Κριστίν Λαγκάρντ: Tέλος στα αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο και να βάλει τέλος στα αρνητικά επιτόκια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, δήλωσε η πρόεδρος της, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Περιμένω ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του APP θα τελειώσουν πολύ νωρίς το τρίτο τρίμηνο», είπε σε ανάρτηση σε blog τη Δευτέρα. «Αυτό θα μας επέτρεπε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνάντησή μας τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις μελλοντικές

μας οδηγίες. Με βάση τις τρέχουσες προοπτικές, είναι πιθανό να είμαστε σε θέση να εξέλθουμε από τα αρνητικά επιτόκια μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου».

Με τον πληθωρισμό να κινείται σχεδόν στο τετραπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ, το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας προγραμματίζει να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων από το τρέχον επίπεδο του -0,5% τον Ιούλιο. Το σχόλιο της Λαγκάρντ προτείνει δύο αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία στις συναντήσεις του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια για περισσότερο από μια δεκαετία

Ενώ ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλαας Κνοτ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα, αν χρειαστεί, η Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η ομαλοποίηση της πολιτικής θα είναι σταδιακή και σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η δήλωση της τη Δευτέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι λογικό να κινούμαστε βήμα προς βήμα, παρατηρώντας τις επιπτώσεις στην οικονομία και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό καθώς αυξάνονται τα επιτόκια», τόνισε.

Το ευρώ ανήλθε σε ενδοημερήσιο υψηλό έναντι του δολαρίου μετά τα σχόλιά της, και ενισχύθηκε έως και 0,7% στο 1,0635. Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα διέγραψαν τα προηγούμενα κέρδη, με τις αποδόσεις να αυξάνονται κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,96%.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ θα είναι επίσης σε θέση να «σχεδιάσει και να αναπτύξει νέα μέσα» για να διασφαλίσει ότι η νομισματική πολιτική μεταφέρεται σωστά στη ζώνη του ευρώ. Η πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερο από μια δεκαετία έχει ενισχύσει τις ανησυχίες για έναν πιθανό κατακερματισμό της αγοράς ομολόγων, στα 19 μέλη του νομισματικού μπλοκ.

 Διαβάστε ακόμη:

Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Τα κρυπτονομίσματα δεν έχουν καμία αξία και πρέπει να ρυθμιστούνΚριστίν Λαγκάρντ: Τον Ιούλιο βλέπει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα