Αποκαλυπτικό: Νέα απόφαση – Αποζημίωση 800 ευρώ με ταυτόχρονη τηλεργασία και επιμίσθιο

Την δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των απασχολούμενων τους στην επιχείρηση και ταυτόχρονα να ζητήσουν με επιπλέον αμοιβή τηλεργασία από τους εργαζόμενους προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», η κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις- εργοδότες «να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για

πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης».

Η τηλεργασία θα πρέπει να δηλωθεί στο ειδικό έντυπο που υπάρχει στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα πρέπει να είναι αμειβόμενη αναλογικά σε σχέση με τις μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου.

Περισσότερα λεφτά 

Με αυτό τον τρόπο ο εργαζόμενος θα λάβει την αποζημίωση των 800 ευρώ, η οποία ισχύει για 45 ημέρες, και στη συνέχεια ο εργοδότης θα πρέπει να του καταβάλει την επιπλέον αμοιβή του για την τηλεργασία που προσφέρει στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, με αυτό τον τρόπο θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να διατηρήσουν τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν το μηνιαίο μισθό τους καθώς καλούνται να ζήσουν με 800 ευρώ για 45 ημέρες.

Συγκεκριμένα οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό,  και σε κάθε περίπτωση μέχρι το ποσό των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους. Για το επιπλέον ποσό θα υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό από τον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι τις ασφαλιστικές εισφορές όσων εργαζομένων «πάγωσε» η σύμβαση τους τις καταβάλλει το κράτος επί του ονομαστικού τους μισθού, το ίδιο και για όσους αναστέλλεται η σύμβαση και η επιχείρηση παραμένει ανοικτή.

Οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλουν τις μεταβολές των συμβάσεων στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υποβάλλουν, ενώ μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης της αναστολής συμβάσεων εργασίας,  απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

Ταυτόχρονα, βέβαια, οι επιχειρήσεις πέρα από την αναστολή συμβάσεων εργασίας έχουν την δυνατότητα να θέσουν σε εκ περιτροπής απασχόληση το υπόλοιπο προσωπικό τους κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας μειωμένους μισθούς κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών.

Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο τις  επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊού και έχουν ανακοινωθεί η ΚΑΔ τους κι όχι συλλήβδην για όλες, σύμφωνα με άλλη διευκρινιστική υπουργική απόφαση που προωθείται. Παρά το γεγονός ότι η ΠΝΠ προέβλεπε ότι το μέτρο θα ισχύσει για 6 μήνες, στην απόφαση θα επισημαίνεται ότι το μέτρο θα επανεξετάζεται ανάλογα με την πορεία του κορονοϊού, αρχής γενομένης από τις 30 Απριλίου.

Στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ακόμη ότι αίρονται αυτοδίκαια  όλες οι άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής, αλλά και η διαδικασία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργαζομένους από την 1η Απριλίου με βάση το τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020 δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ακόμη και αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος  τακτικής ανεργίας.

 Πώς θα λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση των 800 ευρώ

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων ( supportemployees.yeka.gr ) για να λάβουν την ειδική αποζημίωση από την 1η Απρίλιου και μετά την καταχώριση της υπεύθυνης δήλωσης των εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και της αποστολής από τους εργοδότες του αριθμού πρωτοκόλλου. Ακόμη θα υποβάλλουν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), αλλά και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία με τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης.

  Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020, ως εξής:

-Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

-Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

-Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

-Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

-Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

-Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

-Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

-Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

-Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

-Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0, και στη συνέχεια θα παραταθεί.

 Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Έως τις 20 Απριλίου 

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις- εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνη έως τις 31 Μαρτίου, ενώ όσοι έχουν ανοικτή επιχείρηση η υποβολή αιτήσεων για αναστολή συμβάσεων εργασίας μπορεί να γίνει σταδιακά από τις 21 Μαρτίου και μέχρι τις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας του εργαζομένου το μέγιστο για 45 ημερολογιακές ημέρες.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που προχωρούν σε αναστολή συμβάσεων, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020.

Στον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι εργαζόμενοι αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που έληξε η σύμβαση τους.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε περισσότερους του ενός εργοδότες, των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής άρα και οι συμβάσεις εργασίας τους, οι εργαζόμενοι επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη, ενώ εάν απασχολούνται σε περισσότερους εργοδότες και ανασταλεί η σύμβασή τους τότε επιλέγουν αποκλειστικά έναν εργοδότη, προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ακόμη για τους εργαζόμενους, που παγώνουν οι συμβάσεις εργασίας τους, παρατείνεται για 3 μήνες η αποπληρωμή όλων των οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή  διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής προς στα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν την 31/3/2020, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα