Λαγκάρντ: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στον στόχο του 2%, από τα επίπεδα ρεκόρ που βρίσκεται σήμερα, ανέφερε η Κριστιν Λαγκάρντ.

«Η δέσμευσή μας για σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη», ανέφερε σε ομιλία της η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ, η ΕΚΤ διαθέτει την ευελιξία για να ανταποκριθεί στις

περιστάσεις.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Κατανοούμε ότι η αύξηση των τιμών προκαλεί ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους και λαμβάνουμε αυτή την ανησυχία πολύ σοβαρά», ανέφερε.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε πως ο πληθωρισμός αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. «Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και την εμπιστοσύνη, ενώ η δυσλειτουργία στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγεί σε ελλείψεις στον μεταποιητικό τομέα», υπογράμμισε.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στην τιμή ρεκόρ του 5% τον Δεκέμβριο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες ώθησαν προς τα πάνω τις τιμές.

Η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει την ολοκλήρωση του προγράμματος PEPP μέσα στο 2022, ενώ έχει δηλώσει πως θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων για όσο καιρό χρειαστεί μέχρι η χώρα να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης

Eurobank Equities: Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες τιμές στόχοι

Ομόλογα: Ανοδικά οι τιμές εν αναμονή της αξιολόγησης της Fitch

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώνεται – Ο πόλεμος και το πρόβλημα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια

Keywords
Τυχαία Θέματα