετικά με τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

«Υπό τη συμβουλή του συνηγόρου μου και για όλους τους παραπάνω λόγους, αρνήθηκα να απαντήσω στις ερωτήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τα προνόμια που παρέχονται σε κάθε πολίτη σύμφωνα με το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ σε δήλωση που εστάλη μέσω email

που δόθηκε αμέσως μετά την άφιξή του στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τετάρτης. «Κάποτε ρώτησα: «Αν είσαι αθώος, γιατί κάνεις την πέμπτη τροπολογία;» Τώρα ξέρω την απάντηση σε αυτή την ερώτηση».

Τι ισχυρίζεται ο ίδιος

Η κατάθεση — η οποία είχε καθυστερήσει ένα μήνα λόγω του θανάτου της πρώην συζύγου του Ιβάνα Τραμπ — έρχεται λίγες μέρες αφότου η κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο ερευνήθηκε από ομοσπονδιακούς πράκτορες που ερευνούσαν εάν ο πρώην πρόεδρος πήρε απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο. . Σε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Truth Social Media, ο Τραμπ είπε ότι «η μεγάλη εταιρεία του και εγώ δεχόμαστε επίθεση από όλες τις πλευρές».

Ο Τραμπ και τα δύο από τα παιδιά του, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και η Ιβάνκα Τραμπ, συμφώνησαν να καθίσουν ο καθένας για έως και επτά ώρες ένορκη κατάθεση, αφού έχασαν μια δικαστική μάχη για την ακύρωση των κλητεύσεων. Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίθια Τζέιμς διερευνά εάν ο οργανισμός Trump με έδρα το Μανχάταν χειραγωγούσε τις αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων για να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους για τραπεζικά δάνεια και ασφάλειες, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Συνεχίζεται η έρευνα του Τζέιμς

Ο Έρικ Τραμπ, γιος του πρώην προέδρου και εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον Οργανισμό Τραμπ, καθαιρέθηκε από κρατικούς ανακριτές το 2020, αφού πολέμησε στο δικαστήριο για να καθυστερήσει την ανάκριση. Επικαλέστηκε το δικαίωμά του στην Πέμπτη Τροποποίηση για να αποφύγει την ενοχοποίηση του εαυτού του περισσότερες από 500 φορές σε διάστημα έξι ωρών, είπε ο Τζέιμς σε μια κατάθεση νωρίτερα φέτος. Ο πρώην πρόεδρος κρατήθηκε για περιφρόνηση του δικαστηρίου και επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 δολαρίων την ημέρα στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, αφού δεν απάντησε σωστά σε σχετική κλήτευση για έγγραφα και αρχεία που είχε στην κατοχή του. Ο Τραμπ έλυσε το εύρημα περιφρόνησης αφού συγκέντρωσε πρόστιμα 110.000 δολαρίων.

Ο Οργανισμός Τραμπ έχει πει εδώ και καιρό ότι η έρευνα του Τζέιμς, ενός Δημοκρατικού, έχει πολιτικά κίνητρα, αν και κάθε προσπάθεια να πειστεί ένας δικαστής για αυτό το επιχείρημα απέτυχε. Ο Τραμπ μήνυσε τον Τζέιμς στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για να προσπαθήσει να εμποδίσει την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι η εχθρότητά της απέναντί ​​του ήταν απόδειξη ότι η έρευνα παραβίαζε τα συνταγματικά του δικαιώματα. Ένας δικαστής απέρριψε την υπόθεση.

Η πολιτική έρευνα του Τζέιμς διεξάγεται παράλληλα με μια ποινική έρευνα από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ. Το γραφείο του Μπραγκ απήγγειλε κατηγορίες κατά της εταιρείας του Τραμπ και του οικονομικού διευθυντή της πέρυσι, με ισχυρισμούς απλήρωτους φόρους.

Διαβάστε επίσης

Πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ μετά την έφοδο του FBI στην έπαυλη του Τραμπ

Έξαλλος ο Τραμπ για την έρευνα του FBI στην έπαυλη του – Πως θα το εκμεταλλευτούν οι Ρεπουμπλικάνοι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντόναλντ Τραμπ, Δεν,ntonalnt trab, den