Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν

«Προστάτης και ηγέτης των Τούρκων του πλανήτη» αυτοανακηρύχθηκε, για μια ακόμη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση με αφορμή την έναρξη της νέας νομοθετικής χρονιάς.

Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη Συρία και καμία από τις δραστηριότητες που εξελίσσονται εκτός των συνόρων μας, δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν εκμετάλλευσης. Η ανάπτυξη και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, από το Αιγαίο μέχρι

και τη Μαύρη Θάλασσα, αποτελεί ένα από τα βασικά και άμεσα ενδιαφέροντά μας. Όπως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, κατά τον ίδιο τρόπο θα το κάνουμε και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Μας αφορά άμεσα κάθε εξέλιξη σε κάθε σπιθαμή της Μεσογείου, του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσα. Από την Ευρώπη στον Καύκασο, από την κεντρική Ασία ως τη νότια Ασία, υπάρχουμε με αυτό το πνεύμα. Όσο αφορά εμάς στην Τουρκία, θα παλέψουμε σε αυτή την αχανή γεωγραφική περιοχή για να κρατήσει ζωντανές τις ευκαιρίες ώστε να κερδίζει από κοινού με τους συνεργάτες της. Έτσι ανοίξαμε την καρδιά και τα σύνορά μας στους Σύρους αδελφούς μας που η πίεση του καθεστώτος (Άσαντ) τους συνέτριψε»

Η λίρα σημείωσε πτώση 1%

Την ίδια ώρα, πάντως, η λίρα της Τουρκίας κατέγραψε πτώση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές δεν είδαν με θετικό τρόπο την αναφορά του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάει μόνη της και να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη βορειοανατολική Συρία.

Η λίρα μειώθηκε κατά 1%, φτάνοντας στο 5,7 έναντι του δολαρίου, επεκτείνοντας τις απώλειες, φέτος, στο 7,2%.

«Η Τουρκία δεν θα χάσει ούτε μία μέρα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του για την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς στην Άγκυρα. «Σχεδιάζουμε να φιλοξενήσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους στην ασφαλή ζώνη, 30 χιλιόμετρα μέσα (σσ στο έδαφος της Συρίας). Το έργο μας είναι έτοιμο».

Η Τουρκία δεν έχει επιτύχει τους στόχους που επιδιώκει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Ερντογάν.

«Αφού διασώσουμε την περιοχή από την τρομοκρατική οργάνωση, θα ξεκινήσουμε το έργο με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», είπε.

Η ασφαλής ζώνη θα εκτείνεται από το ανατολικό τμήμα του ποταμού Ευφράτη στα ιρακινά σύνορα, δήλωσε ο Ερντογάν. Η Τουρκία θα ξεκινήσει με την επανεγκατάσταση 1 εκατομμυρίου Συρίων σε 140 χωριά και 50 συνοικίες, δήλωσε ο Ερντογάν. Ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός είναι έτοιμος, είπε.

The post Νέα βουτιά για την τουρκική λίρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα