Με βαρύτατο sell-off ολοκλήρωσε τον Απρίλιο η Wall Street – Βουτιά 939 μονάδων για τον Dow Jones, στο -4,17% ο Nasdaq

Με τον χειρότερο τρόπο ολοκληρώθηκε ο Απρίλιος στη Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να παρασέρνουν προς νέα χαμηλά για το 2022 τον Nasdaq και τον S&P 500, ενώ ο Dow Jones έπεσε ξανά κάτω από το όριο των 33.000 μονάδων.

Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 939 μονάδων, στις 32.977,21 μονάδες (-2,77%), ο S&P 500 με απώλειες -3,63% στις 4.131,93 μονάδες και ο Nasdaq

με βουτιά 4,17% στις 12.334,64 μονάδες.

Μεγάλη αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας η μετοχή της Amazon, η οποία μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη, υποχώρησε κατά 14,05%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τη μετοχή από το 2006.

Με τη νέα τους πτώση την Παρασκευή, οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν έναν καταστροφικά Απρίλιο, κατά τον οποίο ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008,  με συνολικές απώλειες 13,3%. Ο S&P 500 έκλεισε τον μήνα με συνολική πτώση 8,8%, καταγράφοντας τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, ενώ ο Dow Jones έκλεισε με βουτιά 3,9% τον Απρίλιο.

Ο Nasdaq βρίσκεται πλέον στην επικράτεια του bear market, με απώλειες 23,9% από το υψηλό του, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14,3% από το υψηλό του και ο Dow Jones κατά 10,8%.

Πέρα από την Amazon, οι μετοχές της Apple, η οποία ανακοίνωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου, υποχώρησαν κατά 3,66%, αφού η διοίκηση τόνισε ότι οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να εμποδίσουν τα δημοσιονομικά έσοδα του τρίτου της τριμήνου (Απρίλιος-Ιούνιος), ενώ βουτιά 6,94% σημείωσε η μετοχή της Intel, μετά την έκδοση αδύναμου guidance για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης του 2022.

Περίπου το 80% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες των επενδυτών. Ωστόσο τα θετικά αποτελέσματα επισκιάζονται από τις βαριές ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό και την επικείμενη απάντηση της FED μέσα στον Μάρτιο, η οποία ενδέχεται να αυξήσει κατά 50 μ.β. τα βασικά της επιτόκια. Μια προοπτική που ήδη ασκεί πιέσεις στις αγορές ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αυξάνονται, προκαλώντας πρόβλημα στις τεχνολογικές μετοχές.

Μάλιστα, την Παρασκευή μια ακόμα ένδειξη για τον πληθωρισμό ήρθε να προκαλέσει νέα ανησυχία στην αγορά, καθώς ο  βασικός δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών – ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού για τη Fed – αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Έτσι τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται προς την συνάντηση των αξιωματούχων της FOMC την επόμενη εβδομάδα, αλλά και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Απρίλιο, όπως και μια νέα σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων από εταιρείες όπως η Pfizer, η Starbucks, η Uber και άλλες.

Διαβάστε επίσης:

Μικτά πρόσημα για τις τιμές του αργού την Παρασκευή

Ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου για την Apple, απογοήτευσε η Amazon

Keywords
Τυχαία Θέματα