Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στο εμπόριο

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αποκλίνοντας από τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν οι αγορές στην Ασία, με τους επενδυτές να αναμένουν λεπτομέρειες για τα αντίμετρα τα οποία η Κίνα προειδοποίησε ότι θα επιβάλει, ύστερα από την κλιμάκωση των εμπορικών σχέσεών της με τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τους επιπλέον δασμούς που ενδέχεται να επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στην υφιστάμενη

ανασφάλεια προτέθηκαν τα νέα σχόλια του Trump, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρει ότι «θα ήταν σοφό εκ μέρους της Κίνας να ολοκληρώσει τώρα μια εμπορική συμφωνία καθώς η θέση της θα επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου». Ο οικονομικός σύμβουλός του, Larry Kudlow, δήλωσε στο Fox News ότι η Κίνα προσκάλεσε τον εμπορικό αντιπρόσωπο Robert Lighthizer και τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin να επιστρέψουν στο Πεκίνο, αν και δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Trump θα συναντηθεί πιθανότατα με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, κατά τη συνεδρίαση του G20 στα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά τους, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για την έλλειψη προόδου στις εμπορικές συνομιλίες, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην οικονομική ανθεκτικότητα της Κίνας. Η People’s Daily, η κυρίαρχη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε σε ένα πρώτο σχόλιο ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν τήρησαν την ανακωχή και προχώρησαν στην επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Στο μέτωπο του Brexit, η Theresa May υπόσχεται να ανοίξει εκ νέου τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να αναζωογονήσει τις διαπραγματεύσεις της με το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης και να πετύχει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλειου από το μπλοκ μέχρι το καλοκαίρι. Το γραφείο της πρωθυπουργού δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει μες στην εβδομάδα με την ΕΕ, πώς να ξαναγράψει την πολιτική συμφωνία για τους μελλοντικούς τελωνειακούς δεσμούς – για το οποίο η ΕΕ έχει εκφράσει προθυμία – αν και τα μέλη του κόμματος των Εργατικών έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα υποστήριζαν μια συμφωνία χωρίς τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε άλλες ειδήσεις, η τιμή του Bitcoin ξεπέρασε τα 7.000 δολάρια, με τα πρόσφατα κέρδη σε κρυπτονομίσματα να επεκτείνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αντιθέτως, οι τιμές των βασικών μετάλλων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να επανεξετάζουν τις προοπτικές ζήτησης, δεδομένων των ασταθών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, που προκύπτουν από το τεταμένο γεωπολιτικό κλίμα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρίσκεται στο +0,15%, στη Φρανκφούρτη ο DAX στο -0,23%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο -0,05% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο -0,29%.

The post Μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές, με το βλέμμα στο εμπόριο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα