Μέτρα για τη στήριξη της έρευνας ζητά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών

17:02 4/5/2020 - Πηγή: Mononews

Τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της έρευνας ζητάει με ανακοίνωσή της που κοινοποίησε στο γραφείο του πρωθυπουργού, τους αρμόδιους υπουργούς και σε σειρά από αξιωματούχους η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών.

Όπως τονίζεται σχετικά, «είναι επείγουσα ανάγκη» να προχωρήσει: α) άμεσα η θεσμοθέτηση ρυθμίσεων που θα υλοποιούν τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, ώστε να ανατραπεί η πολυδιάσπαση του ερευνητικού ιστού, β) η βασική έρευνα, που είναι προϋπόθεση sine qua non για την εφαρμοσμένη Έρευνα και την ανάπτυξη της Καινοτομίας, γ)η διαμόρφωση Εθνικής Ερευνητικής

Πολιτικής και να εγκαθιδρυθεί Εθνική Ερευνητική Στρατηγική μέσα από την οργανική και συνδυασμένη αξιοποίηση του συνόλου του επιστημονικού-ερευνητικού δυναμικού της χώρας.

Η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών σημειώνει πως «οι Ερευνητές των Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ) αποτελούν έναν εξαιρετικά εξωστρεφή, παραγωγικό και δυναμικό κλάδο, με διεθνή αναγνώριση και προσφορά στην Έρευνα, την Καινοτομία και την ανάπτυξη, όπως αποδεικνύεται και από τις διεθνείς αξιολογήσεις (από το 1995), τους δείκτες Έρευνας & Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, καθώς και τις επιδόσεις τους στα χρηματοδοτικά Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα».

Σημαντικός ήταν επίσης ο ρόλος τους, όπως τονίζει η Ένωση, στην αντιμετώπιση σειράς κρίσεων υψηλού κινδύνου (ατύχημα Τσερνόμπιλ και Φουκουσίμα, πετρελαιοκηλίδα Αγίας Ζώνης στον Σαρωνικό, ηφαιστειακές κρίσεις – π.χ. Σαντορίνη 2011-2012, ναυάγια και θαλάσσια ατυχήματα, επεισόδια ανθρωπογενούς ρύπανσης του περιβάλλοντος κ.λπ.).

«Πρόσφατα, επιδεικνύοντας το ίδιο πάντα υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, τα ΕΚ συνέβαλαν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που διέρχεται η χώρα μας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19, θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου την υλικοτεχνική τους υποδομή και το προσωπικό τους, το οποίο διακρίνεται για την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση. Για μία ακόμη φορά Ερευνητές και Καθηγητές από 6 Ερευνητικά Κέντρα και 4 Πανεπιστήμια συνεργάζονται στενά αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και εξοπλισμό με απώτερο σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται ακόμη.

Ως εκ τούτου, «είναι απαραίτητο για το συμφέρον της κοινωνίας και της οικονομίας να γίνει συνείδηση όλων πως η έρευνα αποτελεί επένδυση για την Ελλάδα όχι πολυτέλεια» και πως «πρέπει και μπορεί να αποτελέσει την βαριά βιομηχανία της χώρας μας και για την επόμενη ημέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα