Νίκος Παπαθανάσης: Σε 60 ημέρες οι εγκρίσεις των αιτήσεων στο νέο αναπτυξιακό νόμο

Πολλές ευκαιρίες στις επιχειρήσεις υπό ειδικές συνθήκες δίνει ο νέος  αναπτυξιακός νόμος, για επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές της επενδυτικής του δραστηριότητας, σημείωσε ο υπουργός Νίκος Παπαθανάσης στην στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο», που διοργάνωσε η Eurobank.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωκίων  Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, “στο τελευταίο τρίμηνο, είχαμε αύξηση επενδύσεων

18% και ο στόχος για το 2022 θα πρέπει να είναι να αυξηθεί αυτό το ποσοστό αυτό. Θεωρούμε ότι την επόμενη πενταετία πρέπει ως χώρα να στοχεύσουμε να κλείσουμε το επενδυτικό κενό των 100 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης”.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Το πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Νίκος Παπαθανάσης, θα ξεκινήσει το πρώτο δίμηνο του 2022 και θα ενταχθούν στο νόμο οι αιτήσεις μέσω νέου ειδικού πληροφοριακού συστήματος. Μετά την κατάθεση της αίτησης μέσα σε 60 ημέρες οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν την έγκριση ενώ ο υπουργός διευκρίνισε ότι θα εντάσσονται οι  δαπάνες που θα ξεκινάνε μετά την κατάθεση της αίτησης για να μπορούν να ενταχθούν.

Εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης ότι μέσα σε 45 ημέρες οι υπηρεσίες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εγκρίσεις και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί τότε ο φάκελος πηγαίνει σε ορκωτό ελεγκτή ο οποίος σε δέκα ημέρες θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο και στη συνέχεια θα προχωρά η πράξη απόρριψης ή έγκρισης.

Οι επενδύσεις που μπορούν να ενταχθούν για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ξεκινούν από 150.000 ευρώ, για τις μικρές επιχειρήσεις από 250.000 ευρώ και για τις μεγάλες από 1 εκατ. ευρώ.

Οι περιφερειακές ενισχύσεις θα είναι μεγαλύτερες, για επιχειρήσεις που είναι μικρές ή πολύ μικρές η επιχορήγηση μπορεί να φθάνει και το 80% του χάρτη της ενίσχυσης. Οι μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εφόσον ενταχθούν στις ειδικές περιοχές Δίκαιης Μετάβασης επίσης μπορούν να επιχορηγηθούν.

Συνδυαστικά προγράμματα

Η συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συμβατή με τον Αναπτυξιακό Νόμο και οι επιχειρήσεις μπορούν να συνδυάζουν τα δύο εργαλεία.

Οι επενδύσεις που λαμβάνουν δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης θα λαμβάνουν μικρότερη  φοροαπαλλαγή τονίστηκε. Για παράδειγμα, μια επένδυση 1 εκατ. για την οποία θα δοθεί δάνειο από Ταμείο Ανάκαμψη, υπολογίζεται ως κρατική ενίσχυση η διαφορά στο επιτόκιο και θα μειώσει το ποσοστό φοροαπαλλαγής

Ενίσχυση των ποσοστών και 13 θεματικές εισάγει φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος αλλά και έμφαση στις περιφέρειες  και ήδη πολλές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιφέρεια, είπε σήμερα μιλώντας o Παπαθανάσης  στην ειδική ενημέρωση της Eurobank.

Επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές

Ο νέος νόμος προβλέπει επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές  για ειδικές περιοχές της χώρας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, ότι δικαιούνται επιχορηγήσεις οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά και οι θυγατρικές ομίλων που κάνουν διαφορετική δραστηριότητα που δε  σχετίζεται με το κυρίως αντικείμενο του ομίλου.

Δημιουργείται μια ζώνη που προστατεύει τον επενδυτή από τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας

Επιταχύνονται οι διαδικασίες δημιουργώντας μια ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές, δημιουργούνται καθεστώτα θεματικά και μπορεί να κινηθεί και πέρα των περιφερειακών ενισχύσεων. Οριζόντιες δράσεις που χρηματοδοτούνται ανάλογα την περιοχή. Έχουν προστεθεί δράσεις, όπως επιχειρήσεις για νέους,

Δεν ισχύει το deminimis που ισχύει με τον ΕΣΠΑ, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης που θέτει όριο για το ποσό που μπορεί να επιχορηγηθεί μια εταιρεία, αλλά με βάση τον χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων μπορεί να αιτηθεί επιχορήγηση. Οπότε μπορεί να υποβάλει αίτηση για επένδυση επιχείρηση που έχει υποβάλει αίτηση και με προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.

Δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ατομικές επιχειρήσεις, αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί  ΙΚΕ, για να υποβληθεί μια νέα επένδυση.

Τα σχήματα franchise μπορούν αν θέλουν να κάνουν αίτηση, αλλά όχι για δραστηριότητα λιανικής ή εστίασης. Μπορεί αν αφορά μια άλλη επένδυση  στη μεταποίηση, ή σε logistic center, παροχής υπηρεσίας σε τρίτους.

Πότε θα γίνονται οι αιτήσεις

Θα δίνονται 3 κύκλοι μέσα στο χρόνο, στους οποίους θα μπορούν οι επιχειρήσεις να καταθέτουν αιτήσεις. Δε θα δίνονται παρατάσεις, αλλά θα ανοίγει νέος κύκλος για τρεις μήνες, θα κλείνει και θα ανοίγει νέος.

Στο νόμο εκτός από επενδύσεις με επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να κατατεθούν και δράσεις όπως μια αναβάθμιση ενεργειακή ή μια κατάρτιση για τις οποίες θα πρέπει να περιγραφεί η ανάγκη για τη δράση, το σχέδιο και το κόστος.

Αποκλείονται οι περιοχές που είναι κορεσμένες για νέες επενδύσεις τουριστικές. Από τις επιχορηγήσεις, έχουν αποκλειστεί περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, της Βόρειας και Νότιας Αθήνας, σημείωσε ο υπουργός και δίνεται έμφαση στην περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης

Παπαθανάσης: Τα διαρθρωτικά προγράμματα για την απολιγνιτοποίηση φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα