Μητσοτάκης στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: «Η Ελλάδα ξανά παρούσα με αυτοπεποίθηση
Μήνυμα ότι η Ελλάδα γίνεται ελκυστική για επενδύσεις έστειλε από το βήμα της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα είναι ξανά παρούσα με αυτοπεποίθηση, σημείωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας μελλοντικούς επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην χώρα. «Τα κεφάλαιά σας είναι ευπρόσδεκτα» είπε χαρακτηριστικά.
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η χώρα είναι ελκυστική και για έναν ακόμη λόγο, αφού πλέον είναι μια χώρα χαμηλού πολιτικού ρίσκου, στοιχείο σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η Ελλάδα αλλάζει με όχημα την οικονομία της, σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε ειδικότερα στον δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά, αλλά και στις φοροελαφρύνσεις, που αποτελούν κίνητρο για την επιχειρηματικότητας. Η χώρα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, επανέλαβε απευθυνόμενος στο ακροατήριο της Ευρω-Αραβικής Συνόδου.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης της χώρας το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ αναφέρθηκε και στην διεθνή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μέσα στο 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά.
«Το διακύβευμα ευθύνης της δικής μας γενιάς προς τις επόμενες είναι να δώσουμε λύσεις γεφυρώνοντας την ανάπτυξη με την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα πιστή στη συμφωνία των Παρισίων έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως ήθελαν οι στόχοι του 2020 και βαδίζει ταχύτατα προς εκείνους του 2030. Για αυτό και μέχρι τότε το 35% του συνολικού ενεργειακού μίγματος της χώρας μας θα αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «προωθούμε στην Ελλάδα την ενεργειακή μας πολιτική με αιχμή της τις υποδομές. Γιατί ακριβώς αυτές αποτελούν κέντρο αλληλοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης: Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες, μεταφέρουν τεχνογνωσία, αλλά και προσφέρουν στους άλλους επενδυτικούς τομείς δύο πολύ κρίσιμα ανταγωνιστικά στοιχεία: τη φθηνή και προσιτή ενέργεια και τα δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών».
Σημείωσε ότι το ύψος των συγκεκριμένων επενδύσεων για την εξαετία 2019- 2025 ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ, καθώς προωθούνται οι ενεργειακές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Βουλγαρία, προϋπολογισμού 4,3 δισ. ευρώ, κατασκευάζεται ο αγωγός για τη μεταφορά αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω Κύπρου, με ύψος επένδυσης 3,5 δισ. ευρώ, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα προωθούνται δύο μεγάλα έργα: το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Καβάλας μετατρέπεται, τώρα, σε υπόγεια δεξαμενή φυσικού αερίου, με προϋπολογισμό 240 εκατομμύρια ευρώ.
Και στην Αλεξανδρούπολη ιδρύεται σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, που θα απαιτήσει κεφάλαια 650 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, τόνισε πως προωθείται ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αμφιλοχίας δυναμικότητας 680 MW, προϋπολογισμού 502 εκατομμυρίων και ακολουθεί το υβριδικό συγκρότημα σε Σητεία και Ρέθυμνο που θα συνδυάζει αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Θα παράγει 304 MW ετησίως και θα απορροφήσει κεφάλαια ύψους 280 εκατομμυρίων.
«Ας είναι πιο προσεκτικοί…»
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα αναφερόμενος στις πρακτικές της Τουρκίας τόσο σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, όσο και την συμπεριφορά της στο Αιγαίο.
«Θα ήταν καλό να μην φορτίζει περαιτέρω την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
» Με αφορμή όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες πρέπει να πω ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ταυτόχρονα είναι επιφορτισμένο με την αποστολή της φύλαξης των συνόρων μας, την οποία με αυτή την κυβέρνηση θα επιτελεί στο ακέραιο. Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο μείζον θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες φυγάδες πολέμου και ανέχειας, που έχουν όνειρο να φτάσουν στον ευρωπαϊκό παράδεισο.
Ωστόσο, τόνισε: «Η χώρα μου δέχεται ροές ασύμμετρες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου.
» Όμως, μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων. Μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Χρειάζεται περισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς. Να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης. Και χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Χρειάζεται, επίσης, περισσότερη συνεργασία στην καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών. Για να σταματήσει αυτό το χυδαίο εμπόριο ελπίδας» συμπλήρωσε.
Επαφές στο περιθώριο της Συνόδου
Στην σκιά της δήλωσης του Ζόραν Ζάεφ ότι μέρος της Συμφωνία των Πρεσπών θα «παγώσει», μετά το «όχι» των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, ενώ θα ακολουθήσει στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
Επίσης, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.
The post Μητσοτάκης στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο: «Η Ελλάδα ξανά παρούσα με αυτοπεποίθηση appeared first on mononews.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Μεγάλου: Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους μετά τη συμφωνία- «σταθμό» με την Intrum
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (από 28/10 έως 2/11/2019)
- Έτοιμος να «παγώσει» άρθρα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Ζόραν Ζάεφ
- Σοβαρά λάθη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
- «Σκληρή γλώσσα» Μελισσανίδη στους παίκτες. Στο «ψυγείο» ο Βράνιες
- Πυροβόλησαν άνδρα στο Χαϊδάρι
- Νέο Mazda MX-30
- Ηράκλειο: Μάζεψαν 40 σακιά ελιές, αλλά από ξένο λιόφυτο
- Τουριστικό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα της Χαλκίδας – Συνελήφθη ο κυβερνήτης
- Παρασκευή «κληρώνει» για την ταινιοθήκη του Mega
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mononews
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (από 28/10 έως 2/11/2019)
- Τουριστικό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα της Χαλκίδας – Συνελήφθη ο κυβερνήτης
- «Άγριες Μέλισσες»: Μία σύγκρουση που μπορεί να καταλήξει… θανάσιμη (video)
- Halloween: Αυτά είναι τα καλύτερα πάρτι για να γιορτάσετε την ημέρα του τρόμου στην Αθήνα
- «Φθινόπωρο» στο Χρηματιστήριο – Μέτρα για μείωση της φορολογίας στα Α/Κ και τις επιχειρήσεις «ξορκίζουν» τα φαινόμενα Folli Follie
- Δόση ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή στα καταστήματα ΟΠΑΠ μέχρι αργά το βράδυ
- Diversa: Απέσυρε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της CobaltAir
- Ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο Μιλάνο που φέρνει τη μαγεία της φύσης στο εσωτερικό του (15 pics)
- BP: Βουτιά 41% στα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο
- Μetropolitan: Fusion Virtual Navigation για βιοψίες χωρίς άσκοπες επεµβάσεις

- Τελευταία Νέα Mononews
- Diversa: Απέσυρε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της CobaltAir
- Δόση ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή στα καταστήματα ΟΠΑΠ μέχρι αργά το βράδυ
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις της εβδομάδας (από 28/10 έως 2/11/2019)
- Τουριστικό πλοίο προσέκρουσε στη γέφυρα της Χαλκίδας – Συνελήφθη ο κυβερνήτης
- Μetropolitan: Fusion Virtual Navigation για βιοψίες χωρίς άσκοπες επεµβάσεις
- Τράπεζα Πειραιώς: Παρέλαβε το χάλκινο βραβείο στα Effie Awards Europe
- «Φθινόπωρο» στο Χρηματιστήριο – Μέτρα για μείωση της φορολογίας στα Α/Κ και τις επιχειρήσεις «ξορκίζουν» τα φαινόμενα Folli Follie
- Ένα μοντέρνο διαμέρισμα στο Μιλάνο που φέρνει τη μαγεία της φύσης στο εσωτερικό του (15 pics)
- BP: Βουτιά 41% στα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Σοβαρά λάθη στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
- Φρέσκο ελαιόλαδο ζητά το Facebook
- Πτώση 10,18% της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2019
- Νέο Mazda MX-30
- CDU στη Θουριγγία: "Η Αριστερά μάς αποφεύγει ως μίασμα"
- Προς εκλογές η Βρετανία: «Ναι» του Κόρμπιν στη νέα πρόταση Τζόνσον για κάλπες
- Μητσοτάκης προς Τουρκία: Να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναφέρεστε στην Ελλάδα
- Κομισιόν: Αρμοδιότητα της Ελλάδας οι αλλαγές στην εποπτεία κρατικών ΜΜΕ!