Μαργαρίτα Αθανασίου: «Ξεκίνησα το Athens Art Book Fair από αγάπη»

«Είμαι εικαστικός καλλιτέχνης που ασχολείται με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις», εξηγεί η Μαργαρίτα Αθανασίου στο mononews. «Ξεκίνησα το Athens Art Book Fair τόσο από αγάπη για το μέσο μου όσο και από καλλιτεχνική αναγκαιότητα».

Η ιδρύτρια του φεστιβάλ Athens Art Book Fair Μαργαρίτα Αθανασίου ανεβάζει τον τομέα των καλλιτέχνικών εκδόσεων σε άλλο επίπεδο. Οργανώνει το χώρο, δημιουργεί πρότυπα και απαιτήσεις. Τόσο για τους δημιουργούς και εμπόρους όσο και για το κοινό τους.

Η ανάπτυξη του

καλλιτεχνικού βιβλίου θάλλει τα τελευταία χρόνια αλλά δεν είχε τον τρόπο να προβληθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω.

Οι θαυμαστές όμως υπήρχαν. Από καιρό υπήρχε συζήτηση και κουβέντα για την αναγκαιότητα ενός θεσμού που θα τα προβάλλει συστηματικά. «Τα εικαστικά έντυπα έχουν μηδενική ορατότητα στην Ελλάδα», εξηγεί η Μαργαρίτα Αθανασίου. «Θέλοντας να δώσω χώρο και στήριξη σε πρακτικές σαν και τη δική μου, αποφάσισα να ξεκινήσω το AABF».

Τοπικές πρακτικές και υπόγειες κουλτούρες του Zine

To AABF εμφανίζεται ως ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Πρόκειται για ανεξάρτητο, artist-run εγχείρημα (καλλιτεχνική κολλεκτίβα). Στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής καλλιτεχνικών εντύπων.

Ειρήσθω εν παρόδω, υπάρχει πλήθος καλλιτεχνικές πλαρφόρμες ή κολλεκτίβες στην Ελλάδα. Παράγουν μεταιχμιακό καλλιτεχνικό έργο, συναφές με τα δυτικά πρότυπα..

«Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στη δημιουργία κοινότητας γύρω από τις ανεξάρτητες εκδοτικές πρακτικές στον ελλαδικό χώρο», συμπληρώνει η Μαργαρίτα Αθανασίου. «Επίσης, να ξεκινήσουμε διάλογο με αντίστοιχες πρακτικές στο εξωτερικό». Αναλογικές, ψηφιακές και οτιδήποτε ενδιάμεσο…

Η συμμετοχή στην έκθεση γίνεται μέσω προσωπικής πρόσκλησης και ανοιχτού καλέσματος. Διατηρούν, όπως διευκρινίζουν «οριζόντια επιμελητική προσέγγιση». Αυτό σημαίνει ότι «αποσκοπούμε στο να φέρουμε κοντά εγκαθιδρυμένα και επιφανή εκδοτικά εγχειρήματα μαζί με πιο πειραματικές, ανεξάρτητες ή απλώς νεαρές καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες».

Δημιουργώντας χώρο για πολυφωνία και ποικιλομορφία στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής και εκδοτικής πρακτικής, ευελπιστούν να υπερκεράσουν αισθητικούς και οικονομικούς φραγμούς.

Η πρώτη έκδοση της φουάρ σχετιζόταν με την παρουσίαση των τοπικών εκδοτικών πρακτικών. Παράλληλα και με την εξοικείωση διεθνών εκδοτικών προγραμμάτων στο εγχώριο κοινό. Πώς διαφορετικοί καλλιτέχνες και εκδότες αντιμετωπίζουν τις καλλιτεχνικές πρακτικές στην Ελλάδα, στη Βραζιλία, στην Ιαπωνία, στο Ιράν, στην Ουγγαρίου, στην Τσεχοσλοβακία μεταξύ άλλων.

Παράλληλα οργανώθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις που πλαισίωσαν τον κυρίως κορμό της φουάρ: Φεμινιστική, πειραματική γραφή, ποιητικό φιλμ, η κουλτούρα του ζάιν (zine cultures, εκδόσεις από αιχμηρές ομάδες περιθωρίου) στη Μεγάλη Βρετανία.

Φέτος, η ομάδα του AABF προκαλεί τον προβληματισμό σε μικρότερη γεωγραφική κλίμακα. Έτσι ώστε να επαναπροσδιορίσει ο επισκέπτης την έννοια του τοπικού. Μετατρέποντας την ανασφάλεια που επικρατεί γύρω από τις διεθνείς μετακινήσεις σε ευκαιρία για ενδοσκόπηση. Άρα η φετινή επιμέλεια του AABF εστιάζει σε εκδοτικές πρακτικές που δρουν εντός και γύρω από τον ελλαδικό χώρο.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν καλλιτέχνες του εικαστικού εντύπου, εκδόσεις καλλιτεχνικών βιβλίων, περιοδικές εκδόσεις ποίησης, δημιουργούς φανζίν και φωτογραφικών βιβλίων, μεταξύ πολλών άλλων. Στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση φανζίν από την Athens Zine Bibliotheque. Το δημόσιο πρόγραμμα θα φιλοξενήσει ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια και θα λάβει χώρα διαδικτυακά (6, 7 και 8 Σεπτεμβρίου).

Συμμετέχοντες

Arurkokk/ Mirella Moir
Big Black Mountain The Darkness Never Ever Comes
Blood Becomes Water
Bom Dia Books (with a selection of Greek & Balkan publications)
Cube Art Editions
Desired Landscapes
Dispozitiv Books
Dolce Publications
Enterprise Projects
Floodplain
Folded City
Fred Afraid
Εκδόσεις FUTURA
Heyt Be! Fanzine
Ilan Manouach
Kati Akraio
Keda Press
Kyklada Press
Lia Nalbantidou/ L.loves artbooks
Margarita Athanasiou
Mpataria
Never Brush My Teeth
OMBLOS Editions
OMMU
Partizan Press
Private Print
PUNCH
Radio Athènes
Sleep on it Press
Spyros Rennt
untitled-1
Void
YUSRA
ZOETROPE
Ευαγγελία Μπίζα
ΤΕΦΛΟΝ
Τοποβόρος
ΦΑΡΜΑΚΟΝ
3 137

Συμμετοχές στο συλλογικό τραπέζι:
Aether Space
Eleanor Lines
Embado Project
FATE zine
Erica Scourti
KEROZINE
Kroutsef
Letters from Moria
Loukia Kastriti
Naomi Frisson
No Danger No Beauty
Papi the dog zines
Parwana Amiri & Marily Stroux
REUNITE US NOW!
Sanja Vasic
The Feminine Sublime
Άτυχη Σακούλα
Γιώργος Κυπριανίδης
Δανάη Σίμου
Δημήτρης Ταϊρης
Κατερίνα Μονιάκη
Κατερίνα Στάμου
Κιουρι@
Κωνσταντίνος Κομνηνός
Λία Μώρη
Λίνα Βερακλιώτη
ΝΥΞ
Χαρά Τρε
Όλγα Βερελή & Κατερίνα Μαρκουλάκη

(photo credit Giorgios Athanasiou)

Την έκθεση συν-επιμελείται η Μαργαρτία Αθανασίου με την πολιτιστική διαχειρίστρια, ανεξάρτητη επιμελήτρια και ερευνήτρια Κατερίνα Στάμου. Η ομάδα του AABF απαρτίζεται από τη Μαργαρίτα Αθανασίου, την Κατερίνα Στάμου και τη Μόχη Γεωργίου.

Λίγα λόγια για τη Μαργαρίτα

Η Μαργαρίτα Αθανασίου γεννήθηκε το 1988 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και μεγάλωσε στην Aθήνα.

Αποφοίτησε από το Slade School of Fine Art του Λονδίνου το 2012 με ειδίκευση στα νέα μέσα. Εκτοτε έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και προβολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Επιμελήθηκε τη διαδικτυακή πλατφόρμα περφόρμανς Rita Sue, δημιούργησε μιμίδια (memes) και έχει συμμετάσχει συχνά στις βραδιές ποίησης που διοργανώνει το Queer Ink στην Aθήνα.

Η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο Nouns, κυκλοφόρησε το 2018 από τις εκδόσεις Dolce.

Πληροφορίες

To Athens Art Book Fair 2021: The Local Edition

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 11 – 12 Σεπτεμβρίου
Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Ώρες λειτουργίας 11πμ-9μμ
Είσοδος Δωρεάν

Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα δέκα χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα