Μυστήριο με τη πώληση του Maltese Falcon: Ο Billionaire και η Αμβροσιάδου

00:03 7/6/2022 - Πηγή: Mononews

Ένα από τα πιο εμβληματικά ιστιοφόρα, το «Γεράκι της Μάλτας» το θρυλικό γιοτ με τα τρία κατάρτια και το πολυτελές τζακούζι στο κατάστρωμά του έχει πάψει να βρίσκεται πλέον σε ελληνικά χέρια, περνώντας στην κατοχή ενός multi billionaire Ιταλού, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Όπως αποκάλυψε η στήλη Wiseman του mononews.gr, το πλωτό κόσμημα που τραβούσε όλα τα βλέμματα όποιο λιμάνι κι αν διέσχιζε, ανήκει πλέον σε έναν πολυδισεκατομμυριούχο, ιταλικής καταγωγής,

αφού η Ελληνο-κύπρια επιχειρηματίας Ελένη Αμβροσιάδου που δραστηριοποιείται πάνω από 20 χρόνια στον χώρο των hedge-funds αποφάσισε να το πουλήσει.

Πριν 11 χρόνια, μια εκδρομή με το πολυτελές γιοτ στον Ατλαντικό μαζί με τον τότε σύζυγό της και τους φίλους της, της γέννησε την επιθυμία να το αποκτήσει, αγοράζοντάς το έναντι 60 εκατ. στερλίνων.

Τα επόμενα χρόνια, η Έλενα Αμβροσιάδου, η υψηλότερa αμειβόμενη γυναίκα της Βρετανίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2014, λόγω των αποδοχών της που άγγιζαν τα 15,9 εκατ. στερλίνες, απολαμβάνει την πολυτέλεια του μοναδικού γιοτ, ενώ πολλές φορές το παραχωρεί και σε φίλους της.

To επιβλητικό «Γεράκι» με μήκος 88 μέτρα, χωρητικότητα 12 καλεσμένων, VIP δωμάτιο στο πάνω κατάστρωμα και τζακούζι αποτελεί την ιδανική «luxury» επιλογή για τους λάτρεις της ιστιοπλοΐας, οι οποίοι μπορούν και τώρα ακόμα να το νοικιάσουν από 450.000 ευρώ την εβδομάδα.

Εντυπωσιακή πολυτέλεια

O Τομ Πέρκινς δημιούργησε ένα από τα πιο εντυπωσιακά τρικάταρτα ιστιοπλοϊκά γιοτ των τελευταίων 100 ετών, όταν κατασκεύασε το 88 μέτρων «Γεράκι της Μάλτας» στο ξακουστό ναυπηγείο Perini Navi.

Το έργο ξεκίνησε το 2006 και χρειάστηκε σχεδόν έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί. Τα επιβλητικά κατάρτια του έχουν κατασκευαστεί από ανθρακονήματα, ενώ μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του ήταν το Falcon Rig, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των λευκών πανιών με το μαύρο γεράκι στο μεσαίο κατάρτι, .

Σε ένα ιστιοπλοϊκό τέτοιου μεγέθους, η τεχνολογία Falcon Rig λειτούργησε ως ένα σύστημα που μπορεί να διαχειριστεί την δύναμη των πανιών αποκλειστικά και μόνο ένα άτομο, με τη χρήση ενός κουμπιού που καθορίζει τη κλίση των πανιών βάση του αέρα.

Η διαχείριση των πανιών του, εμβαδού 2.415 τετραγωνικών μέτρων χάρη σε αυτό το σύστημα, σύμφωνα με τον Πέρκινς, ήταν μια διαδικασία την οποία μπορούσε να την μάθει ο οποιοσδήποτε ναύτης μέσα σε πέντε λεπτά.

«Και κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα άλλα μεγάλα σκάφη», ανέφερε ο Πέρκινς.

Κι αν η τεχνολογία του εντυπωσίασε χάρη στην απλότητά της, η  industrial chic αρχιτεκτονική του προσέλκυσε πολλούς millionaires και billionaires μαζί με τους φίλους τους να βρεθούν στο κατάστρωμά του απολαμβάνοντας τις διακοπές τους.

Το εσωτερικό του πλοίου σχεδιάστηκε από τον Ken Freivokh και εμπνεύστηκε από την εντυπωσιακή συλλογή μοντέρνας τέχνης του Τom Perkins.

Ο Freinvoch χρησιμοποίησε ως βάση το δέρμα, το γυαλί, το ξύλο και το ατσάλι δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό εσωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει μία μεγάλη σουίτα με ένα king bed, πέντε επιπλέον καμπίνες επισκεπτών και καμπίνες, οι οποίες φιλοξενούν το 17μελές πλήρωμα.

Το πολυτελές γιοτ πουλήθηκε στην Ελένη Αμβροσιάδου, την ιδρύτρια του hedge fund IKOS Asset management.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο υπερπολυτελές ιστιοπλοϊκό δέχτηκε μια σειρά επισκευών κατά το 2020 και πλέον είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση στη διόλου ευκαταφρόνητη τιμή των 450.000 ευρώ ανά εβδομάδα.

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του που έχουν δημοσιοποιηθεί αποκαλύπτουν το elegant design του χάρη και στους πίνακες μοντέρνας τέχνης που διακοσμούν πολλούς από τους χώρους τους.

Η VIP κρεβατοκάμαρα, το φιλόξενο τζακούζι, η εντυπωσιακή τραπεζαρία με ιαπωνικές επιρροές είναι μόνο μερικά από τα αρχιτεκτονικά διαμάντια, που κάνουν το Γεράκι της Μάλτας να ξεχωρίζει.

Σαρώνει τις διακρίσεις

Το «Maltese Falcon» έχει λάβει πάνω από 18 διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου Finest Superyacht Ever από το περιοδικό «Superyacht World», με τους λάτρεις των υπερπολυτελών γιοτ να το έχουν ξεχωρίσει όχι μόνο για τη Hi tech τεχνολογία του αλλά και το εντυπωσιακό του design.

Ακόμη, έχει κερδίσει την 1η θέση στην ψηφοφορία για το Baccarat SuperYacht World Trophy που έγινε επίσης για λογαριασμό του περιοδικού «Superyacht World», ενώ το 2016 τοποθετήθηκε από το ίδιο έντυπο στο Top 10 του Hall of Fame για την τεχνολογία του και το μοναδικό του design.

Ποια είναι η Ελένη Αμβροσιάδου

Γεννήθηκε σε μία γειτονιά του Πανοράματος Θεσσαλονίκης, την οποία εγκατέλειψε όταν κλήθηκε να ξεκινήσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Ξεκινάει δουλειά στην πετρελαϊκή BP και στα 27 της βραβεύεται ως το νεότερο ανώτερο στέλεχος της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Η πορεία της ήταν αξιοζήλευτη για κάθε φιλόδοξο άνδρα και γυναίκα. Από την BP μεταπηδάει στην KPMG Management Consulting, στο Μπαχρέιν, όπου το επιχειρηματικό «μικρόβιο» κατεύθυνε τα επόμενα βήματά της.

Άφησε την εταιρεία, για να κάνει στη συνέχεια το δικό της προσωπικό βήμα στον επιχειρηματικό χώρο.

Με τον πρώην σύζυγό της, με τον οποίο έζησε ένα εκρηκτικό διαζύγιο, ίδρυσε το 1993 την IKOS Asset Management, της οποία παραμένει μέχρι και σήμερα CEO.

Το αρχικό κεφάλαιο δεν ξεπερνούσε τα 350.000 ευρώ, όμως γρήγορα τα κέρδη συσσωρεύτηκαν και το 2004 το εισόδημά της αγγίζει τα 16 εκατομμύρια αγγλικές λίρες. Το όνομά της συζητήθηκε όταν αγόρασε το «Γεράκι της Μάλτας». Ήταν τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ για ιστιοφόρο.

Το «χρυσό ζευγάρι» όπως χαρακτήριζαν αυτή και τον σύζυγό της, μετά από σχεδόν 30 χρόνια γνωριμίας, μπλέχτηκε σε μια μακροχρόνια και άκρως δαπανηρή δικαστική διαμάχη όπου ο καθένας, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής,  είχε προχωρήσει σε διψήφιο αριθμό αγωγών εναντίον του άλλου.

Η ιστορία του διαζυγίου σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε την επιτυχημένη διαχείριση της εταιρείας την κατατάσσοντάς την σε μία από τις πιο έμπειρες διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη.

Στο πλούσιο βιογραφικό της αναφέρεται το βραβείο Cranfield Distinguished Alumnus, που της απονεμήθηκε το 2007.

Είναι μέλος του Advisory Board του Cranfield School of Management, Dean’s Council of the Harvard Kennedy School και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Δραστηριοποιήθηκε έντονα στον χώρο της φιλανθρωπίας, γι’ αυτό το λόγο και έδωσε πολλές φορές το Γεράκι της Μάλτας για φιλανθρωπικούς σκοπούς και πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της όπως η διάσημη μεγάλη κυρία των Hedge Funds Hegerued με τους φίλους της και ο διάσημος γκαλερίστας Gaggosian.

Η Ελενα Αμβροσιάδου έχει επιδείξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, υποστηρίζοντας σε μόνιμη βάση την ARK (Absolute Return for Kids) την Oxford Philomusica Orchestra, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αντικαρκινική Εταιρεία στην Κύπρο, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ενώ κάλυψε οικονομικά την αποστολή των μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στην Αϊτή, όπου και πέτυχαν τον απεγκλωβισμό ενός 24χρονου που ήταν θαμμένος επί 11 ημέρες στα χαλάσματα.

Διαβάστε επίσης:

Μελίνα Τραυλού: Η ναυτιλία δεν είναι απλά ένας επιχειρηματικός κλάδος, είναι ένας παγκόσμιος, οικονομικός, στρατηγικός εταίρος

Keywords
Αναζητήσεις
αμβροσιαδου ελενα,
Τυχαία Θέματα