Μέτρα ανακούφισης από τις επιπτώσεις του κορονοϊού σε εργαζομένους και επιχειρήσεις- Στα 400 ευρώ το επίδομα

Σήμερα αναμένεται η πρώτη Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου για την ενίσχυση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορονοϊού με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», αναμένεται να καταβληθεί επίδομα 400 ευρώ το μήνα σε όλους τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική απόφαση. Ο κουμπαράς για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων αρχικά θα έχει αποθεματικό περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών αναφέρονται σε 200.000 άτομα.

Κατά την

διάρκεια της ημέρας, θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, Εργασίας Γ. Βρούτσης, προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν τους άξονες των πολιτικών που θα δρομολογηθούν τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους υπουργούς να υπάρχει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις σε κάθε φάση λήψης περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του ιού, καθώς και αντίστοιχο σχέδιο για τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος με δεδομένο ότι μιλάμε, πλέον, για ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι εφόσον αποφασιστεί από δημόσια αρχή η αναστολή της λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του. Αυτός ο λόγος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης οφείλεται σε «ανωτέρα βία» και συνεπώς ο εργοδότης δεν υποχρεούται σε καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων κατά την περίοδο αυτή, κατά την οποία διαρκεί η αναστολή λειτουργίας.

Να σημειωθεί ότι πως προς το παρόν σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι σε θέατρα, κινηματογράφους, χώρους αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης και δικαστήρια . Επίσης στις επιχειρήσεις που έκλεισαν συμπεριλαμβάνονται τα φροντιστήρια και γενικότερα όλες οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα