Νίκος Σαβούρης (Easy Power Α.Ε.): Η τεχνολογία και η καινοτομία στην εξυπηρέτηση του στόχου επιβίωσης του πλανήτη

09:03 5/3/2020 - Πηγή: Mononews

Στο πρώτο αεροδρόμιο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και μηδενικές εκπομπές άνθρακα μετατρέπεται η 115 ΠΜ στη Σούδα μέσω των τεχνολογικών λύσεων που προσφέρουν δύο ελληνικών εταιρείες, η Easy Power και η Τέρνα Ενεργειακή.

Η «EASY POWER, η οποία ιδρύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2007, εξειδικεύεται στις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και στη μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και

υπηρεσιών, που σκοπό έχουν την μείωση του κόστους ρεύματος για τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά και την άμβλυνση ή εξάλειψη του Ενεργειακού Αποτυπώματος των Κτιρίων και Εγκαταστάσεων.  Η εταιρεία έχει επίσης αναπτύξει και κατασκευάσει, Αυτόνομα/Υβριδικά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που προορίζονται κατά κύριο λόγο για τις περιοχές του πλανήτη όπου δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, έχοντας ήδη δοκιμάσει τα συγκεκριμένα συστήματα με απόλυτη επιτυχία σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Για την επίτευξη των παραπάνω, η Εταιρία έχει δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό καταγραφής, ανάλυσης, μελέτης, σχεδιασμού, προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευής, συντήρησης και διαχείρισης κάθε έργου, συστήματος ή προϊόντος που διαθέτει στην Ελληνική ή Διεθνή Αγορά.

Για την πρόσφατη συνεργασία της με την Τέρνα Ενεργειακή για την μετατροπή της 115 ΠΜ της Σούδας σε ένα «πράσινο» αεροδρόμιο, μας μιλά ο αντιπρόεδρος της Easy Power, κ. Νίκος Σαβούρης. 

Ερώτηση:  Τα τελευταία χρόνια έχετε διακριθεί ως Εταιρία, με τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας, στις Υβριδικές Μονάδες Παραγωγής και Διάθεσης Ηλεκτρικής Ενέργειας και από ότι πληροφορηθήκαμε τώρα από το Δελτίο Τύπου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αυτή η τεχνογνωσία σας  θα χρησιμοποιηθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση του Αεροδρομίου της 115 ΠΜ στην Σούδα, σε NET ZERO ENERGY AND CARBON EMISSIONS. Μπορείτε να μας δώσετε τα βασικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία αυτού του έργου και ποια θα είναι τα οφέλη για την συγκεκριμένη Μονάδα της Αεροπορίας;  

Απάντηση: Κατ’ αρχάς πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, η οποία πέραν της γενναιόδωρης αυτής προσφοράς των 3,5 εκ. € προς τις ΕΕΔ, αποφάσισε – χρησιμοποιώντας αφενός τη δική μας τεχνογνωσία και αφετέρου τη δική της εμπειρία στις κατασκευές – να δημιουργήσει το πρώτο Αεροδρόμιο Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος και Άνθρακα στον Κόσμο.

Η επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνει δύο φάσεις υλοποίησης:

Α. Κατασκευή ολοκληρωμένου συστήματος θερμομονώσεων και αντικατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων, (στα κτίρια εκείνα που το ενεργειακό τους φορτίο είναι εκτός προδιαγραφών), αντικατάσταση των λεβήτων θέρμανσης και κάθε μηχανήματος που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα, με αντίστοιχα  ηλεκτρικά, αλλαγή όλων των φωτιστικών σωμάτων πυρακτώσεως με άλλα τεχνολογίας LED, αντικατάσταση των οχημάτων  -που κινούνται εντός των εγκαταστάσεων-  με ηλεκτροκίνητα, κ.λπ.

Β. Κατασκευή ενός Φ/Β σταθμού ισχύος 1,7MW (εντός του χώρου των εγκαταστάσεων), μίας μονάδας αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές Ιόντων Λιθίου μεγάλης χωρητικότητας (από τις μεγαλύτερες που έχουν εγκατασταθεί ποτέ στην Χώρα) και ενός ειδικού λογισμικού, που θα διαχειρίζεται την παραγόμενη και καταναλισκόμενη ενέργεια, που όμως το ετήσιο ισοζύγιό τους θα είναι τουλάχιστον μηδέν.

Τα οφέλη για την 115 ΠΜ θα είναι, αφενός η μείωση του ετήσιου λειτουργικού κόστους της κατά 400.000€ και αφετέρου η ενεργειακή αυτάρκεια, που στην πράξη για μία στρατιωτική εγκατάσταση μεταφράζεται σε Ενεργειακή Ασφάλεια – αφού θα μπορεί αυτό το σύστημα να τροφοδοτεί αδιαλλείπτως τις κρίσιμες επιχειρησιακές καταναλώσεις της Μονάδας για πολλές ημέρες.

Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι  η παγκόσμια αναγνώριση ότι στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από Ελληνικές Εταιρείες (Easy Power και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) το ενεργειακό έργο για το πρώτο αεροδρόμιο στο Κόσμο, το οποίο θα είναι NET ZERO ENERGY and CARBON EMISSIONS AIRPOR.

Ερώτηση: Πόσο σημαντική είναι η δική σας τεχνογνωσία των Υβριδικών Συστημάτων στην επίτευξη του στόχου του Μηδενικού Ενεργειακού Αποτυπώματος σε όλες τις κτιριακές υποδομές και εγκαταστάσεις, που όπως γνωρίζουμε, έχει δεσμευτεί η Ευρώπη να υλοποιήσει το αργότερο έως το 2050;

Απάντηση: Να ξεκινήσω με την διαπίστωση, ότι μετά την Σύμβαση /Πλαίσιο του 1992 για τις κλιματολογικές μεταβολές από τον ΟΗΕ, το Πρωτόκολλο (συμπερασμάτων και ευχών) του Κιότο του 1997 και την καταλυτική από ότι φαίνεται Συμφωνία του Παρισιού του 2016 για το κλίμα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, βρέθηκε μία Ένωση Χωρών (ΕΕ)  -με την απόφαση του Συμβουλίου των Αρχηγών της, τον Δεκέμβρη του 2019- να δεσμευτεί σε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των σημαντικών Στόχων για το Περιβάλλον.

Όσον αφορά την τεχνογνωσία μας, αυτή ουσιαστικά ανοίγει το «μονοπάτι» που πρέπει κάποιος να διανύσει, προκειμένου να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, με ολοένα μικρότερο κόστος, (λόγω της εκτιμώμενης βελτίωσης της τεχνολογίας και της μείωσης της αξίας του χρησιμοποιημένου εξοπλισμού).

Όμως εδώ θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι, είτε με τα τεχνολογικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε σήμερα, είτε με αυτά που εκτιμάμε ότι θα υπάρξουν τις επόμενες 10ετίες, φαίνεται σχεδόν ακατόρθωτο να μηδενιστούν οι 36,5 δις τόνοι αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται ετησίως σε όλο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως των στόχων που έχουν τεθεί για την επίτευξή τους έως το 2050.

Ο λόγος είναι διότι τα μεν εκλυόμενα αέρια από την παραγωγή ηλεκτρισμού (27,50%), από την βιομηχανία (22,20%) και των κατοικιών και εμπορικών δραστηριοτήτων (12,10%), υπάρχει η τεχνολογία και η τεχνογνωσία, που μπορούν να μηδενιστούν, αλλά αυτά που προέρχονται από τις μεταφορές (28,90%) -που συμμετέχουν εκτός των άλλων τα αεροσκάφη και τα πλοία- αλλά και της Γεωργίας/Κτηνοτροφίας (12,30%) -λόγω των αερίων των ζώων-  δεν μπορούν να μηδενιστούν, αλλά μόνο να μειωθούν δραστικά.

Ερώτηση: Γνωρίζετε αν στην πράξη υπάρχει συμμετοχή και ανταπόκριση των Εταιριών, στους στόχους που έχει θέσει η Διεθνής Κοινότητα για την μείωση ή τον μηδενισμό των εκλυόμενων αερίων του θερμοκηπίου και πως αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στην λειτουργία τους;

Απάντηση: Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολύ θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές εταιρίες αλλά κυρίως τις Αμερικάνικες, οι οποίες έχουν επανασχεδιάσει τις βασικές γραμμές στην παραγωγή και την λειτουργία τους, με βάση τα μοντέλα της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητό το νέο πλαίσιο που καλούνται να δραστηριοποιηθούν αυτές οι εταιρίες -που έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν τους στόχους για την Προστασία του Περιβάλλοντος – θα πρέπει προηγουμένως να κατανοήσουμε τους όρους “Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη ή Αειφόρο Ανάπτυξη” και τι αυτές περιλαμβάνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα