Μηδενική ανάπτυξη για το 2020 «βλέπει» η ΤτΕ

Μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2020,  λόγω των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού, περιμένει η Τράπεζα της Ελλάδας. Με το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας να προβλέπει μηδενικό ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, αντί 2,4% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη.

«Η

εξάπλωση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 και η όξυνση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος επηρεάζουν καταλυτικά τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και θέτουν, προσωρινά, μεγάλα εμπόδια στην πορεία προς την κανονικότητα», τονίζει η κεντρική τράπεζα στην έκθεσή της για την οικονομία.

Η έκθεση του διοικητή χαρακτηρίζει «εξαιρετικά σημαντική» η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στις 18 Μαρτίου να εφαρμόσει εξαίρεση (waiver) από τον γενικό κανόνα επιλεξιμότητας ομολόγων για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που συνδέεται με την πανδημία (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2020.

Όπως αναφέρει η ΤτΕ στην Έκθεση του Διοικητή για το έτος 2019 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα «η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον 2,4 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα. Η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης θα προέλθει κυρίως από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης, με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και της εγχώριας ζήτησης, αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ οι επιπτώσεις της στις εθνικές οικονομίες θα εξαρτηθούν και από τα εθνικά και διεθνή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που λαμβάνονται. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος ενσωματώνει υποθέσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα