Με ένα κλικ οι νέες συντάξεις υγειονομικών και αναπηρίας

07:42 2/6/2021 - Πηγή: Mononews

Εντός Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η ηλεκτρονική έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης αναπηρίας και συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του π. ΤΣΑΥ (υγειονομικοί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του e-ΕΦΚΑ θα υλοποιηθεί βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την σταδιακή ηλεκτρονική

έκδοση όλων των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ο νέος διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, έχοντας διαχειριστεί τεκτονικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά τα τελευταία χρόνια, καλείται με αποτελεσματικότητα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να βρει λύσεις σε δομικά προβλήματα που υπάρχουν στον e-ΕΦΚΑ με κυριότερο την έκδοση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Μεταξύ των όπλων που θα χρειαστεί σε αυτή του την προσπάθεια είναι η πολυετή εργασία σε ιδιωτικές εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ασφαλιστικές εταιρείες και εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων.

Ο κ. Χατζηδάκης εμπιστεύτηκε από την πρώτη στιγμή στο πρόσωπο του κ. Δουφεξή την επίβλεψη του έργου της «ομάδας κρούσης» για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη, ενώ διαχειρίστηκε και το νομοσχέδιο για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, αλλά και την ένταξη ιδιωτών για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οι επόμενες ομάδες ασφαλισμένων που θα λάβουν σύνταξη με ένα κλικ είναι οι υγειονομικοί- ασφαλισμένοι του π. ΤΣΑΥ και οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων. Από το περασμένο καλοκαίρι, ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ και τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας λόγω θανάτου συνταξιούχου, κι έχουν εκδοθεί ήδη περίπου 27.000 ψηφιακές συντάξεις, κυρίως χηρείας και δευτερευόντως συντάξεις γήρατος αγροτών. Οι αιτήσεις των υποψήφιων συνταξιούχων υποβάλλονται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

Στην συνέχεια, πιθανότατα τον Ιούλιο θα εκδίδονται ψηφιακά οι συντάξεις γήρατος των μισθωτών (δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) και των μηχανικών, ενώ το Νοέμβριο θα ενταχθούν στο σύστημα οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών και των υπόλοιπων Ταμείων.

Η υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης στην ηλεκτρονική υπηρεσία ψηφιακής απονομής σύνταξης «Άτλας» στοχεύει στην κατάργηση κάθε χειρόγραφης αίτησης και την απονομή συντάξεων μέσα σε λίγες ημέρες, λύνοντας έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους συνταξιούχους.

Σε κάθε μία από τις επόμενες φάσεις περιλαμβάνεται το στάδιο του σχεδιασμού και της ανάπτυξης, το στάδιο της 3μηνης πιλοτικής λειτουργίας, το στάδιο της πλήρους παραγωγικής λειτουργίας και το στάδιο της ένταξης του μέγιστου δυνατού όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ένταξη ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να πιάσουν δουλειά και οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη το επόμενο διάστημα ξεκινάει η κατάρτιση των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, προκειμένου πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού να δοθούν φάκελοι συνταξιοδότησης ασφαλισμένων και σε ιδιώτες για την απονομή χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων.

Κύριο έργο των ιδιωτών δικηγόρων και λογιστών θα είναι να υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και να εκδίδουν την οριστική απόφαση μέσα σε 30 ημέρες, ώστε η πράξη απονομής της σύνταξης να αναρτάται στην προσωπική θυρίδα του ασφαλισμένου.

Εάν παρέλθει το όριο των 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση, θα θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο του ιδιώτη, και βάσει αυτού θα απονέμεται η σύνταξη στον ασφαλισμένο.

Διαβάστε επίσης:

Απόφαση Τσακλόγλου: Προσωρινή σύνταξη για όλους – Τι ισχύει για διαδοχική ασφάλιση, οφειλές και ασφάλιση στον ΟΓΑ

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 21 μηνών τον Ιούνιο

Εθνική Τράπεζα: Όλη η αλήθεια για τις παρακρατήσεις στις συντάξεις και τον αντιλογισμό τους

Keywords
Τυχαία Θέματα