Κριστίν Λαγκάρντ: Τον Ιούλιο βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί «εβδομάδες» μετά το τέλος της λήξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.

«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων, η οποία ενημερώθηκε από τις οδηγίες της ΕΚΤ για τα επιτόκια, θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Λαγκάρντ

την Τετάρτη.

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του ”συγκεκριμένου χρόνου”, αλλά ήμουν πολύ σαφής ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», είπε σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Αντιμέτωποι με πληθωρισμό ρεκόρ που είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιέζουν όλο και περισσότερο δημόσια για αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση της 20-21ης Ιουλίου. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε καλό δρόμο με αυστηροποίηση της πολιτικής τους, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011. Το επιτόκιο καταθέσεων της ήταν αρνητικό από το 2014.

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, οι αγορές κεφαλαίων τιμολογούν  αυξήσεις από την ΕΚΤ στις αποφάσεις Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους. Οι traders στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κορυφωθεί στο 1,5% σε περίπου δύο χρόνια.

Μιλώντας νωρίτερα την Τετάρτη, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Φρανκ Έλντερσον είπε ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να αρχίσουν να εξετάζουν την αύξηση των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούλιο, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωζώνη καθώς η εισβολή της Ρωσίας μειώνει την ανάπτυξη και εκτοξεύει τις τιμές.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης τον Ιούλιο μετά την ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων τον Ιούνιο, προειδοποιώντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινδυνεύουν να δράσουν πολύ αργά.

Αύξηση των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι αναμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Προβλέπει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο
Keywords
Τυχαία Θέματα